哪裏有便宜一點的月桂苗出售?

作者: mrsngkong 發表于 2012-12-16 20:01:31
3361 10
我在灣仔近春園街的園藝店見到有月桂出售,全株高約一尺,索價350,貴了點吧!縯x會便宜嗎?大家有沒有好介紹呢?
小孩子 發表於 2012-12-16 21:18:31 |顯示全部樓層
花墟"木木木記園"有月桂苗賣,平均約十幾、二十厘米高左右啦
我幫朋友買過,無記錯既話,應該係$68一盆,
不過一盆入面有十幾棵...

之前都有其他花友貼過相
http://hkplants.com/forum.php?mod=viewthread&tid=72120&highlight=%E6%9C%88%E6%A1%82
回復

mrsngkong 發表於 2012-12-16 21:56:32 |顯示全部樓層
小孩子 發表於 2012-12-16 21:18
花墟"木木木記園"有月桂苗賣,平均約十幾、二十厘米高左右啦
我幫朋友買過,無記錯既話,應該係$68一盆,
不過 ...

thx,等我星期三去睇下先
回復

singli997 發表於 2012-12-19 02:04:01 |顯示全部樓層

多謝你提醒..

今日經過見到賣$78一盆,不過高過我上次買果盆  發表於 2012-12-19 15:33
回復

corina 發表於 2012-12-19 12:30:52 |顯示全部樓層
上水二尺高金桂都只係68~
回復

小孩子 發表於 2012-12-19 15:45:16 |顯示全部樓層
corina 發表於 2012-12-19 12:30
上水二尺高金桂都只係68~

我講果種係可作香料用既月桂,
定係佢地想搵桂花?我唔知佢地想搵邊隻…
回復

corina 發表於 2012-12-19 16:06:33 |顯示全部樓層
小孩子 發表於 2012-12-19 15:45
我講果種係可作香料用既月桂,
定係佢地想搵桂花?我唔知佢地想搵邊隻…  ...

係我搞錯!!!!!!
回復

mrsngkong 發表於 2013-1-20 20:22:23 |顯示全部樓層
我终於在花墟"木木木記園"買了月桂苗,多謝各位的資料提供。
回復

D_ov_Hades 發表於 2013-1-24 16:25:44 |顯示全部樓層
月桂(Laurus nobilis)樟科
桂花(Sweet Olive)木樨科

TB見到好多金桂,日月桂, 我初初都以為是BAY LEAVES用, 原來吾是
回復

金剛 發表於 2013-1-24 19:48:58 |顯示全部樓層

Laurus nobilis 樟科月桂屬月桂 ,又稱月桂樹、桂冠樹、甜月桂、月桂冠,是調味料月桂葉的來源。
http://www.ihair.com.hk/hair_info/aroma_BAY.html

==============================================
Rosa chinensis 月季 ,薔薇科薔薇屬

http://www.tcmforum.com/forum2.php?forumID=100862&fGroup=special玫瑰與月季
==============================================
Osmanthus fragrans 木樨科木樨屬桂花,又稱仙樹、月桂,有花中 "月老"之稱

回復

ccrabbit 發表於 2013-2-17 15:39:46 |顯示全部樓層
我都一年多前在花墟"木木木記園"買了月桂苗, 但係對E家都無大無高, 葉又少左, 唔係係米唔夠光同太多水.
等我仲想用佢泥做意粉汁tim.....
回復