徵求甜羅勒(Geneva Basil)種子 (完)

作者: gunbuster363 發表于 2013-3-13 12:17:23
1532 8

Hello 各位花友/大俠

我想要D甜羅勒(Geneva Basil)種子, 希望有好心人分享少少比我
我想種2盆, 用來整羅勒醬用的, 所以都係想要番最正宗大葉的甜羅勒, THX!
powergun 發表於 2013-3-13 13:40:01 |顯示全部樓層
可能有花友有小苗架
回復

victorliu 發表於 2013-3-13 14:16:37 |顯示全部樓層
甜羅勒丫麻
我屋企有種子同插枝, 但建議用種子種出來好D,因為D插枝可能夠一年咁滯(老左),不停出花花,搞到D營養咁走哂,葉生得比較慢
有興趣PM我啦,觀塘MTR朝九晚六交收, 種子可郵寄

THX!  發表於 2013-3-13 16:33
回復

victorliu 發表於 2013-3-13 19:14:03 |顯示全部樓層
睇下係咪尼隻,可食用的
回復

JC208 發表於 2013-3-13 22:30:11 |顯示全部樓層
victorliu 發表於 2013-3-13 19:14
睇下係咪尼隻,可食用的

我都有興興, 想請教由種子種起易嗎 ? 大約幾耐先出芽/真葉 ? 要經常曬同淋水嗎 ?

另插枝浸水出根, 要幾耐先可以放回入泥內種? (因我浸緊mint)

THX
回復

victorliu 發表於 2013-3-13 23:04:42 |顯示全部樓層
種子仲有好多, 部份係啱啱收成的,想要的話可以pm, 派哂算數
由種子開始其實唔會太耐,如果陽光肥料充足,2~3個月內可以收成,半年左右大定就開花,好粗生

但如果你保留太多葉都會幾吸水下,尤其係大日頭下反而可能哂死,半日照最好,正常的話,水只要朝早淋些少就得

插枝浸水出根要4~6日左右,見根有1~2cm左右就已經可以入泥,其間唔好咁快加肥或者暴哂住,等佢先適應下, 唔係好快瓜柴的

Thanks for the useful tips, PMed, thanks ~  發表於 2013-3-13 23:13
回復

JC208 發表於 2013-3-13 23:17:32 |顯示全部樓層
victorliu 發表於 2013-3-13 23:04
種子仲有好多, 部份係啱啱收成的,想要的話可以pm, 派哂算數
由種子開始其實唔會太耐,如果陽光肥料充足,2~3 ...

我都剛做左D net search, 請教以下所說是真的嗎 ?  

在採摘甜羅勒的時候, 如果想培育更大更茂盛的植株, 最好不要一片一片地摘葉子. 而要把最上面的枝干剪斷, 以利於側枝的萌發.
回復

victorliu 發表於 2013-3-14 13:12:02 |顯示全部樓層
摘頂做法....不過當時我多數摘大塊d葉子(煮來食)就算,冇理咁多, 所以結果就係之後棵野不停向高長,側邊D葉子同枝條唔再生出來......
回復

victorliu 發表於 2013-3-14 13:14:20 |顯示全部樓層
JC208 發表於 2013-3-13 23:17
我都剛做左D net search, 請教以下所說是真的嗎 ?   

在採摘甜羅勒的時候, 如果想培育更大更茂盛的植 ...

不過睇你自己選擇想佢幾高啦,因為摘左頂,佢條枝條就停左向上長而選擇出側芽
回復