好多白色一點點會郁既蟲!!! (加左圖, 膽小勿看)

作者: amethysttsang 發表于 2013-4-15 01:04:04
11403 7

今朝發現所有盆栽, 附近既膠盒,膠樽 都有好多好多 白色蟲!!!!!簡直係生態大災難!!!

我估係, 果盆大蘆薈"吽"左d蟲出黎 (阿媽埋左好多冬菇腳, 燶左既花生入去"吽", 仲用膠袋包住)。

我之前見有d蟻沿住個膠袋爬入去盆蘆薈度...今日睇真d...有幾條快要腐爛的蘆薈...怖滿好多好多白色蟲!!!好核突!!!

我拔左棵蘆薈出黎, 掉晒d泥, 用水, 用滴露清洗棵蘆薈, 之後用個新盆裝番佢, 用另一盆d泥。

所有器皿我都用滴露洗過了, 搞左成日, 點知棵蘆薈仲有好多白色蟲係盆邊!!!  咁....一定係d泥有問題啦!!!

但係我又睇下其他植物同器皿, 兀仲有好多白色蟲!!!點算好??!! 究竟係邊度黎架??!! 我好肯定之前係冇架!!!

唔通我要掉晒d盆栽??!! 用煙霧滅蝨劑??!! 定係種花就一定會有呢d蟲??!! 冇理由咁多假?!!
silicon 發表於 2013-4-15 20:46:38 |顯示全部樓層
冇相睇,唔知咩事喎
回復

faylo 發表於 2013-4-15 20:55:57 |顯示全部樓層

阿媽埋左好多冬菇腳, 燶左既花生入去"吽", ............9成糸蛆虫
焗泥殺虫........黑膠袋袋泥,卯晒3-5日
回復

amethysttsang 發表於 2013-4-16 13:35:34 |顯示全部樓層
園藝老闆話係咩介殼蟲wor...但我又覺得唔係...d蟲真係好細粒的...好似一點點會郁既塵咁...

我有用苦楝油, 但係我d植物都係多肉, 嘖到濕晒又會死,  所以尋日去買左苦楝粒。

另外仲係超市買左支biokill, 聽講噴食用植物都得....

尋晚搬開隻烏龜, 就噴biokill了.....

今朝睇一睇, d蟲唔見左7成...(可能係噴走左)...有3成已經死左痴左係度, 每盆花見到仲有四五隻郁緊....總算控制到疫情了吧.....
回復

amethysttsang 發表於 2013-4-19 00:21:32 |顯示全部樓層

噴左三日BIOKILL, 都係殺唔晒D蟲呀!!!!!

D蟲仲係苦楝粒度行呀!!!好恐怖!!!

我諗我要成盆掉左佢了!!!

2013-04-18 19.02.40.jpg
2013-04-18 19.03.59.jpg

回復

ahgeeinheaven 發表於 2013-4-19 01:13:45 |顯示全部樓層
我今日都發現我盆黑王子有呢啲蟲。我就換泥,成棵拔出來,用牙刷輕刷走啲蟲,再噴葯,裸根幾日再落新泥和消毒了的盆,上年我的多肉也用這方法,都ok
回復

pollyfpl 發表於 2013-9-15 01:56:32 |顯示全部樓層
請問噴什麼藥,花墟有賣嗎???
回復

goldfish. 發表於 2013-9-23 00:24:37 |顯示全部樓層
其實呢啲係乜嘢蟲..我盆蕃茄都有好多呀!!!!
回復