返回列表 發新帖

麵包機+天然酵母

作者: cklife 发表于 2013-2-20 15:30:50
7855 48
purplestar 發表於 2013-3-10 01:10:18 |顯示全部樓層
你整D包真係好吸引呀!真係想再整返包呀!次次睇完都想整,最後都無行動,希望你唔好停咁POST你D靚包出黎,比多D推動力我整包,唔好成日掛住發花癲啦!

唔好成日掛住發花癲啦<--唔會發花癲喇....將要搬家,唔再種野囉...(無地方)  發表於 2013-3-10 09:47
andyman 發表於 2013-3-11 09:36:40 |顯示全部樓層
purplestar 發表於 2013-3-10 01:10
你整D包真係好吸引呀!真係想再整返包呀!次次睇完都想整,最後都無行動,希望你唔好停咁POST你D靚包出黎, ...

心動不如行動, 人動不如你動

比啲動力你啦

bread 107 (Small).jpg

BREAD 185 (Small).jpg

BREAD 224 (Small).jpg

夠毒未

Andy 好利害!  發表於 2013-3-25 00:17
WOWO...你開麵包店呀?  發表於 2013-3-11 10:31
andyman 發表於 2013-3-11 17:36:42 |顯示全部樓層
to:  claudiatang

有錢搵我都制呀

你令我想起...我唔記得買芝麻...  發表於 2013-3-11 18:58
andyman 發表於 2013-3-11 19:24:49 |顯示全部樓層
秋月姐姐, 仲有一大堆呀, 黑櫻米,呀麻籽,香草,芝士粉杏仁片, 太多了,欲罷不能

咁多花款,日日不同款,屋企人真幸福.  發表於 2013-3-11 21:43
andyman 發表於 2013-3-12 09:03:51 |顯示全部樓層
呢啲只係小部份, 我毒引太深啦,美沙酮都冇用

代你身邊人多謝你自我犧牲去中毒...呵..呵....  發表於 2013-3-12 09:12
這種毒我都想中﹗  發表於 2013-3-12 09:05
cklife 發表於 2013-3-12 09:24:29 |顯示全部樓層
前幾日,送左部機比人,果日幾個人黎我度。
我就順便做左一個包比佢地試食,等收到禮物既人有D動力去用部機。
(我有提醒收禮者,部機做出黎係生命麵包質地。想要好似試食依隻包既品質,要進階。上我BLOG就可以睇到進階,但會較花時間心機。)

昨晚就收到其中一個試食者既短訊,
佢話同事都有買過麵包機,但話做出黎麵包唔好食。
又話佢老闆問我部機咩牌子....

其實我依部機係普通牌子,而且係依個牌子中最平一部,容量細,功能簡單。

好多買麵包機既朋友,之前都未做過麵包,諗住有幫機幫手,就好簡單整到麵包。
依個係一定既,但如果唔想花心思,又無耐性學習,咁就相對地要降低要求喇。

如果只要求每日食到新鮮麵包,生命麵包口感己經滿意,直接跟麵包機食普做就OK。
(依部機有埋湯種食譜,跟住做可以滿足到架喇)

但如果想用麵包機做,又要想食到麵包店出品既口感,就要上網爬下文。
用半自動做法,先可以滿足到囉。
andyman 發表於 2013-3-13 12:13:26 |顯示全部樓層
cklife 發表於 2013-3-12 09:24
前幾日,送左部機比人,果日幾個人黎我度。
我就順便做左一個包比佢地試食,等收到禮物既人有D動力去用部機 ...

同意你的講法, 要加上努力,才能滿足口福。妹妹亦問我同樣問題,麵包機是否好簡單,就做到很美味的包包呀,我叫她打消念頭, 不要買了,
她的生活咁忙,根本沒有足夠時間去揣摩,不竟要花心機要花時間呀.......

我覺得忙碌又不太愛鑽研煮食的人,買麵包機有用的,就只有想孩子吃得健康的媽媽。  發表於 2013-3-13 14:22
cklife 發表於 2013-3-14 10:20:50 |顯示全部樓層
用左部機就快一個月,報告下情況...

之前有朋友擔心內膽會花依個問題,到依家都無發生。
部機係正確使用之下,OK,平平地又幾好用。

遲D會實驗下,做半磅方包,要用幾耐時間,因為有D人無位放焗爐,如果想做少D,都可以用麵包機做。或者,如果有人己經試過,請告知所需時間及方法。

上面講正確使用<-----因為我唔正確使用,依家有少少問題。
請大家留意一下,依部麵包機個內膽,係任何放向都放得入部機度既,就因為咁,我連續放錯左三次(記錯方向),而令部機個內煲既底部接合主機既位置鬆左,依家攪麵粉時,好鬼嘈.....

正確係.....內煲手抽條鐵係可以上下攞動....唔係左右....千期唔好放錯。
其實應該換個內煲就可以解決(唔洗一百蚊),但部機新買無耐,個內煲又仲用得,無理由去買過啫....照用囉...最多等老公醒左先攪麵粉...

另一個要提醒既係,要放材料或係內煲做任何野,請先將內煲取出再做。如果內煲係麵包機度,你放材料落去,好容易跌左入麵包機底,果度有發熱線。
八王爺 發表於 2013-5-30 14:35:38 |顯示全部樓層
天然酵母是否可淨用提子皮?

可以喔  發表於 2013-5-31 07:38