大無畏皂事簿 (更新:葉陣 #25)

作者: aymc 發表于 2013-4-29 11:52:46
2511 25

大無畏精神, 第一次打皂, 各位多多指教!

配方係
60% Pure Olive Oil (758買GE~ $40 1L)
15% Coconut Oil
25% Palm Oil

我就...新手, 唔太理解CP 皂溫度上的控制
基本上, 成個過程我控制係40度左右
包括鹼水係40度, 油都係40度
加咗鹼水後打咗十分鐘

溫度涼涼地, 見佢溫度偏低, 後黎座熱水, 當整朱古力咁....但去到trace就搞咗成5個鐘...(可能我個迷你打蛋器太水皮...)
啲皂液就變到白雪雪咁
其實打皂時, 有咩技巧可以加速佢trace??

最後等咗5個鐘...終於trace 起, 個質感好似整PANCAKE 咁~
快手分咗兩底,一底加綠茶粉,另一底加薑黃粉~入模

依家用毛巾包住, 放咗係床下底....
遲下先脫模~

評分

查看全部評分

maybabe 發表於 2013-4-29 12:09:54 |顯示全部樓層
其實一開始油同鹼水既温度唔差過5度就可以打, 之后佢有降温我都唔加熱架
因為佢之后會有CHEMICAL REACTION 自己會發熱

同埋你40度打, 最好入保温箱,
我地用毛巾包住, 係打室温皂時就得
你用40度打, 無入保温箱會失温, 會有白點同水點架,
不過你唔介意佢肉酸, 佢係一定用得到既
同埋你用模, 都會少D白點同水點

油方面, 如果你買EXTRA VIRGIN OLIVE OIL打, 真係會打好耐, 我第一底馬騫就係用EXTRA VIRGIN, 打左我一個鐘先LT
其實可以用PROMANCE既OLIVE OIL 咁會快D TRACE
重有你落鹼水時係一路CIRCULAR咁搞一路一條線咁落既話 會易D搞混架
回復

aymc 發表於 2013-4-29 12:27:35 |顯示全部樓層
maybabe 發表於 2013-4-29 12:09
其實一開始油同鹼水既温度唔差過5度就可以打, 之后佢有降温我都唔加熱架
因為佢之后會有CHEMICAL REACTION  ...

我係溶鹼時, 啲鹼水成60度, 等佢降溫到43~44咗右, 先倒入啲油 (油溫都係41-42左右)
琴晚天氣涼, 先要坐熱水黎等佢TRACE

我自己無保溫箱~係咁啱床底係有位, 就將入咗模GE 皂, 用毛巾包住, 再放係入面
個床底都唔係好深 (汽水罐三份二咁高), 如果佢唔太保溫, 會去搵下有咩保溫袋~

油我唔敢用EV, 都係買PURE黎玩算, 上咗手先再用EV~

下次試下用冰溶鈉, 那就不會咁高溫了~  發表於 2013-4-29 16:34
回復

claudiatang 發表於 2013-4-29 12:34:26 |顯示全部樓層

你支工具的確是要換支大D。否則下次又要五小時。手都打斷了。

同時,你個模事前可有抺油?這個不是矽膠脫模時會有些少難度。
回復

aymc 發表於 2013-4-29 12:46:11 |顯示全部樓層
claudiatang 發表於 2013-4-29 12:34
你支工具的確是要換支大D。否則下次又要五小時。手都打斷了。

同時,你個模事前可有抺油?這個不是矽膠脫 ...

下次拎個平日整蛋糕GE 用先
係擔心第一次打, 唔知會點, 先用個CHEAP CHEAP "玩具" 搞下~

弊, 我無抹油

如果用整蛋糕的打蛋器打皂,就以後再不能用來打食物,要注意呀!  發表於 2013-4-29 17:31
咁濕的天氣, 七日也未必甩到模呢~  發表於 2013-4-29 16:33
你個皂配方很軟, 用呢d 硬身模恐怕超難甩模, 甩到出來舊皂都會很易甩爛. 下次可以用紙包飲品(無錫紙底個隻)做模呀~  發表於 2013-4-29 16:33
無抹油就等多幾日認真乾透夠硬身才脫,否則會花咗個底。  發表於 2013-4-29 12:54
回復

tomtomtom 發表於 2013-4-29 13:21:31 |顯示全部樓層
好喜歡你個大無畏精神

麵包整得多悶嘛 :P 整皂激啲!! 唔大無畏點知撞板呢 HAHAHAHHAHA  發表於 2013-4-29 14:00
回復

jellyfishy 發表於 2013-4-29 16:29:39 |顯示全部樓層

冷製皂的話, 不過70度左右, 你座唔座熱, 底皂都係咁既時間trace. 所以下次可以慳番座熱底皂去攪了~
我打的皂, 一般below 20 度, 悄悄保溫或甚至不保溫便可, 手攪10分鐘左右 light trace. 無失溫無白粉.  
昨晚20度左右, 最啱打皂keep 在20度左右, 甚至更低更低, 不保溫, 底皂已經靚靚了.  

