麵包機+天然酵母

作者: cklife 发表于 2013-2-20 15:30:50
7856 48

我買左新玩具呀.....原價碼499   現價$399(此型號現己沽清)

網上見到買左佢既人都無話有乜問題,而且好多Blog都有用佢做包既食譜,平平地買黎玩下...
(其實我懶搓麵粉)

依家試緊機....網上話用機做要做湯種包先好食...
咁我就試下人地話唔好食既直接法麵包..

用程序1,營食麵包程式...放完材料唔理佢,全自動化,睇下佢有幾難食...哈..哈...

參考網頁︰
http://blog.yahoo.com/_53QCG3M2Z6QDSXMVLB6EKW73MM/articles/572976

評分

查看全部評分

noel_tt 發表於 2013-2-20 15:38:05 |顯示全部樓層
內膽是怎樣?

焗好包再貼內膽相上黎....  發表於 2013-2-20 15:58
Juna 發表於 2013-2-20 15:45:34 |顯示全部樓層

我都想知內膽係咩質料

cklife  內膽係易潔塗層...
唔錯喎

noel_tt  易潔塗層會否容易花?
要睇用咩質料

易潔塗層會否容易花?  發表於 2013-2-20 16:15
內膽係易潔塗層...  發表於 2013-2-20 15:57
Tiger 發表於 2013-2-20 15:48:37 |顯示全部樓層
我新年前都買左麵包機(唔係呢隻), 好好玩呀. 咁啱昨夜試左第一次用老麵種整包, 真係軟熟好多架.
期待你既第一包

剛剛睇到用麵包機打烏冬呀...你有無試過呀?....我一定會試囉..  發表於 2013-2-20 16:32
剛剛睇到討論區,人地用依部機做到一絲絲既方包呀....下次我要試下半自動湯種包..睇下可唔可以一絲絲  發表於 2013-2-20 16:04
cklife 發表於 2013-2-20 16:03:15 |顯示全部樓層
noel_tt 發表於 2013-2-20 15:38
內膽是怎樣?

搵到條片可以睇到內膽...

http://www.youtube.com/watch?v=zAkvQlOb7j4

thanks  發表於 2013-2-20 16:14
Tiger 發表於 2013-2-20 16:24:32 |顯示全部樓層
你用開邊隻麵粉同酵母架?

粉我用開Gold medal好似叫金章...百記買既...酵母用燕子牌...都係貪佢容易買到.  發表於 2013-2-20 16:28
cklife 發表於 2013-2-20 16:26:05 |顯示全部樓層

noel_tt  易潔塗層會否容易花?

唔知...要用耐D先知...所以買平平地玩下...

noel_tt  我都想買麵包機好耐, 想來想去, 我怕易潔塗層. 如果花咗, 又唔知有冇影響健康.
花左就要換過個內膽架喇....我問過要幾十蚊架...
不過睇網上D貼...又無乜人話會花...見到有一個話花..係佢拎個包出黎時,用個鐵勾去勾麵包..自己刮花既...

或者你可以去睇下依個討論串...好多係新手未做過麵包既...仲有好多食譜...全部都係用依部機既..我都睇緊未睇晒..但要登入會員先睇到相片

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=4645375&extra=&page=1

我都想買麵包機好耐, 想來想去, 我怕易潔塗層. 如果花咗, 又唔知有冇影響健康.  發表於 2013-2-20 16:32
cklife 發表於 2013-2-20 18:36:27 |顯示全部樓層
成品出爐喇...
我係扮未做過麵包,全部跟足說明書上面食譜,營養麵食譜做。
之前睇討論區既網友講既全部問題....我都無發生喎...個包好靚仔(外表)...
以直接法做既方包,佢係完全正常,討論區講既問題,應該係因為佢地未做過包,將直接法做出黎既包同麵包舖既相比。

我諗用黎做湯種包就唔錯喇....因為之前有睇到話用依個機做方包,個皮會較黑,所以我提早左5分鐘出爐...
暫時狀態OK...一陣試食下先...

無完全頂到上玻璃蓋,但我覺得都夠高喇...再高我要抺埋個蓋仲麻煩。

內膽一D都唔痴....支攪拌棒我有抺少少牛油,無話留係麵包度出唔番黎...

麵包底,唔算燶(提早五分鐘取出)

麵包面正常

直接法,係咁上下架喇...正常....下次換湯種法...個內容就會細滑好多.
cklife 發表於 2013-2-20 19:02:40 |顯示全部樓層

切片,好軟喎....仲以為佢會死實實添....

做左五件雞蛋三文治....我一個人食晒...估佢唔到喎....又幾好食....即整即食好軟熟....但放到聽日就唔知喇...
基本上係有驚喜既...除左個麵包底部有D怪怪...好似多士咁脆脆地,其他既...唔差過街買既麵包...直接法我己經收貨喇...

不過,再問我呢...我唔會再做方包囉....D邊皮點算喎....每次都要諗點用...太煩喇(聽日做西多士食左佢)...
我諗我都係會整做型包...因為我有焗爐...

ck,where can i buy it? where are 億威? thank you.  發表於 2013-2-22 13:53
初初我都有呢個問題, 不過, 現時我都會提早10~15分鐘將個麵包攞出嚟, 個皮就唔會焗到脆"薄薄"架嗱!  發表於 2013-2-22 09:56
八王爺 發表於 2013-2-21 09:57:45 |顯示全部樓層
交流一下,我比較喜歡「整型」
http://hkplants.com/thread-131927-1-1.html

我都係中意整型,所以買最平依部...  發表於 2013-2-21 21:39
jellyfishy 發表於 2013-2-21 10:36:24 |顯示全部樓層
你都買左麵包機呀~   係幾吸引又好玩~~~ 但我家太小了, 放不下了~

