蟹爪蘭何解花會燒苞?

作者: Melb 發表于 2013-4-3 21:56:19
805 5
大家好.

我想問問,為什麼我家栽種的蟹爪蘭, 何解花未開, 就會燒苞?

我見泥乾才澆水, 平日室內有燈光照著.

葉是翠綠的, 但很多時花未開, 花苞就已掉下來.

請問:

1)有什麼方法可令它一連四季都開花呢?

2) 如何繁殖蟹爪蘭? 可再種多一棵

3) 有什麼方法可加密它開花的次數?

4) 如果沒有陽光, 白光燈/射燈照著, 對它健康有幫助嗎?

謝謝
ae86hkplants 發表於 2013-4-4 08:19:37 來自手機 |顯示全部樓層
蟹爪蘭係短日照開花植物,生長期長日照制造養份
比足肥水養肥d葉,接近十二月尾至一月頭日照變短
就會萌發花芽。
佢唔會一年四季都開,除非人工制造短日照
但大前題係要養肥佢先
如果開花時候你都比人工照佢,變左只長葉不開花

另外燒花苞問題,你係咪新買及已有花蕾?
環境轉變都會燒苞

繁植可以剪葉落黎插葉,一段或兩段都可以

人工光照都唔係問題,佢怕太陽直射,散射明量陽光最好
回復

Melb 發表於 2013-4-4 16:05:49 |顯示全部樓層
ae86hkplants 發表於 2013-4-4 08:19
蟹爪蘭係短日照開花植物,生長期長日照制造養份
比足肥水養肥d葉,接近十二月尾至一月頭日照變短
就會萌發 ...

Thank You!!!

對呀!! 新買時已有一些小花蕾, 但最後都在開花前已自動掉下.
(聽你講, 可能是辦公室早晚溫差大所致, 加上早前復活節長假期, 空氣不流通)

咁我繼續比燈光照下佢, 養肥佢先......希望佢會再開花啦. (辦公室沒有陽光, 多數靠燈光, 那算是短日照嗎?)

待養肥之後就試下剪枝,插泥繁殖.

回復

ae86hkplants 發表於 2013-4-4 16:21:25 來自手機 |顯示全部樓層
環境轉變係指商店或花場環境同你買返公司或屋企環境差太遠
記住開花時間係年尾,種定一個地方適應左就唔會咁易落蕾
回復

ae86hkplants 發表於 2013-4-4 16:26:42 來自手機 |顯示全部樓層

短日照指秋冬太陽遲出又早落
同夏天比可以差三四小時
蟹爪蘭呢類植物就係感受日照長短而知秋冬季來臨而萌發花芽
回復

Melb 發表於 2013-4-4 16:29:50 |顯示全部樓層
ae86hkplants 發表於 2013-4-4 16:21
環境轉變係指商店或花場環境同你買返公司或屋企環境差太遠
記住開花時間係年尾,種定一個地方適應左就唔會 ...

好!! 希望它現在開始習慣新環境. 盼望它在年尾前開多次花.

謝謝.

回復