作者: yuki2013 发表于 2013-2-18 15:03:12
5992 19

準備自學打皂,係android搵到個不錯的app

"手工皂DIY/SoapDIY"

介面簡潔,唔算靚,不過操作簡單易用

最讚係可以設定警告提示,通知你INS會否過高或過低

油的比例合適與否,會否損害皮膚,是否易於起泡等等

最重要係個app免費嫁 而且可以幫你計算皂的成本

仲有簡易教學,對於初哥同準備學玩皂的人真係適合不過

操作步驟如下:

Step1.輸入名稱--名稱不能空白一定要輸入

Step2.選擇日期

Step3.選擇重量模式或比例模式(需輸入油品重量)

Step4.點選「油品配方」鈕,進入油品清單,分別點選你要的油品並輸入重量或比例,之後點選「輸入完畢」回到主畫面

Step5.點選「其它添加物」鈕,進入其它添加物清單,分別點選你要的添加物並輸入重量,之後點選「輸入完畢」回到主畫面

Step6.按硬體MENU鈕後,按「儲存」選項,將資料儲存至資料庫

評分

查看全部評分

DORA 發表於 2013-2-18 17:36:28 |顯示全部樓層
原來 唉瘋要俾 $8
cklife 發表於 2013-2-19 08:35:16 |顯示全部樓層
功得無量.....好正既app

唉瘋大多數app都要比錢架...
好彩我用安桌.....唔洗錢呀...

未換機呀 @@"  發表於 2013-2-19 10:11
yuki2013 發表於 2013-2-19 09:12:27 |顯示全部樓層
DORA 發表於 2013-2-18 17:36
原來 唉瘋要俾 $8

唉瘋多人用ma,android機都唔錯嫁,下次換機不妨諗諗

我用note2超級正...今次去旅行,少帶左一部相機、一部netbook...用埋離線地圖,連書仔都唔洗帶。  發表於 2013-2-19 11:00
yuki2013 發表於 2013-2-19 09:14:55 |顯示全部樓層
cklife 發表於 2013-2-19 08:35
功得無量.....好正既app

唉瘋大多數app都要比錢架...

haha唔好咁講,有好野大家一齊share^^
jellyfishy 發表於 2013-2-19 09:16:46 |顯示全部樓層
iphone 或Androld 機上到pp soap and Helen's soap calculator, 唔洗裝apps 喇~

機不離身,隨時睇都得XD  發表於 2013-2-19 11:09
但無得記錄喎...依個可以影埋相記錄埋...  發表於 2013-2-19 11:00
yuki2013 發表於 2013-2-19 09:40:05 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2013-2-19 09:16
iphone 或Androld 機上到pp soap and Helen's soap calculator, 唔洗裝apps 喇~

2個都好正呀,helen個果超詳細,好想快啲買齊材料開工!!!

你睇我地呢度d皂貼,其實都有唔少知識分享架~  發表於 2013-2-19 09:42
yi~ 乜你未打過皂? 仲以為你是老手了~ 搭車掛住打皂添~ hahahaaaa~~~  發表於 2013-2-19 09:41
yuki2013 發表於 2013-2-19 10:19:41 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2013-2-19 09:16

哈,無意中呃左人添:p我係超級新手喇
其實係一次偶爾機會下睇到台灣節目教打皂
之後就迷上左喇,不過宜家仲煩緊係邊買材料
因為係初哥,所以諗住睇多啲資料先
所以咪dl app可以日睇夜睇XD
其實我都好想join團購,不過要閱讀權限20
所以宜家多啲上泥,睇住大家啲皂貼學下野先
jellyfishy 發表於 2013-2-19 10:26:14 |顯示全部樓層
yuki2013 發表於 2013-2-19 10:19
哈,無意中呃左人添:p我係超級新手喇
其實係一次偶爾機會下睇到台灣節目教打皂
之後就迷上左喇,不過宜家仲 ...

呢度有些置頂文章不用權限的. 仲有一些打皂貼也沒有權限架~ 

買材料方面,這兒都有參考.

