第七屆非洲紫羅蘭及苦苣苔科植物展覽(額滿)

作者: george 發表于 2012-12-13 00:30:11
13234 159

各位花友:

蒙各位鼎力支持,佐治正式宣布,決定舉辦2013年香港園藝館第七屆非洲紫羅蘭及苦苣苔科植物展覽,詳情臚列於下:

日       期:二零一三年四月十四日(星期日)
時       間:下午三時至六時(一時半恭候花友帶花到場,兩時半停止登記,三時正開始
地       點:九龍塘香港城市大學學生宿舍多用途禮堂A(地圖
名       額:共六十位:香港花友五十位;澳門花友五位;內地花友五位。
資       格:香港園藝館註冊會員
費       用:港幣壹佰元正(用作場租、茶點小食及禮物支出)
報名日期:即日起至二零一三年三月一日,額滿即止

佐治感到無上光榮,除了園藝館最高領導人minmin (Simon) 親身蒞臨支持活動外,
更邀得香港非洲紫羅蘭協會主席高維江先生伉儷撥冗出席展覽。
高主席乃種植非洲紫羅蘭翹楚,擁有十字花之品種為全港之冠,又著有《非洲紫羅蘭種植手冊》,
各位花友可於花展請益種植技巧。

活動流程:1. 嘉賓致辭
                  2. 展覽開始,茶點時間
                  3. 資深花友種植示範
                  4. 全民投票及嘉賓評分時間
                  5. 抽獎環節
                  6. 宣布結果及頒獎

參加細則:1. 香港花友必需攜帶 1~3棵自己栽種的非洲紫羅蘭或/及苦苣苔科植物之植株作參賽用(至少親自種植三個月);
                 2. 澳門及內地花友,因植物出入口檢疫問題,無需攜帶植株參賽。
                 3. 請各位於花展前做妥所有殺蟲及消毒工作;
                 4. 所有報名參加花展的花友,需於報名後七天內以銀行轉賬方式繳付費用作實,賬戶詳情會於報名後以短訊通知。澳門及內地花友,可於活動當日付款。
                 5. 植物參賽名單,請於二零一三年四月一日前以短訊通知本人。

獎       項:分「非洲紫羅蘭組」及「苦苣苔科植物組」兩組。為保公正,所有參賽植株之擁有者皆由佐治糊名,不公開細列。
                    1. 由全體參與活動會員以一人一票方式,選出「我最喜愛之非洲紫羅蘭」及「我最喜愛之苦苣苔科植物」獎項各兩個。
                    2. 另設「專業評審獎」,由高主席選出於兩個組別中選出最佳植株各一。

注       意:1. 所有已繳費用,不設退款及轉讓。

kendrew 發表於 2012-12-13 09:20:03 |顯示全部樓層
係咪可以開始報名?我第一

等着欣賞 kendrew 大大的美女...^.^  發表於 2012-12-13 09:42
Morning~ 4. 參賽名單請於二零一三年四月一日前以短訊通知本人。  發表於 2012-12-13 09:28
回復

Dreamer 發表於 2012-12-13 09:57:29 |顯示全部樓層

若是情未凍,始終相信........我倆與春天『 414 』 有個約會
http://www.youtube.com/watch?gl=HK&hl=zh-HK&v=5YKI0HNhop4

報名花友如下:
1.  kendrew (係咪可以開始報名?我第一)

i have a day~~~~~~~ with spring!!!  發表於 2012-12-19 09:33
回復

小野貓 發表於 2012-12-13 10:00:02 |顯示全部樓層
若是情未凍,始終相信........我倆與春天『 414 』 有個約會
http://www.youtube.com/watch?gl=HK&hl=zh-HK&v=5YKI0HNhop4

報名花友如下:
2.  小野貓 (我咪第二囉~~~~好開心丫~)

小野貓 你終於都肯出黎~==" <...出唻俾你打吖嘛~~  發表於 2012-12-13 12:07
喵喵!至叻!  發表於 2012-12-13 10:00
回復

