蘭花花蕾問題

作者: 洋蔥頭 发表于 2013-4-25 14:23:34
2529 4
我的蝴蝶蘭已開花十多日了,現在已開到第三、四朵花,還有四至五朵花蕾,但唔知點解這兩日有部份花蕾還未開就掉下來?有冇高手可以教教我到底發生乜嘢問題?我應該要注意什麼?先唔該晒〜
Eng 發表於 2013-4-26 12:36:48 |顯示全部樓層
蝴蝶蘭的花朵通常可以開一個月以上, 如果未開就掉下來, 可能是:
-  淋水不足, 植料太乾
-  種植環境空氣濕度不夠, 花苞枯了
-  氣溫急劇變化
- 空氣不流通,  花悶壞了
- 施肥不當
- 花苞曾經受過踫撞, 受損了
-  香蕉或蘋果放在一起, 花苞未開便被催熟了
- 最不想發生的事: 有蟲
洋蔥頭 發表於 2013-4-26 20:49:31 |顯示全部樓層
Eng 發表於 2013-4-26 12:36
蝴蝶蘭的花朵通常可以開一個月以上, 如果未開就掉下來, 可能是:
-  淋水不足, 植料太乾
-  種植環境空氣濕 ...

細想你講的可能, 最有機會係"施肥不當"同"有蟲".  因為發現一些白色魔肥粒係家人近日放的, 開花時唔應該落肥, 佢可能唔知.  等開完晒花, 我都會換晒D水苔, 我都怕有蟲~
洋蔥頭 發表於 2013-4-26 20:59:00 |顯示全部樓層
見到D花蕾冇晒, 真係心痛

最心痛都係這一盆, 等咗兩年才再有花芽, 未大就已經掉了兩個花蕾, 希望最後E粒可以保住.

親仲開花時影番張大合照先
Eng 發表於 2013-4-27 22:06:53 |顯示全部樓層
洋蔥頭 發表於 2013-4-26 20:49
細想你講的可能, 最有機會係"施肥不當"同"有蟲".  因為發現一些白色魔肥粒係家人近日放的, 開花時唔應該 ...

魔肥釋放肥份的速度很慢,按其說明書所說,釋出的肥量會因應植料的肥份含量而調整。正常情況下不會引起肥傷落蕾。至於開花時不可施肥這個問題,只要小心謹慎,在葉面施極薄肥是不會造成落蕾的。