Trace 唔起 :(

作者: siumania 發表于 2013-1-6 16:51:49
2125 13
睇左一個月帖,買左娜娜媽本手工皂書,今日膽粗粗試下打皂,結果打左一個半小時都未 trace,請教高手係咩原因呢?

配方: extra virgin olive oil 260g 椰子油 45g 棕櫚油 45 g Noah 50g 牛奶冰 105g 水 10g 蜜糖 10g

依家老公出手幫我攪拌,兩公婆接力,好攰!
sausau 發表於 2013-1-6 17:36:32 |顯示全部樓層
Hihi, siumania,
橄欖油比例高(你這裡是74%)的皂液是較難trace,加上你用extra virgin,要更耐時間。我試過超過2小時才trace。因為我現在回覆你時已在你發帖半小時後,請問現在如何呢?如果仍未trace,可把整煲皂液加熱至60度繼續攪。其實如果你見到皂液沒有油水分離(即表面沒有一層油光),就算稍為稀一點都可以倒模。
第一次打皂其實要避免用橄欖油高的配方,特別是要全手動攪拌,不過也是好經驗和體會。不要放棄呀,加油!

秀秀: siumania 會否多了點水?  發表於 2013-1-8 01:05
回復

siumania 發表於 2013-1-6 18:57:13 |顯示全部樓層
sausau 發表於 2013-1-6 17:36
Hihi, siumania,
橄欖油比例高(你這裡是74%)的皂液是較難trace,加上你用extra virgin,要更耐時間。我試過 ...

謝謝 sausau!打左兩個半小時,終於見trace了!我沒有將皂液加熱,只是不停地打打打…雖然手臂非常疲軟,但見到 trace 非常有滿足感!
選擇這款配方因為另一半皮膚很乾易敏感,只想到適合他用時就沒有顧及難trace 的問題了~ 我倒不知道 extra virgin 要更耐時間 :p

希望成皂順順利利,到時影相與大家分享一下:)

sausau  成功了一大半囉,不要心急,最好等兩天才出模,以策萬全。  發表於 15 分鐘前
多謝你的建議和教導!

謝謝 jack872184 評分,‘偉大的愛’ 這讚美擔當不起,出發點純粹想家人皮膚有改善罷了,相信這裡很多皂友是懷著愛心打皂給摰愛親朋呢~

成功了一大半囉,不要心急,最好等兩天才出模,以策萬全。  發表於 2013-1-6 21:29

評分

查看全部評分

回復

prodorothyhkg 發表於 2013-1-6 19:43:23 |顯示全部樓層
siumania 發表於 2013-1-6 18:57
謝謝 sausau!打左兩個半小時,終於見trace了!我沒有將皂液加熱,只是不停地打打打…雖然手臂非常疲軟, ...

下次遇到咁情況,打15min停5-10mins,再打15mins,不過天冷最好keep 住40-50度~
其實第一次最她evo少於50%,以免打到傻

多謝菲媽指導,下次會醒目了~ 其實真的不知道馬賽皂要打這麼久,見書裡的教導說要打30-40分鐘,配方蠻適合的,傻傻下便跟著打了…  發表於 2013-1-6 22:30
回復

claudiatang 發表於 2013-1-6 21:30:50 |顯示全部樓層

這底可以說是馬賽皂﹗我到今時今日都未打過............

是馬賽嗎?只記得打到手軟。。。。。

之後真的沒再打﹗如果要打我會用浸泡油來打,肯定會快。

是馬賽~ 真的打到手軟!但好用的話相信會再替家人再打。 可否請教為什麼用浸泡油會打得較快呢?  發表於 2013-1-6 22:37
打過啦,向我屋企,打左一個鐘多d~  發表於 2013-1-6 22:18
回復

jellyfishy 發表於 2013-1-7 09:00:27 |顯示全部樓層

siumania  是馬賽~ 真的打到手軟!但好用的話相信會再替家人再打。 可否請教為什麼用浸泡油會打得較快呢?  發表於 昨天 22:37
---------------
浸泡油多了很多不皂化物包裹油脂, 少了油脂跟NaOH皂化, 所以就會快d trace 了~

我平時在家打馬賽都唔洗半小時喎. 下次可以試下呢個方法, 慢慢加NaOH水/奶入油, 加少少攪混, 一般要用10-15min入NaOH, 這樣做會較快trace 而NaOH亦很易攪得衡~

你呢個配方, 我地都玩過. 現在天口咁凍, trace 的時間會久一點, 又係新手, 2小時唔出奇架. 很好的經驗. 請問你係幾多度混油和NaOH? 咁凍天氣最好都係有適當保溫.

