家鄉桔餅 @@ maybabe 請進

作者: 杳杳然 发表于 2012-12-16 19:25:34
1721 7

給maybabe 既食譜:  家鄉桔餅  

材料:新會桔 或 金桔
        甘草
        糖
        鹽

工具:界刀刀片
        不銹鋼碟 x2或其他重物
        深鍋
        炒鑊

1)        清洗  清洗新會桔以去除農藥

2)        去青 用刀片除去桔表皮綠色部分,白色保留(如使用金桔則可省略此步驟)
                注意:切去的青皮可曬乾蒸魚用 即 陳皮

3)        去澀  甘草清洗後用少量水浸泡一晚,
                 深鍋加水煲滾放盬,放入去青的新會桔浸泡一晚去除苦澀

4)        界花  倒掉盬水後,用刀片於桔體上平均的深入地界4-6刀

5)        壓榨  用2片不銹鋼碟或其他重物大力壓去大部分水份及種子
                 注意:如喜歡非常乾身硬的桔餅可盡力壓去水份,此步驟直接影響成品的軟硬度

6)        炒乾  桔餅入鑊加入甘草連浸泡水及糖 慢炒至桔餅不會再出水為止

7)        去核  降溫後用手迫壓出桔餅內的種子

8)        風乾  罝於通風乾爽最好有陽光的地方風乾,並於首週每天反餅及去核

9)        入罐罝於雪櫃可長期保存  

新會桔成品

金桔成品

================================

To:Maybabe

基於阿媽今年都唔會再整桔餅(佢話過左季)
所以有好多相都影唔到<---------其實係我手殘,影到震晒
缺少既相要等下年桔季先會有得再補

阿媽話你可以用金桔做練習,都好好食
等到下年桔季時就可以做得好順手

評分

查看全部評分

八王爺 發表於 2012-12-17 11:39:09 |顯示全部樓層
柑橘做就好好味,因為唔太酸。
桔做就真系....... 要多D功夫。
maybabe 發表於 2012-12-20 00:50:49 |顯示全部樓層

杳杳然 多謝你咁有心機呀

講左比姑姐聽啦, 佢話你阿媽好有心機呀
有機會出年攞d吉黎試下, 好大機會都係我做架啦
哈哈

好多謝呀

你做小心手殘,過程要浸水,又榨核。少啲護膚都唔掂!  發表於 2012-12-20 10:08
maybabe 發表於 2012-12-20 10:17:30 |顯示全部樓層
八王爺  你做小心手殘,過程要浸水,又榨核。少啲護膚都唔掂!  發表於 8 分鐘前

哈哈我係懶人, 當諗掂點做可以最簡單最快咁做時就會做啦
哈哈

但如果老人家鐘意食, 整下無防既
sausau 發表於 2012-12-20 10:36:04 |顯示全部樓層
杳杳然媽媽好叻呀!讚!
claudiatang 發表於 2012-12-20 12:32:58 |顯示全部樓層
光是用刀片片去青那一個步驟我就唔掂。肯定成忽片去。
八王爺 發表於 2012-12-26 10:09:13 |顯示全部樓層
maybabe 發表於 2012-12-19 17:50
杳杳然 多謝你咁有心機呀

講左比姑姐聽啦, 佢話你阿媽好有心機呀

我尋日去新填地街街巿買到柑桔呀!
不過有啲貴,十蚊斤。

ok yummy ga  發表於 2012-12-26 17:42
原來柑桔係咁架, 我以為係長d架  發表於 2012-12-26 11:31
031504 發表於 2012-12-28 18:21:46 |顯示全部樓層
好難整咁,,,,