我又交功課 - SandyLam's Tailer - Rob's Sticky Wicket

作者: wct119 發表于 2013-4-12 15:33:06
1135 7

開始爆花了,大小共有七菖花.

舊年四月來自花友 SandyLam 的分享,當時說是 463,
但現在看來則似 464 Rob's Sticky Wicket 多點,有待開花後再確認.
tongtony 發表於 2013-4-12 18:28:59 |顯示全部樓層
閣下真係高手,未開花就已經知道她的正確名字,好野!!!!!!!
回復

wct119 發表於 2013-4-12 18:59:44 |顯示全部樓層
tony 兄,請高抬貴手,唔好潤我啦!
我都係根據 SandyLam 的相冊嚟估計唧.

這是當年 SandyLam 說是 463 的花照:
http://hkplants.com/forum.php?mo ... p;page=3#pid1241921

這是她相冊內 464 Rob's Sticky Wicket :
http://hkplants.com/home.php?mod ... um&picid=186749
回復

sandylam 發表於 2013-4-12 21:41:28 |顯示全部樓層

係464呀!
老師話463唔啱,應該係464。
回復

wct119 發表於 2013-4-12 21:49:51 |顯示全部樓層
sandylam 發表於 2013-4-12 21:41
係464呀!
老師話463唔啱,應該係464。

謝謝你指正.
慶幸沒有浪費你的分享.
回復

wct119 發表於 2013-5-14 16:11:00 |顯示全部樓層

爆花近照.

Rob's Sticky Wicket

6467,1/27/87,R. Robinson
半重瓣明亮的櫻紅色花。中綠色尖型葉。半迷你懸垂型。
回復

hiatus 發表於 2013-5-14 16:16:56 |顯示全部樓層
trailer真是好有惊喜呀~ 有花友也送我一盆小苗,夏天前怕是开不到花啦~
看你的花好靓
回復

sandylam 發表於 2013-5-14 19:00:45 來自手機 |顯示全部樓層
這個品種很好養,不用花太多時間打理,又多花,開完一輪,好快又有花。
回復