作者: nwss54510 發表于 2013-2-18 14:49:45
10210 162
nwss54510 發表於 2013-3-18 12:44:53 |顯示全部樓層

各位會出席414花展的花友~ 如果大家看上了我有的品種想要葉片的話, 請在3月23日之前, 以PM方法告知我丫~
因為我會在414上經G大幫忙下分享能分享的葉片, 如各大大沒說要留的話, 我就全數交由G大處置的啦^^"

我冇參加, 失去一個分享樓主靚靚葉片既機會  發表於 2013-3-27 17:24
你太好人的啦 ^^  發表於 2013-3-19 17:42
可否要Petticoat Promenade修叶:) 真是太美啦。  發表於 2013-3-18 13:17

評分

查看全部評分

回復

nwss54510 發表於 2013-3-18 12:59:58 |顯示全部樓層
Blue Dragon

全開MODE~~~
DSC01560 (Medium).JPG
DSC01561 (Medium).JPG
DSC01562 (Medium).JPG
DSC01563 (Medium).JPG

評分

查看全部評分

回復

nwss54510 發表於 2013-3-18 13:04:51 |顯示全部樓層
Rob’s Monkeyshine

DSC01564 (Medium).JPG
DSC01565 (Medium).JPG
DSC01566 (Medium).JPG
DSC01567 (Medium).JPG
DSC01568 (Medium).JPG
回復

nwss54510 發表於 2013-3-18 13:10:03 |顯示全部樓層
Eternal Orbit

DSC01569 (Medium).JPG
DSC01570 (Medium).JPG
DSC01571 (Medium).JPG

評分

查看全部評分

回復

nwss54510 發表於 2013-3-18 13:13:52 |顯示全部樓層
Petticoat Promenade

DSC01572 (Medium).JPG
DSC01574 (Medium).JPG
DSC01575 (Medium).JPG

华丽丽的美。真想养一颗:)  發表於 2013-3-18 13:15

評分

查看全部評分

回復

nwss54510 發表於 2013-3-18 13:19:36 |顯示全部樓層
Frosty Cherry

DSC01576 (Medium).JPG
DSC01577 (Medium).JPG
DSC01578 (Medium).JPG
DSC01579 (Medium).JPG

mcw
噢...靚靚靚靚花...每日都同自己講...睇花好喇...唔好再買...忍忍忍忍忍... >_<  發表於 2013-3-18 23:21
回復

nwss54510 發表於 2013-3-18 13:24:31 |顯示全部樓層

花苞長出都已一個月了, 5菖都長出了, 但還沒能開花丫~"~
DSC01580 (Medium).JPG
回復

ahhung68 發表於 2013-3-19 17:44:59 |顯示全部樓層
望完你啲花, 再望望自己啲花, 真係愈望愈傷心

大大你有好多都重未開花??  發表於 2013-3-19 23:07
回復

ahhung68 發表於 2013-3-20 09:14:02 |顯示全部樓層
nwss54510  大大你有好多都重未開花??

基本上我大部份種咗好耐都仲係苗吖
回復

ahhung68 發表於 2013-3-23 19:04:25 |顯示全部樓層
回復

nwss54510 發表於 2013-3-24 12:00:44 |顯示全部樓層
ahhung68 發表於 2013-3-23 19:04
圖片出處 - http://hk.image.search.yahoo.com ... K1ygt.;_ylu=X3oDMTB ...

多謝雄大大丫^^~~~~~~~~~ 如果幅相是熊就更好了

PS. 哩幾日實在太忙了啦, 忙到連花祭都要休息了^^"
明天繼續POST今年首次開花的花照啦^^~
回復

LAILAI 發表於 2013-3-24 12:17:50 |顯示全部樓層
靓花開不停~~

多謝賞花丫~~^^  發表於 2013-3-25 11:30
回復

nwss54510 發表於 2013-3-25 11:52:24 |顯示全部樓層
有一個星期沒更新了啦, 跟據昨晚目測, 相信還有十多盆今年還沒開過花的都有花苞了啦~~
下半段花祭就由Green Dragon打開吧^^

Green Dragon

這個綠花品種, 我真的很喜愛的丫~~~~~ 但很怕熱就是了~"~
今年真的要插定葉做後備好了^^"
DSC01596 (Medium).JPG
DSC01597 (Medium).JPG
DSC01598 (Medium).JPG
DSC01599 (Medium).JPG
DSC01600 (Medium).JPG
回復

nwss54510 發表於 2013-3-25 12:02:15 |顯示全部樓層
Painted Touch

上兩次開花都是在5月份, 花量都只會有1~2朵花, 今次花量已經比從前的多倍啦^^~
DSC01609 (Medium).JPG
DSC01610 (Medium).JPG
DSC01611 (Medium).JPG
DSC01608 (Custom).JPG
DSC01612 (Custom).JPG
DSC01613 (Custom).JPG

太美了~~~ 我的摯愛吖~~  發表於 2013-3-25 13:29

評分

查看全部評分

回復

nwss54510 發表於 2013-3-25 12:11:46 |顯示全部樓層
Optimara Isabelle

開到變了個花球在頂丫^^"

DSC01601 (Medium).JPG
DSC01602 (Medium).JPG
DSC01603 (Medium).JPG
DSC01604 (Medium).JPG
DSC01605 (Small).JPG

好美的小花 ~~  發表於 2013-3-25 13:29
好靚呀! Optimara Isabelle係我其中一款喜愛的花花!  發表於 2013-3-25 12:44
回復

nwss54510 發表於 2013-3-26 11:36:06 |顯示全部樓層

又是一盆種了N年的品種, 耐到連花名都糊了啦>"<~
不知有誰知它的名字呢~?? 我覺得它是我09年時入手的Funambule丫~
DSC01614 (Medium).JPG
DSC01615 (Medium).JPG
DSC01616 (Medium).JPG
DSC01617 (Small).JPG
回復

nwss54510 發表於 2013-3-26 13:13:09 |顯示全部樓層
越開越多花!! 越開就越靚丫~~~~
DSC01620 (Medium).JPG
DSC01621 (Medium).JPG
DSC01622 (Medium).JPG
DSC01623 (Medium).JPG
DSC01624 (Medium).JPG
DSC01625 (Medium).JPG
DSC01626 (Medium).JPG

你又唻 @@"  發表於 2013-3-26 23:50

評分

查看全部評分

回復

nwss54510 發表於 2013-3-27 11:05:57 |顯示全部樓層
你又唻 @@"  發表於 昨天 23:50

係呀XD" 之後果D可能重可怕呀^^~
回復

nwss54510 發表於 2013-3-27 11:09:53 |顯示全部樓層

一個真係唔怕曬的品種來的丫~~~
其實佢又唔算生長得慢, 但個花呢, 2月頭第一菖花就生到上頂,
到現在差不多兩個月, 5支花菖都生到葉頂了, 才開始有第一朵開花, 還要是"遲來先上岸",
第一菖花的花苞都還沒全開丫>"<~
DSC01627 (Medium).JPG
DSC01628 (Medium).JPG
DSC01629 (Medium).JPG
DSC01630 (Medium).JPG
DSC01631 (Medium).JPG

評分

查看全部評分

回復

ahhung68 發表於 2013-3-27 17:21:17 |顯示全部樓層
好嘢, 414有靚花睇
回復