Hello~蟲蟲你叫咩名?

作者: iceiceice 發表于 2013-4-30 12:28:19
1445 5
Hello~蟲蟲你叫咩名?
請問各位是什麼蟲, 有沒有方法消滅, 他們把我的向日葵葉全吃掉, 還有荔枝葉, 黑莓葉~

b1 (1) (Small).jpg
b1 (3) (Small).jpg
b1 (2) (Small).jpg
神農侍 發表於 2013-4-30 14:00:22 |顯示全部樓層
似係“夜蛾”同“毒蛾” 0既幼蟲!注意第二 0個條蟲有毒﹐會引起皮膚敏感!你可以用 0野夾走佢、搵雀仔食 0左佢﹐或者用殺蟲水殺佢!
回復

Sumbie 發表於 2013-4-30 14:27:30 |顯示全部樓層
第一條唔係白紋蝶幼虫?
回復

iceiceice 發表於 2013-4-30 15:55:42 來自手機 |顯示全部樓層
神農侍 發表於 2013-4-30 14:00
似係“夜蛾”同“毒蛾” 0既幼蟲!注意第二 0個條蟲有毒﹐會引起皮膚敏感!你可以用 0野夾走佢、搵雀仔食 0 ...

thanks ar~~我冇愛心養大佢,又吾想殺左佢,幫佢地執左幾件行李(葉),送左去草叢~~

第三條是什麼蟲?扮樹枝扮得好似

第三條尺蛾幼蟲太似樹枝﹐睇漏眼-_-"  發表於 2013-4-30 16:49
回復

金剛 發表於 2013-4-30 16:07:23 |顯示全部樓層
iceiceice 發表於 2013-4-30 15:55
thanks ar~~我冇愛心養大佢,又吾想殺左佢,幫佢地執左幾件行李(葉),送左去草叢~~

第三條是什麼蟲 ...

你幾風趣喎~~我都鍾意幫佢哋執行李咖 尺蛾>>>>尺蛾科圖鑑
回復

iceiceice 發表於 2013-4-30 16:11:57 |顯示全部樓層
金剛 發表於 2013-4-30 16:07
你幾風趣喎~~我都鍾意幫佢哋執行李咖 尺蛾>>>>尺蛾科圖鑑

eeee~~ 咁我下次咪可以叫佢地投靠你?你知啦,外面風大雀大~~

hahaha^^隨緣啦!有間旅館"鳳園"唔錯咖.....  發表於 2013-4-30 16:14
回復