冬菇茶菌及冬菇茶(Kombucha)

作者: new1 發表于 2013-5-9 08:15:26
4556 15

參考資料: http://blog.yahoo.com/_6KXWBJY2SQWNHNBMXZWOFCJLGM/articles/23788
http://blog.yahoo.com/_5U2V5P53HZYUUIFRPBDKQ2YX2I/articles/161576

玻璃樽最好用新的, 沒有被洗潔精/殺菌液清洗過(cklife經驗), 玻璃樽只能以100度熱水清潔

可以pm本人約時間, 地點!

多數會在屯門, 有時會去九龍, 香港!

評分

查看全部評分

Maximum 發表於 2013-5-9 08:36:18 |顯示全部樓層

http://hk.news.yahoo.com/家常便飯-傳統釀果醋-味濃好用-212316100.html

昨天報紙介紹果醋,請問菌種是否類似?

節錄小小,好似好正咁
造成果酒之後,便加入特別的酵母(mother of vinegar),即醋酸菌,將果酒中的酒精變成醋酸*。視乎所用生果的糖分、溫度和醋酸菌(不同生果製造出來的酒需要不同的醋酸菌),整個轉化過程需時六個月至數年。果醋亦會愈放愈「醇」,水分的蒸發,會增加果醋的甜度,使之更好味。

類似  發表於 2013-5-10 19:36
冬菇茶味道同蘋果醋差不多  發表於 2013-5-9 13:20
回復

candy- 發表於 2013-5-9 11:12:09 |顯示全部樓層
我都想要d來試下呀
已pm
謝謝

http://blog.yahoo.com/_5U2V5P53HZYUUIFRPBDKQ2YX2I/articles/161576  發表於 2013-5-17 12:07
回復

珍珍 發表於 2013-5-9 14:44:52 |顯示全部樓層
已pm, 希望夾到地點啦 , 多謝
回復

吉花 發表於 2013-5-9 20:25:25 |顯示全部樓層
我也想要試試

http://blog.yahoo.com/_5U2V5P53HZYUUIFRPBDKQ2YX2I/articles/161576  發表於 2013-5-17 12:08
回復

Lingling64 發表於 2013-5-10 08:04:41 |顯示全部樓層
我又想試下,希望夾到時間地点啦!thx

請pm  發表於 2013-5-11 23:11
回復

candy- 發表於 2013-5-10 17:45:49 |顯示全部樓層
謝謝樓主分享,已收到了THX~

祝你成功!  發表於 2013-5-10 19:24
回復

珍珍 發表於 2013-5-14 13:06:09 |顯示全部樓層
交收順利完成, 多謝 new1
回復

吉花 發表於 2013-5-17 10:18:37 來自手機 |顯示全部樓層
已交收!謝謝分享!
有問題再PM
回復

candy- 發表於 2013-5-21 09:28:10 |顯示全部樓層

報告,今次用一個小樽養,今天第7日,糖水面已有一層薄薄的菇菌了
菇種仍然一直潛水中

回珍珍,我第一次果隻真係唔得,(浸2.8L)浸左4日水面有發左毛的黑色小塊,仲生左毛毛出來,今次浸一小樽先成功
珍珍  我個菇種都係潛水高手, 最初仲以為唔得 tim , 比佢嚇死  發表於 3 分鐘前

可以用多D時間浸厚D  發表於 2013-5-21 14:01
我知道你第一次那一個程序出現問題  發表於 2013-5-21 14:00
其實再比你的菌種, 都是同一塊!  發表於 2013-5-21 13:58
我個菇種都係潛水高手, 最初仲以為唔得 tim , 比佢嚇死  發表於 2013-5-21 09:30
回復

new1 發表於 2013-5-21 13:57:56 |顯示全部樓層
candy- 發表於 2013-5-21 09:28
報告,今次用一個小樽養,今天第7日,糖水面已有一層薄薄的菇菌了
菇種仍然一直潛水中

用100度熱水清潔新樽時要一次過, 不能分開數次, 也不能放涼了少許時間才倒入新樽, 因為細菌最喜歡中間的溫度(已經不是100度)!

本人是買了新玻璃樽回來, 用100度熱水直接倒入新樽, 每個位置都要被熱水洗禮!!!  然後, 將熱的糖茶倒入用了熱水清潔的新樽(差不多沒有溫差), 放涼後, 才放入菌種, 用廚房紙封頂, 廚房紙夠透氣, 等7-10天, 期間不要勳那個玻璃樽!

如果怕酸, 飲用時可以自行在自己的杯內+食用水溝淡
回復

candy- 發表於 2013-5-21 14:11:49 |顯示全部樓層
new1 發表於 2013-5-21 13:57
用100度熱水清潔新樽時要一次過, 不能分開數次, 也不能放涼了少許時間才倒入新樽, 因為細菌最喜歡中間的 ...

new1  可以用多D時間浸厚D  發表於 4 分鐘前   (係呀,我打算浸多幾日先,今日第7日先好似人地第3~4日咁薄)

new1  我知道你第一次那一個程序出現問題  發表於 5 分鐘前  (其實今次都係冇用100度熱水燙佢,好怕又爆樽有陰影 我等滾左5分鐘後用熱水燙,跟住再用d糖茶水燙一次就ok喇)

new1  其實再比你的菌種, 都是同一塊!  發表於 6 分鐘前 (應該係第一次d滾水放得15分鐘太耐,唔夠熱,你d種冇問題)

再次謝謝你不厭其煩的指導

回復

new1 發表於 2013-5-21 23:44:37 |顯示全部樓層
candy- 發表於 2013-5-21 14:11
new1  可以用多D時間浸厚D  發表於 4 分鐘前   (係呀,我打算浸多幾日先,今日第7日先好似人地第3~4日咁薄) ...

對不起, 可能我太煩人了!

最後的溫馨提示: 如沒有記錯, 同一塊菌, 可以用4次; 如果另一樽有新菌, 那新菌種又可以用4次, 如此類推

不會煩啦^^,謝謝提醒  發表於 2013-5-22 07:09
回復

xmas 發表於 2013-7-9 00:21:52 |顯示全部樓層
我都想要d菌種試下呀
已PM thanks
回復

saren 發表於 2013-8-19 21:50:06 |顯示全部樓層
康普茶(紅茶菇、冬菇茶)我都想要d菌種試下呀

要到屯門取  發表於 2013-8-20 18:19
回復

dannylau 發表於 2017-3-21 21:25:48 來自手機 |顯示全部樓層
new1 發表於 2013-5-21 13:57
用100度熱水清潔新樽時要一次過, 不能分開數次, 也不能放涼了少許時間才倒入新樽, 因為細菌最喜歡中間的 ...

樓主還有紅茶菌嗎,可以分享出來嗎。小量菌液都可以 !  謝謝。
回復