請教環保酵素製作

作者: 鬱金香 发表于 2013-3-16 09:54:32
2875 8
屋企有個 "摘" 年的沙田柚.
擺左成個月都唔會食GA啦.
正想棄掉之時想起可以製作環保酵素

想請教下,是不是只可以把柚皮加進去製作?
白色的部分可以加進去嗎?
因為我沒有食用, 柚子肉可唔可以擺埋入去?
果皮可唔可以先放入冰箱,儲夠數量才入樽製作?

找到的做法比例如下,請問黑糖/黃糖 即是什麼?片糖定係冰糖?

黑糖/黃糖 :菜渣/果皮 :水 的比率為 1:3   :10

謝謝解答
jellyfishy 發表於 2013-3-16 10:15:54 |顯示全部樓層
總之果皮就可以放入樽造酵素. 唔洗放入雪櫃啦, 一併放晒入樽先, 加水加糖, 發住酵加果皮都得架. 因為發酵初期一個月你隔日要開樽放氣, 開樽時順便加果皮就可以了, 唔洗浪費雪櫃地方存果皮.
sausau 發表於 2013-3-16 13:04:39 |顯示全部樓層
用柚皮最好削咁些白色部份,因為我試過浸,水份大部份被白色皮吸去,所剩無幾。

Thanks for your advise :)  發表於 2013-3-18 13:44
Thanks for your advise :)  發表於 2013-3-18 13:44
剛想加些柚皮,好彩睇到你提醒 ^.*  發表於 2013-3-16 19:24
amywong 發表於 2013-4-4 16:09:30 |顯示全部樓層
sausau 發表於 2013-3-16 13:04
用柚皮最好削咁些白色部份,因為我試過浸,水份大部份被白色皮吸去,所剩無幾。 ...

柚皮白色部份放埋落去都得, 索水唔緊要, 有糖就可仳菌食, 養到菌就得啦, 白色及所有有機物成品後會化掉, 環保酵素好好用, 加油
八王爺 發表於 2013-4-9 16:40:13 |顯示全部樓層
我做咗樽菠蘿皮,一年了,都未用。
攞出黎香甜味!唔知喺咪變咗酒?
JC208 發表於 2013-4-15 17:10:09 |顯示全部樓層
網友俾左樽酵素, 如果唔用住, 請問仲可唔可以加新鮮皮落去繼續發酵 ? OR一定要重新做過新的? THX

酵素里的果皮, 水和糖有一定的比例, 加果皮就也要加對等的水和糖, 咁不如做過. 但你可以把小量酵素加入新做的裡面, 幫助發酵.  發表於 2013-4-15 17:45
新丁乙 發表於 2014-5-1 12:32:08 |顯示全部樓層
我都係柚皮連白色部份一齊浸的