樓上講左, 你攪咁耐唔 trace , 因為你個攪拌器太小了. 下次打皂, 記得必先利其器啊~

我都睇唔到佢支攪拌... 係喎, 你買支貴少少既手動发旦器都好過呢支$12蚊呀  發表於 2013-4-29 17:24
我都睇唔到佢支攪拌... 係喎, 你買支貴少少既手動发旦器都好過呢支$12蚊呀  發表於 2013-4-29 17:24
回復

aymc 發表於 2013-4-29 20:17:55 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2013-4-29 16:29
冷製皂的話, 不過70度左右, 你座唔座熱, 底皂都係咁既時間trace. 所以下次可以慳番座熱底皂去攪了~
我打的 ...

哇, 高手如雲

水母...明白哂! 我係見枝棕櫚油室溫都凝結咗, 先座熱少少~
咁既然我個配方GE 皂係偏軟,係咪要加多種硬油先好啲??
呢底係我GE 實驗品,預咗撞板~

依家佢已經"實"咗....只係等佢乾

至於個攪拌器,我見12蚊枝平平哋, 用黎玩下~話明大無畏~
但枝野可以幫手攪啲添加粉, 未至於無用武之地GE~

我都買12元的, 不過size 大好多. 你呢支都好有用, 分細杯調添加物時可以用來攪拌~  發表於 2013-4-29 20:23
回復

aymc 發表於 2013-4-30 13:59:07 |顯示全部樓層

結果...我利用油同水的物理性,,成堆放咗入冰格,將佢順利脫模....
雖然咁做都有一定風險~因為冰過會令皂凍, 凝水...

但見啲皂真係好軟...都係試試...
話明係實驗品, 希望唔好嚇親咁多位高人

好似好好食咁 :>  發表於 2013-4-30 17:05
找個乾涼陰暗的地方晾皂吧, 濕度50-70 適合晾皂.  發表於 2013-4-30 14:05
好多人甩唔到模, 都會用呢個方法. 正常的, 不過我都少用呢個方法, 因為唔想皂皂出水.  發表於 2013-4-30 14:05

評分

查看全部評分

回復

aymc 發表於 2013-4-30 14:20:40 |顯示全部樓層
jellyfishy  找個乾涼陰暗的地方晾皂吧, 濕度50-70 適合晾皂

jellyfishy  好多人甩唔到模, 都會用呢個方法. 正常的, 不過我都少用呢個方法, 因為唔想皂皂出水

水母, 我OFFICE夠乾, 所以拎咗佢番去「抽乾」
頭先用啲皂碎洗野, 啲泡好棉好滑~至於啲皂都無出油/ 白點~

經一事, 長一智, 用呢個模GE 皂唔會再用呢個配方
下批應該會減OLIVE OIL到40%, 加Palm Oil 到40%, Coconut Oil 20%
(暫時未有咁多材料, 真係唔知點分配油..T.T)

呢d 天口咁熱, 基本上唔洗點樣保溫.  發表於 2013-4-30 14:28
呢個配方 good 呀~ 個人覺得夠潤, 配方簡單, 皂體厚實不易溶.  發表於 2013-4-30 14:27
回復

aymc 發表於 2013-5-12 10:38:59 |顯示全部樓層

上癮...自從第一次打皂難甩模, 調配過軟硬油GE比例~唔駛再冰佢脫模

今次打的係薑黃牛乳皂, 硬軟油比例係1:1
15% 椰子油
35% 棕櫚油
50% 橄欖油
INS: 142

同場仲有個得力助手, 幫我睇實啲皂

幾好樣呀﹗加油。  發表於 2013-5-13 10:40
我的皂INS一般有148。  發表於 2013-5-12 15:47

評分

查看全部評分

回復

prodorothyhkg 發表於 2013-5-12 14:40:43 |顯示全部樓層
椰子油15%夏天唔夠力呀,中性皮膚可以去到18-20%,好動型或男士或油性皮膚 25-30%較合適

菲媽, 咁我想請教下通常濕疹皮膚用幾多椰子油先係極限???  發表於 2013-5-12 17:42
呢個用黎洗面咋...所以唔敢用得多...>.<  發表於 2013-5-12 17:15
回復

prodorothyhkg 發表於 2013-5-13 09:40:34 |顯示全部樓層
aymc  呢個用黎洗面咋...所以唔敢用得多...>.<  發表於 昨天 17:15
洗面一樣咋,夏天d面油都好多架,我好少分面同身,一舊皂由面洗到落腳
aymc  菲媽, 咁我想請教下通常濕疹皮膚用幾多椰子油先係極限???  發表於 昨天 17:42
係乾濕疹定濕濕疹?乾可用d潤而不立既油,如乳木果脂/酪梨油,夏天椰子油20%左右,冬天15-18%左右,濕性可考慮70%椰油鹽皂
另外可以試下浸定紫草打皂,幾有效架
回復

jellyfishy 發表於 2013-5-13 11:59:23 |顯示全部樓層
我的潔面皂都用到椰子油25%, 我中乾性皮膚, 洗感清爽又不乾~ 夏天時更會用含90% 椰子油的鹽皂洗臉, 很潔淨又舒適.
皂的配方好講個人感受, 試多幾次配方就知自己的喜好的洗感和效果了~

衰鬼,你後生 ^o^,我地呢d冇乜油出啦~  發表於 2013-5-13 16:37
回復

aymc 發表於 2013-5-13 22:04:12 |顯示全部樓層
prodorothyhkg 發表於 2013-5-13 09:40
aymc  呢個用黎洗面咋...所以唔敢用得多...>.<  發表於 昨天 17:15
洗面一樣咋,夏天d面油都好多架,我好少 ...