DIY 護理品及手工皂材料店價格比較
http://hkplants.com/forum.php?mo ... 7928&fromuid=36

升呢方面就更easy 啦~ 只要俾幾日時間,多d上來吹下水分享下,好快你就儲夠權限睇資料.資料好多,包你開心過睇書的.(that's why我們要set 權限囉~)

yuki2013 發表於 2013-2-19 11:05:12 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2013-2-19 10:26
呢度有些置頂文章不用權限的. 仲有一些打皂貼也沒有權限架~ 

買材料方面,這兒都有參考.

我會努力嫁喇,多啲上泥打躉

材料方面我有啲疑問
1.食用同藥用,粉狀同片狀氫氧化鈉係咪都可以用泥打皂,有冇話邊種好啲
2.如果taobao買油,可唔可以寄泥香港嫁,之前買過其他野好似液體唔俾寄
3.兆成行精油ok ma??我去過2次都冇落手

唔好意思問題多多
jellyfishy 發表於 2013-2-19 11:13:06 |顯示全部樓層
cklife  但無得記錄喎...依個可以影埋相記錄埋...  發表於 10 分鐘前
------------
phone 可以即時拍攝電話顯示資料,非常方便的.
jellyfishy 發表於 2013-2-19 11:42:14 |顯示全部樓層
yuki2013 發表於 2013-2-19 11:05
我會努力嫁喇,多啲上泥打躉

材料方面我有啲疑問

材料方面我有啲疑問
1.食用同藥用,粉狀同片狀氫氧化鈉係咪都可以用泥打皂,有冇話邊種好啲
((太多食材或葯材可以入皂了,好難一一答你,你要specific 一點))
((香港的店比較少賣片狀氫氧化鈉, 主要為粒或粉狀, 基本上無乜分別, 只係易唔易溶的事; 要留意係佢純度, 一般工業用為95%, lab 用為99%. 我打皂個人喜歡用95%NaOH, 便宜麻, 5%沒皂化的油可以當超脂, 或自行加足鈉量令全底皂都能皂化))

2.如果taobao買油,可唔可以寄泥香港嫁,之前買過其他野好似液體唔俾寄
((可以, 要去專賣皂材的店詳談, 運費不便宜架, 一來一回首重1kg至少HK$35, 續重$5-9, 質量也是問題, 我衰過幾次了~ 試過連jojoba oil 咁難壞的東西, 回來不足一年就壞了, 頂~ 所以我的油好些在香港或其他地方訂回來))

3.兆成行精油ok ma??我去過2次都冇落手
((未用過, 也未有興趣用佢的油, 唔清楚呀))

氫氧化鈉我見有啲寫食用級有啲就寫藥用,不過多數冇標示幾多% 係taobao買油都幾危險,香港買返應該安全啲  發表於 2013-2-19 14:11
jellyfishy 發表於 2013-2-19 14:42:03 |顯示全部樓層

yuki2013  氫氧化鈉我見有啲寫食用級有啲就寫藥用,不過多數冇標示幾多% 係taobao買油都幾危險,香港買返應該安全啲  發表於 29 分鐘前
-------------
氫氧化鈉用來食?!  不會吧...     氫氧化鈉即係通渠用的"哥士的", 我唔會俾佢點到我的食物架~  

買油打皂日子久了, 你就會知道那兒買的油既平又質量好, 我不是一個地方買齊油種打皂的, 好些易製作成本低的油, 如椰子油棕櫚油採收成本較低, Taobao 也較易找到良心商店, 但其實香港某些批發也做到相若價錢, 例如誠信5kg 蓖麻油又平又好用, 而且非常耐存.
至於貴價油, 如jojoba oil, CP sesame oil, cp virgin avocado oil , etc. .. 這些比較難在Taobao 找到良心店了~

我係taobao見到嫁,寫明係食用,不過都有人買左用泥做皂 li度可唔可以post link嫁??如果可以我post出泥俾你睇下吖  發表於 2013-2-19 14:47
jellyfishy 發表於 2013-2-19 15:03:47 |顯示全部樓層
yuki2013  我係taobao見到嫁,寫明係食用,不過都有人買左用泥做皂 li度可唔可以post link嫁??如果可以我post出泥俾你睇下吖  發表於 13 分鐘前
----------------
無所謂, 大家知下笑下也好, 不是用來作商業推廣便可以了~

