[V.1]自製汽水罐酒精爐(持續更新)

作者: 技術之達人 發表于 2013-1-17 22:22:34
4170 10

最近係園藝館見到有花友POST左一個自製火箭爐的帖子,我覺得非常有意思,所以記得之前睇過一段片,係關於汽水罐酒精爐的。
以下是有關於酒精爐的,亦是作為我製作此爐的靈感。

http://www.youtube.com/watch?v=RzNmssuJTLA
http://www.youtube.com/watch?v=WrGofPAb0wI

V.0:為初版,構思絕對不是完美的及有部份是幼稚的,請不要取笑- -  按此(#1)
V.1: 改良版,但有嚴重缺陷。(已更新23/1)  按此(#5)
下面有圖

V.0: 我將一個汽水罐切成三部份 (罐身,罐頭,罐尾) ,把1mL酒精藥水(75%為酒精)倒進尾部,再點燃之。
V.0+氣孔 : (承上) 另外在尾部加開了八個小孔,皆應為對稱,美觀問題就不別多說了。
(Under a windy condition)
V.0燃燒時間: 31秒87
V.0+氣孔: 1分28秒08

附送懶人之作,原本想以罐身黎取代片段中的二段式罐尾,不過失敗,因為罐身的aluminium太薄,唔夠tough。

總結: V.0雖然是一個大失敗,但是可以得知: 汽水罐酒精爐加了氣孔能燃燒更久,幾乎能長達至3倍~~

V.2 將會進行製作,各位見笑了。

V.0

V.0

V.0 失敗品

V.0 失敗品

V.0+氣孔

V.0+氣孔

評分

查看全部評分

jack872184 發表於 2013-1-17 22:43:57 |顯示全部樓層
坐言起行,好!
仲有實驗精神~
5比分你都5得la~

哈~ I must make my word.  發表於 2013-1-18 00:09
回復

技術之達人 發表於 2013-1-18 12:54:01 |顯示全部樓層

V.1 將會製作,並持續更新。

V.1構思:
增加氣孔(360度都有,evenly)
加設第二層
修改爐的邊緣,磨平(我好似被個罐身割到少少-,-)

暫時係咁多,等V.1個結果出左黎之後先再作出更優的改良~~

一開始界好D會好過界完磨平  發表於 2013-1-18 19:16
回復

技術之達人 發表於 2013-1-18 21:45:48 |顯示全部樓層
技術之達人 發表於 2013-1-18 12:54
V.1 將會製作,並持續更新。

V.1構思:

我知啊0 0
好難CUT但努力嘗試中~- -

用剪布絞剪剪到底都好易,唔磨都唔界手  發表於 2013-1-22 21:30
用剪刀會唔會易d?我平時會用剪布絞剪(好大把個d)剪汽水罐  發表於 2013-1-22 21:28
回復

poco 發表於 2013-1-20 02:16:32 |顯示全部樓層
我都整過幾隻, 用較剪同打窿機整簡單款 都唔係 pressurized 嘅 因為玩過open frame嘅已經覺得對安全係有要求..

睇過唔少網, 最齊係zenstove, 以下係關於cut件嘅說明.

http://zenstoves.net/Supplies-Trimming.htm

關於燃料呢.. 雖然係好多酒精都燒到, 但香港最易搵嘅應該係五金鋪工業酒精(約$10一啤酒樽, 600ml) 同藥房 70% 或 99% 酒精, 三隻都試過, 其中藥房99%酒精相當搶火有危險, 另外凡藥房酒精都燒好多炭屎, 所以都係用五金鋪工業酒精啦. 用一個蠟燭燒剩嘅兜裝1~2ml已經幾好燒, 不過液體燃料, 萬一燒著時彈開(eg藥房99%)或倒瀉就好危險, 要小心同做足安全措施先好啊.  用月餅盒都好, 預備埋滅火毡濕毛巾就更好, 酒精少少咁落.. 希望你呢個順順利利
回復

技術之達人 發表於 2013-1-21 12:50:26 |顯示全部樓層

V.1事項: 稍後更新

更新: 增加氣孔X8 (半成功)  ,  嘗試用罐頭造出如別人影片中的罐尾(頭)的部份 (大失敗)

燃燒時間:1分18秒  比V.0的燃燒時間更短!!!  我認為有機會是開氣孔的位置有問題而導致氧氣量不足=> 燃燒時間短。

失敗之作: (如圖) 不能燃燒~~!! 有機會因氧氣量不足導致無法點著,我曾試先在V.1(半成功)點火,再蓋上V.1的失敗品,有火焰曾在我加設的氣孔冒出,出現時間大約是3S 。

由於V.0 (即V.1的初版) 損毀過之嚴重,需要拋棄- -

結論: 氣孔的位置應加設在近罐頂,頭頂之部份(大範圍)必須要有氧氣進入罐身。
回復

技術之達人 發表於 2013-1-21 15:43:30 |顯示全部樓層

V.2預計
更新:
使用兩個罐底作酒精爐
氣孔設置於頂部 (因V.1的大失敗而作出改良)
罐身可能需要改高/低

(罐底部分之aluminium非常堅硬,對著它們老鼠拉龜,束手無策 =_=)
回復

技術之達人 發表於 2013-1-21 15:43:33 |顯示全部樓層

V.2預計更新:
使用兩個罐底作酒精爐
氣孔設置於頂部 (因V.1的大失敗而作出改良)
罐身可能需要改高/低

(罐底部分之aluminium非常堅硬,對著它們老鼠拉龜,束手無策 =_=)
回復

技術之達人 發表於 2013-1-22 23:02:21 |顯示全部樓層
技術之達人 發表於 2013-1-18 21:45
我知啊0 0
好難CUT但努力嘗試中~- -

哦~ 係WO,都係一個好建意。
我係用普通勞作剪刀去CUT,有D唔夠力的感覺- -

五金舖有專剪鐵的剪刀,不過而家不知售價多少  發表於 2013-1-22 23:23
回復

技術之達人 發表於 2013-1-23 13:06:42 |顯示全部樓層
技術之達人 發表於 2013-1-22 23:02
哦~ 係WO,都係一個好建意。
我係用普通勞作剪刀去CUT,有D唔夠力的感覺- - ...

我見其他人都係用D simple tools去製作架咋- -
我諗唔需要動用太專業的工具也能成功地造出酒精爐出來,當然,美觀這一方面一定不及有先進機器輔作的好=_=
回復

技術之達人 發表於 2013-1-30 13:05:58 |顯示全部樓層
V.2事項: COFFEE DRINKING BIN 是不適合用於製作酒精爐,因為個罐身太硬,用一般工具是做不到的
回復