你都唔開火......  發表於 2013-2-21 21:39
jellyfishy 發表於 2013-2-22 09:01:56 |顯示全部樓層
cklife  你都唔開火......  發表於 昨天 21:39
----------
我都會煮d 簡單野, 但廚房細, 飯煲也是迷你的~

咁...麵包機應該大過你個飯煲.....佢係正常飯煲大小。  發表於 2013-2-22 09:28
jellyfishy 發表於 2013-2-22 09:36:14 |顯示全部樓層
cklife  咁...麵包機應該大過你個飯煲.....佢係正常飯煲大小。  發表於 6 分鐘前
-----------
去電器鋪找過,很大部也很少機種選擇~

你講迷李飯煲?定麵包機? 兩樣都唔多賺錢既野,我都係網上搵到資料,再去專門店買。下次買飯煲要有埋蒸格,小型既真係好少選擇。  發表於 2013-2-22 09:45
jellyfishy 發表於 2013-2-22 09:49:49 |顯示全部樓層
我說麵包機在電器店很少選擇,加上廚房細,打消買煲念頭了~
飯煲呢,現在用緊Panasonic, 雖然煲細細,但煮出來的飯很香又好吃.

飯煲,下次我一定要買有蒸送格,無得蒸送唔方便。我一個人食飯多,細煲又要有得蒸唔易搵。  發表於 2013-2-22 09:55
麵包機,都係果幾個牌子,W仔、P仔、象仔果D都要二千幾,新手買唔落手(怕自己三分鐘熱度),所以都係買美的同我依個牌子多D,幾百蚊玩下。  發表於 2013-2-22 09:54
cklife 發表於 2013-2-22 09:58:07 |顯示全部樓層
Carmenchau  初初我都有呢個問題, 不過, 現時我都會提早10~15分鐘將個麵包攞出嚟, 個皮就唔會焗到脆"薄薄"架嗱!

係呀...我見大家都咁講,所以都諗住會跟你方法做...
今日會做中種法,做好左再放上黎比大家睇睇。
cklife 發表於 2013-2-22 10:28:20 |顯示全部樓層
今次試17小時中種法...睇下個種D絲絲幾靚...

中種? 我只做過湯種。中種如何做?  發表於 2013-2-22 10:44
cklife 發表於 2013-2-22 11:19:13 |顯示全部樓層

係網上抄番黎既.....
之前見到人家做得好靚,但我個焗爐容量細,好難做方包,所以只得個恨字...
所以依家試玩下...但做落發覺要黎整做型包都唔錯,所以今次打算係做型包..
我將個中種做好,一分為二,放雪櫃,攞出黎用時主麵團份量減番一半...
細細地分量適合我一個人食...

暫時只係做到發酵階段...
機器配合︰
中種所有材料放入麵包機,7號程序(快速和麵糰)
取出放雪櫃(我分兩份用膠袋包好存放),最好係0-5度,但唔好比佢結冰...我將佢盡量放近牆身,最凍個位....
放最少17小時(唔好超過72小時),我依個種放左36小時,大約1.5倍大。

今早取出,麵包機放入主麵團材料(扣起油份),再放入中種。
用7號程序(快速和麵),再加入牛油,用8號程序(和麵轉+發酵)
等一陣間發酵完再去人手檢查發酵得夠唔夠。暫時做到依度...
我整做型包,發酵完會拎出黎放氣,做型,再發酵就拎去焗爐焗。
如果做方包,就會令出黎放氣,捲起佢丟番入麵包機,等佢第二次發酵完,就用程序9(焗麵包)。

17小時中種法
此份量可做 (8個 x 65g 麵團)
17小時中種材料 :
水 120g
高筋粉 210g
奶粉 15g
快速乾酵母 2g
鹽 2g

主麵團材料 :
水 75g
高筋粉 90g
糖 20g
快速乾酵母 1g
鹽 2g
牛油 20g

小貼士
(1) 為更健康,可改用黑糖及橄欖油
(2) 水份可改用蛋、牛奶代替,份量與水一樣
(3) 以上為冬天的份量,夏天天氣潮濕,水份要減少 10-15g

我己經養緊天然酵母,遲d做液種法...

唔該cklife,你個中種分兩份,咁最後種同主麵團比例係咪差不多1:1? (210g÷2):90g 麵粉 (120g÷2):75g 水?  發表於 2013-3-1 11:49

評分

查看全部評分

cklife 發表於 2013-2-22 13:34:34 |顯示全部樓層
中種法其實同我地中國既加入老麵既方法差唔多...

老麵呢,係搓好麵團,跟住取出一部份,放到第二日加入新既材料搓出麵糰..又取出一部份做種,咁樣循環黎用。

同中種法係咪好似呢.....但我之前習慣養天然酵母既方法,所以我最終應該會用液種法最多。
cklife 發表於 2013-2-22 14:16:16 |顯示全部樓層
arbo  ck,where can i buy it? where are 億威? thank you.

億威係牌子名....舖頭係億世家...有網上店..不過網上得兩個款...無我依隻平野...
門市有四個款選...

http://www.ectone.com.hk/customer-service

搵間近自己既上去睇睇..特價唔知到幾時..

睇完你既post,心癢癢,終於走咗去買,佢地話特價$399,做到今日,啱啱抬咗部麵包機番黎...... :-)  發表於 2013-2-22 18:08
cklife 發表於 2013-2-22 14:32:20 |顯示全部樓層
都幾好食....我加左玉桂粉同蜜糖做餡....
我諗要黎做餐包仔幾正...好鬼軟熟...

佢用焗爐焗!面包機只做搓面糰工序!  發表於 2013-2-22 17:17
点解可以做到長條形? 好得呀  發表於 2013-2-22 16:59
123下一頁