多謝水母教導同各大師的寶貴心得! 我 o係 40 度混油同NaOH, 皂盒放入一個自製溫箱(廢棄紙箱加收貨剩下的 bubble sheet,唔知足唔足夠)  發表於 2013-1-7 10:30
回復

jellyfishy 發表於 2013-1-7 10:53:41 |顯示全部樓層
siumania  多謝水母教導同各大師的寶貴心得! 我 o係 40 度混油同NaOH, 皂盒放入一個自製溫箱(廢棄紙箱加收貨剩下的 bubble sheet,唔知足唔足夠)  發表於 20 分鐘前
----------------
40度入,都幾高溫,咁凍天氣比較難保溫,容易起白粉囉,不過有白粉不會影響效用和洗感,只係個樣無咁靚.

明白了,咁下次等低溫d先混油同 NaOH! 想請問理想溫度是否要同室溫差不多?  發表於 2013-1-7 11:09
回復

claudiatang 發表於 2013-1-7 10:58:20 |顯示全部樓層
我會用保鮮盒裝一盒熱水放入去保溫箱以增加濕度和熱度。

又學到野了!謝謝!即刻去放熱水先!  發表於 2013-1-7 11:10
回復

jellyfishy 發表於 2013-1-7 11:11:49 |顯示全部樓層

siumania  明白了,咁下次等低溫d先混油同 NaOH! 想請問理想溫度是否要同室溫差不多?  發表於 1 分鐘前
siumania  又學到野了!謝謝!即刻去放熱水先!
-------------
現在放熱水,too late 啦~ 建議你咪打開個盒,免走左冷空氣入去添呀.

無最佳溫度架喎.
低溫混油鹼,好處係少d機會失溫,我平時用奶冰溶鹼,會用冰水加乾冰座著溶NaOH,溶完時不足20度的,混油時油溫也不會高過30度,在這樣寒冷天氣,一杯熱水也不用,只需稍稍保溫也沒有失溫問題.

我星期六做左底20度低温皂, TRACE到呀  發表於 2013-1-7 17:26
知道~  發表於 2013-1-7 11:20
回復

jellyfishy 發表於 2013-1-7 23:01:24 |顯示全部樓層
maybabe  我星期六做左底20度低温皂, TRACE到呀  發表於 5 小時前
----
嘻~ 上星期五都打左底不足20度混油的皂~
回復

sausau 發表於 2013-1-8 06:28:32 |顯示全部樓層
太陽鳥:秀秀: siumania 會否多了點水?

水量ok,我覺得主要是橄欖油比例高和是ev的原因。
我昨日打了100%橄欖pomace,800g,15分鐘內已trace,都不需用電攪拌棒攪。

LIKE  發表於 2013-1-17 17:58
我手打72%橄欖油皂也不用20分鐘就 t ~ 我都係用pomace~ 記得以前用evoo 都唔洗半小時.  發表於 2013-1-8 09:05
回復

jellyfishy 發表於 2013-1-8 09:06:35 |顯示全部樓層
樓主底皂出溫箱脫模未呀? 有無相報告下?
回復

siumania 發表於 2013-1-8 10:13:12 |顯示全部樓層
報告各位大師,剛剛脫模了,o係我新手亂來的情況下,底皂如我所料,兇多吉少,有相為證:

出模前:

出模前

出模前

出模後,好似舊牛油:
__ (2).JPG

一切開,散哂
__ (3).JPG

雖然第一次唔成功,但係學到唔少野,多謝各位諄諄善誘~

不要掉~  發表於 2013-1-8 10:25
回復

jellyfishy 發表於 2013-1-8 10:27:08 |顯示全部樓層
siumania 發表於 2013-1-8 10:13
報告各位大師,剛剛脫模了,o係我新手亂來的情況下,底皂如我所料,兇多吉少,有相為證:

出模前:

鬆糕了,你check下量油和鈉時有無量錯了,若果真係唔記得,我估你可能係過鹼了,可以把皂刨絲,座熱時加多2-3%油,番熱做再生皂~一樣好用的,有貼的,你找找啦.

thanks!今晚就將佢再生!:)  發表於 2013-1-8 10:42
回復