作者: nwss54510 發表于 2013-2-18 14:49:45
10202 162
nwss54510 發表於 2013-3-6 01:17:22 |顯示全部樓層
Rob's Miriwinni

哩盆花, 咁多年來我都未睇過佢開過較明顯的十字, 不過今次已經是多年來開得最美的一次了啦~~

佢哋愈來愈錫主人囉!  發表於 2013-3-6 11:24
愈開愈靚俾你睇 ^^  發表於 2013-3-6 07:16
回復

nwss54510 發表於 2013-3-7 15:35:05 |顯示全部樓層
N年沒開花的Emerald Love Spot

原本還滿心歡喜的~ 但一開就.. 跑了!! 但新開的, 還看到很少的綠色!!
看來又要和它"駁命"啦>"<~
回復

nwss54510 發表於 2013-3-7 23:10:17 |顯示全部樓層
以前我會想, 別人種的怎麼永遠都比自己種的美, 開花永遠都是個花球, 別人的POST永遠都多人關注,
但現在會想, 其實我都是種花而已, 自己種得開心, 何必理會這麼多呢?

Little Darlin'

我想種了差不多有兩年了, 第一次開花, 好像又跑色了啦, 但我很喜歡現在的它丫~~~
回復

george 發表於 2013-3-7 23:19:52 |顯示全部樓層
nwss54510 發表於 2013-3-7 23:10
以前我會想, 別人種的怎麼永遠都比自己種的美, 開花永遠都是個花球, 別人的POST永遠都多人關注,
但現在會想 ...

十分認同!得失只一念,風景不轉心境轉,
能放下好勝心,是絕對不容易的事,
多少人,因種花而鬥過你死我活,倒頭來其實苦了自己

同意同意~  發表於 2013-3-8 12:45
絕對認同丫~ 種花本來的目的就是給自己欣賞, 自娛自己的^^~ 人老了, 看化了, 開心就好^^  發表於 2013-3-7 23:30
回復

nwss54510 發表於 2013-3-7 23:34:05 |顯示全部樓層
Optimara Isabelle

上次POST時, 很多花都還沒開丫, 現在開到中期了, 花真的很多丫^^~
難得的一盆如此多花看^^~

呢款真在太美啦~~~~  發表於 2013-3-8 12:45
叮叮噹噹!小可愛啊^.^  發表於 2013-3-7 23:45

評分

查看全部評分

回復

kennytaki 發表於 2013-3-7 23:38:58 |顯示全部樓層
我覺得你的花很美。

有你這一句就足夠了啦^^~  發表於 2013-3-7 23:46
多謝賞花丫^^~~  發表於 2013-3-7 23:45
回復

nwss54510 發表於 2013-3-8 15:09:06 |顯示全部樓層

Painted Touch

每年都會開一次給我看的美花~ 年年都是這樣的美丫~~ 像油畫一般的噴點~~ 絕對是我最心愛之一丫~~~

評分

查看全部評分

回復

ahhung68 發表於 2013-3-8 16:49:23 |顯示全部樓層
nwss54510 發表於 2013-3-8 15:09
Painted Touch

每年都會開一次給我看的美花~ 年年都是這樣的美丫~~ 像油畫一般的噴點~~ 絕對是我最心愛之 ...

嘩~~嘩~~嘩~~~
painted touch超靚吖~~~   我嗰盆之前過光, 而家先至慢慢生番新葉咋, 可能要等年尾先至有花, 但我仲未預計佢有可能夏天熱死
你不如post多一次呢朵花去圖鑑嗰度吖

Louky  我一見post咗painted touch,知你一定好touch
當時都係經驗唔夠

nwss54510  哩個真係好正的丫~ 佢深低葉黎架喎, 我放佢係有太陽晒到既地方^^" 過多兩日, 等埋其他幾朵一齊開埋我先再係圖鑑放多次啦^^
我都唔知點解, 可能又中咗嘢啦

哩個真係好正的丫~ 佢深低葉黎架喎, 我放佢係有太陽晒到既地方^^" 過多兩日, 等埋其他幾朵一齊開埋我先再係圖鑑放多次啦^^  發表於 2013-3-8 20:58
加油喇屎熊,等睇你嘅painted touch!  發表於 2013-3-8 20:35
我一見post咗painted touch,知你一定好touch  發表於 2013-3-8 17:01
回復

nwss54510 發表於 2013-3-8 21:37:54 |顯示全部樓層
Petticoat Promenade

上一次開花是左09年10月, 它是我中毒第一期時入手的花來的, 當時真的很不好看>"<~
經過3年多時間, 終於都願意再一次開花啦~ 還是覺得很美丫^^~

評分

查看全部評分

回復

mcw 發表於 2013-3-9 00:21:34 |顯示全部樓層
nwss54510 發表於 2013-3-8 21:37

上一次開花是左09年10月, 它是我中毒第一期時入手的花來的, 當時真的很不好看>" ...