多謝菲媽!
濕疹係乾性, 真係好麻煩!時好時壞...暫時未試過自己調的配方手工皂~所以先的起心肝去打番啲試下~
我遲啲先敗啲紫草同金盞花, 呢期未得閒去放血

個人覺得醫濕疹最重要還是戒吃,注意飲食和情緒,強化免疫力~  發表於 2013-5-14 16:45
回復

aymc 發表於 2013-5-13 22:11:42 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2013-5-13 11:59
我的潔面皂都用到椰子油25%, 我中乾性皮膚, 洗感清爽又不乾~ 夏天時更會用含90% 椰子油的鹽皂洗臉, 很潔淨 ...

哇~!!!!水母, 你真厲害!!
原來可以用到咁多 我仲好驚青...始終第一兩底, 未用過唔知咩效果, 到用過就可以改良
不過暫時無咩位晾皂,地方淺窄..
等我諗諗計,又手痕喇

我都厲害的話, 呢度大把人都好厲害的. 試左第一底的洗感先啦, 或可以跟呢度的皂友交換分享下架~  發表於 2013-5-13 22:52
回復

aymc 發表於 2013-5-14 15:17:58 |顯示全部樓層

jellyfishy  我都厲害的話, 呢度大把人都好厲害的. 試左第一底的洗感先啦, 或可以跟呢度的皂友交換分享下架~

咁我都係新晉的BB班~有好多野要向咁多位皂友請教^.^
啲皂就唔止我用, 仲有我豆令ge...

遲下可能試下"No palm oil"配方, 我見外國有個網都幾多recipe, 仲有好多教學

我之前好多配方無加棕櫚油,各有各好,棕櫚油的確可令件皂有潔力厚實無咁易溶,但又不會令皮膚感到乾叕~  發表於 2013-5-14 16:44
回復

aymc 發表於 2013-5-19 23:53:08 |顯示全部樓層
今個星期傻咗,打咗三批皂,分別係
1. 母乳皂
60% 欖油
20% 棕櫚油
20% 椰子油
俾成年人用的, 所以無用馬賽皂GE 用油比例

2. 橙皮家事皂
70% 椰子油
30% 橄欖油
添加橙皮泥
TRACE完入模,放咗四個鐘已經硬哂, 提早甩模...
又黃又橙, 好迷人

3. 薰衣草迷迭香皂
40% 椰子油
40% 橄欖油
10% 棕櫚油
10% 荷荷巴油
添加:薰衣草精油, 迷迭香

PS. 相片後備...

呢d天氣一定要留意晾皀環境呀~~~ 要找個涼爽乾燥陰暗位晾皂呀~  發表於 2013-5-20 10:29
新手的通病﹗天氣開始熱要留意了。太熱會令到皂皂易變壞,起油斑或酸敗。  發表於 2013-5-20 09:53
回復

aymc 發表於 2013-5-20 21:28:09 |顯示全部樓層
aymc 發表於 2013-5-19 23:53
今個星期傻咗,打咗三批皂,分別係
1. 母乳皂
60% 欖油
jellyfishy  呢d天氣一定要留意晾皀環境呀~~~ 要找個涼爽乾燥陰暗位晾皂呀~

水母, 呢樣我有呀!好彩唔係西斜,間房都陰陰涼涼,又夠乾

claudiatang  新手的通病﹗天氣開始熱要留意了。太熱會令到皂皂易變壞,起油斑或酸敗。

我都有留意呀!可能一直用開手工皂沖涼,即使初初開始打皂俾自己用,以往都有習慣唔會熱親啲皂

補番張相

啲母乳皂唔係我度,下次先影到相, 只係知白雪雪, 好迷人

評分

查看全部評分

回復

sausau 發表於 2013-5-23 20:35:04 |顯示全部樓層

樓主用的油種不多,不過作為新手練習,這些配搭都是穩定的。要留意橄欖油trace的時間比較長,759$40那隻是refined加extra virgin的,你第一底打了5個鐘才trace也難為你喇。下次用橄欖油打皂可買pomace級,會快點trace。
另外,家事皂可不必用橄欖油,可考慮椰子配芥花油。
其實超市也容易買到可用作打皂的油如葵花油,芥花油,葡萄籽油,米糠油,山茶油(裕wa有售)。那麼你可嘗試多些變化。要注意計算INS值(皂的硬度)和每種油品應該用的%比例。你可在這裡參考為新手打皂建議的配方。
Enjoy打皂的樂趣,加油!
回復

12下一頁