嘻~  要知個別店的貨品和服務質素, 要跟店主傾幾句, 才見真張架~ 仲有, 佢個d貼文, 十個有九個半都係亂抄回來的, 信一成好喇, 不能當真.

http://item.taobao.com/item.htm?spm=a1z0d.1.1000638.23.oo4i1Z&id=18440455906 http://item.taobao.com/item.htm?spm=a1z0d.1.1000638.112.oo4i1Z&id=16491094948 我見2間都寫食用嫁~  發表於 2013-2-19 15:21
jellyfishy 發表於 2013-2-19 15:30:59 |顯示全部樓層

食用氫氧化鈉, 即係食用鹼水, 用來做中式點心的, 甜的粽子是加入鹼水, 即係鹼水粽呀~
食用級的鹼應該是碳酸鈉(Na2CO3), 大多是粉狀的, 這種鹼跟我們打皂用的氫氧化鈉很不同吧. 我沒試過用它來打皂啊.

想知多些NaOH 是甚麼, 可看:
http://tw.knowledge.yahoo.com/question/question?qid=1205081301389

http://www.soap-diy.com/forum1/thread-39-1-1.html
yuki2013 發表於 2013-2-19 15:46:12 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2013-2-19 15:30
食用氫氧化鈉, 即係食用鹼水, 用來做中式點心的, 甜的粽子是加入鹼水, 即係鹼水粽呀~
食用級的鹼應該是碳酸 ...

好在問下咋,如果唔係我就買錯野喇
不過見之前有人買左打皂好似都ok

計埋運費其實也不是便宜很多. 香港500g 賣廿多元, 安全d又有個樽裝, 新手會比較易handle, 小小個人意見供你參考~  發表於 2013-2-19 16:09
還有是運輸問題, 由內地運來香港, 如果包裝不好的話, 你打開鈉是實在很危險的, 自己留意下了.  發表於 2013-2-19 15:52
咁你自己決定了.... 只是純度的問題, 做乜要用到食品級的納? 試葯級已經超靚, 用在皮膚上真係完全分唔出有乜唔同, 為乜要和錢...  發表於 2013-2-19 15:49
yuki2013 發表於 2013-2-19 16:26:52 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2013-2-19 15:30
食用級的鹼應該是碳酸 ...

明白哂喇,香港買又真係安全好多,宜家決定油品氫氧化鈉係hk買
精油就訂外國ge,如果買nd運費會唔會好貴呀???我諗住自己一個訂呀
台灣牛爾老師推介過英國Amphora Aromatics精油,有啲想試
不過好似冇咩人買過...
jellyfishy 發表於 2013-2-19 17:02:09 |顯示全部樓層
yuki2013 發表於 2013-2-19 16:26
明白哂喇,香港買又真係安全好多,宜家決定油品氫氧化鈉係hk買
精油就訂外國ge,如果買nd運費會唔會好貴呀?? ...

Amphora Aromatic 好似..... 靚好多價錢也靚好多.
入皂的精油, 其原素基本上已在皂化過程給破壞和揮發掉, 精油在皂裡只能提供香味, 療效最多只能提供記憶上一些對香氣的舒服感. 坊間有些手工皂店講到精油入皂有神奇功效, 大家精明眼應該明白箇中用意了~
yuki2013 發表於 2013-2-19 17:23:29 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2013-2-19 17:02
Amphora Aromatic 好似..... 靚好多價錢也靚好多.
入皂的精油, 其原素基本上已在皂化過程給破壞和揮發掉 ...

又學到野,好在你講一講,即刻打消念頭,咁有冇邊間精油平靚正呀??

我自己有用開ND 的精油, 有時去台灣又買一些, 如果用來打皂, 好多時一用就20ml, 還是便宜一點的好.  發表於 2013-2-20 09:10
cklife 發表於 2013-2-22 13:54:09 |顯示全部樓層
發現問題...

依個app,氫氧化鉀唔比加鹼...我設定105%...佢一直話輸入錯誤,唔比我改...
咁就淨係可以用黎做鈉皂!!!

你地試下改唔改到...改到話我知..

我係新手,所以唔係好識...不過好似佢規定set左唔可以多過100%  發表於 2013-2-25 10:38
我係新手一名所以唔識==  發表於 2013-2-22 14:10