好靚啊... ...綠邊+粉紅+帶點白...仲要有噴點... ...一朵花包含了多種漂亮特質... ...請問>>可以在發場找到它嗎??...>>解毒...>>解毒...

嘩~~ 又話心如止水既~~~ 發場好似冇哩個種架~ 好似^^"  發表於 2013-3-9 11:18
回復

Dreamer 發表於 2013-3-9 00:44:21 |顯示全部樓層

上一次開花是左09年10月, 它是我中毒第一期時入手的花來的, 當時真的很不好看>" ...

我暈啦  呢隻太美......可惜係標準

等等~~ 等我叫定救護車先~!! 佢雖然係標準, 但其實都唔係好大架咋~  發表於 2013-3-9 11:22
回復

p@g 發表於 2013-3-9 01:32:53 |顯示全部樓層
嘩。。。你收埋唔少好野

嘻嘻~ 見過佢第一次花後, 沒想到佢會咁靚者~ 最好既咪得哩幾隻囉, 已經冇咩好野了啦>"<~  發表於 2013-3-9 11:23
回復

BluePrincess 發表於 2013-3-9 03:31:39 |顯示全部樓層
紫色重瓣真是把我迷暈了

多謝賞花丫~ 入貨就唔會暈架啦^^~  發表於 2013-3-9 11:24
回復

DORA 發表於 2013-3-9 07:47:16 |顯示全部樓層

呢款花都係引到我中毒極深既源頭,可惜我同佢無緣,你種得好靚好齊色,好耐性!

係丫, 睇相入手時真係比佢毒死架~ 但佢第一次開花真係唔見得人架, 同埋咁耐沒花了, 我都已經唔記得左佢既花係咁靚的丫^^  發表於 2013-3-9 11:27
回復

nwss54510 發表於 2013-3-9 12:12:03 |顯示全部樓層
Armageddon 真的越開越美, 越開越大丫, 但變得花可能太重了呢^^"
DSC01334 (Large) (Medium).JPG
DSC01335 (Large) (Medium).JPG
DSC01336 (Large) (Medium).JPG
DSC01337 (Large) (Medium).JPG
DSC01338 (Large) (Medium).JPG
DSC01339 (Large) (Medium) (Custom).JPG
DSC01340 (Large) (Medium).JPG
DSC01341 (Large) (Medium).JPG

mcw
Armageddon...噢...美美美美美美美美... ^0^  發表於 2013-3-9 17:56
回復

nwss54510 發表於 2013-3-9 12:16:43 |顯示全部樓層
Angel's Petticoats Sport
真係百看不厭^^~

回復

nwss54510 發表於 2013-3-9 12:17:49 |顯示全部樓層
Ethel’s Wild Side
佢真係好大盆丫>"<~ 不過它的花也相對地大丫^^

回復

小BEST 發表於 2013-3-9 21:59:39 |顯示全部樓層
nwss54510 發表於 2013-3-7 23:10
但現在會想 ...

不用和別人比較, 每一盆每一株都是自家的用心灌溉呀...... 要為自己的花花驕傲  
回復

nwss54510 發表於 2013-3-10 11:54:15 |顯示全部樓層
Rob's Miriwinni

新開的好像更美丫~ 有點十字噴XD"
DSC01349 (Medium).JPG
DSC01350 (Medium).JPG
DSC01351 (Medium).JPG
回復

nwss54510 發表於 2013-3-10 11:58:22 |顯示全部樓層
Rob’s Monkeyshine

好耐好耐以前就想要的十字來啦~ 第一次開花, 全對色真的不錯丫^^~
DSC01343 (Medium).JPG
DSC01344 (Medium).JPG
DSC01345 (Medium).JPG
DSC01346 (Medium).JPG
DSC01347 (Medium).JPG
DSC01348 (Medium).JPG
回復