如何令金魚花開花呢?

作者: Melb 發表于 2013-4-3 21:28:37
1061 6
大家好!

本人想問問為什麼, 如何令金魚花開花呢??

此盆金魚花已種了一年之多.

我已見泥乾才澆水, 濕透至盆底, 亦有每一至二星期施肥一次

葉子常青綠, 亦有新葉長出...但只是不開花

請問各位高手, 有什麼方法令它可以開花呢?

謝謝

生命的氣息 發表於 2013-4-3 23:23:17 |顯示全部樓層
我都有呢個問題,
我買返黎好多花,
開完之後就唔識再開花,
有泥乾淋水, 有10至20日施肥,
我覺得可能唔夠陽光, 所以我而家拎出屋外擺,
試驗緊, 希望有進展啦~
回復

Melb 發表於 2013-4-4 07:17:06 |顯示全部樓層
silicon 發表於 2013-4-4 00:09
http://web.igarden.com.tw/magazine/show_one.php?serial_s=224&serial_m=3

噢, 咁我可能因為個盆太深, 所以開不了花. ,其它方面, 好似放係窗邊光照, 施肥, 我都有做, 剛剛發現原來它可插枝繁殖 , 剪一條出來試下先 ^.^

謝謝

"可以栽培土或泥炭土,混合真珠石、蛭石使用(比例可依環境而訂),且盆子不宜過深。"

"繁殖可用扦插法,春、秋季皆適合,剪取頂端枝條約5-8公分,每段需含3節以上。去除最下面一節的葉片後,斜插於排水良好的介質中(有的品種葉片較大,可以將葉片從葉尾處剪去1/2,以減少水份蒸散)"
回復

Melb 發表於 2013-4-4 07:18:49 |顯示全部樓層
生命的氣息 發表於 2013-4-3 23:23
我都有呢個問題,
我買返黎好多花,
開完之後就唔識再開花,

可以睇下面Silicon post 條link 既資料, 睇下有冇做漏 ^.^
回復

生命的氣息 發表於 2013-4-6 00:53:54 |顯示全部樓層
Melb 發表於 2013-4-4 07:18
可以睇下面Silicon post 條link 既資料, 睇下有冇做漏 ^.^

Thank You 大家的info~
我都有些資料, 希望大家有用啦~
20130406_004201 (Custom) (2).jpg
20130406_004223 (Custom).jpg
回復

Melb 發表於 2013-4-6 07:04:03 |顯示全部樓層
生命的氣息 發表於 2013-4-6 00:53
Thank You 大家的info~
我都有些資料, 希望大家有用啦~

即係都係曬多D陽光 同 要等天氣降返至15-16度氣溫.....佢先有機會開花啦....

Thanks for your info! ^.^

我有時見佢太長,剪左D枝插返落泥....佢都生到新枝出來同出根喎......真神奇同奇妙
回復