N-Blythe 發表於 2012-12-13 10:10:11 |顯示全部樓層

報名花友如下:
3. N-Blythe 《Do Re Mi 》no. 3

早晨B女~係發pm比G大留位丫~^^~...我已經發左啦~  發表於 2012-12-13 10:14
B 女.... Yeah!  發表於 2012-12-13 10:12
回復

Dreamer 發表於 2012-12-13 10:28:49 |顯示全部樓層

小野貓  早晨B女~係發pm比G大留位丫~^^~...我已經發左啦~

報名日期:即日起至二零一三年三月一日,額滿即止。
4. 參賽名單請於二零一三年四月一日前以短訊通知本人。
為保公正,所有參賽植株之擁有者皆由佐治糊名,不公開細列

邏輯推理......
G 大指『植物』名單PM 他本人,不公開而已!

剛剛 PM G大, 稍後再挑選參賽植株啦, thanks ^^  發表於 2012-12-13 10:38
明白...即係都要排隊報名~wahahaha~  發表於 2012-12-13 10:34
回復

siuhamster 發表於 2012-12-13 10:35:21 |顯示全部樓層

報名花友如下:
4. siuhamster(出黎向前輩們學習學習)

小野貓 ↓都係前輩....認住啦~ <---- 後生女都呃 >.<  發表於 2012-12-13 11:05
↓都係前輩....認住啦~  發表於 2012-12-13 11:02
No. 1 就係前輩,認住啦!  發表於 2012-12-13 10:38
回復

lillian02 發表於 2012-12-13 10:59:40 |顯示全部樓層
報名花友如下:
5. lillian02 (好開心可以見到大家)

好開心可以見到你和你的正菜^.^  發表於 2012-12-13 11:02
回復

george 發表於 2012-12-13 11:09:22 |顯示全部樓層
早晨各位花友,喜見已有數位花友報名,相信名額會火速爆滿!
或許參加細則有少許混亂,現在佐治再解釋一遍:

如花友有興趣參加
,請於即日開始至二零一三年三月一日前報名,額滿即止。
所有報名參加花展的花友,需於報名後七天內以銀行轉賬方式繳付費用作實,賬戶詳情會於報名後以短訊通知。澳門及內地花友,可於活動當日付款。
植株參賽名單,請於二零一三年四月一日前以短訊通知本人。

謝謝各位支持!

幸及早指正,否則 G大 PM BOX 火速爆滿.... HAHA  發表於 2012-12-13 11:18
回復

purplestar 發表於 2012-12-13 11:24:30 |顯示全部樓層
報名花友如下:
6. purplestar (好野!可以去欣賞大家的靚花同埋心得!)

purplestar 我剛想問點解你仲未報名,原來你等14!你鬼馬丫你!xD <---- 被猩猩妹發現添 >.<  發表於 2012-12-13 15:11
我都好想欣賞你的皇后~  發表於 2012-12-13 11:28
回復

土豆貓 發表於 2012-12-13 11:25:41 |顯示全部樓層
報名花友如下:
6. purplestar (好野!可以去欣賞大家的靚花同埋心得!)
7. 土豆貓 (要黎向各位學習)
回復

taboocat 發表於 2012-12-13 11:40:51 |顯示全部樓層
土豆貓 發表於 2012-12-13 11:25
報名花友如下:

報名花友如下:
8. taboocat (出黎同各位同好見面,真興奮l!)

>>Dreamer  好興奮......將會見到花球!

唔知有無花咖,希望唔好咁多陰天喇

好興奮......將會見到花球!  發表於 2012-12-13 15:56
回復

ylee 發表於 2012-12-13 12:01:41 |顯示全部樓層
報名花友如下:
9. Ylee (Good ^-^)
回復

ahhung68 發表於 2012-12-13 12:02:54 |顯示全部樓層

報名花友如下:
10. saolan (澳門佳麗, 因暫時出門, 現先代為報名)
11. ahhung68 (第一次參加大型聚會, 超緊張)

ahhung68 小野貓 你終於都肯出黎~==" <...出唻俾你打吖嘛~~ <= 我都話你身痕架啦~  發表於 2012-12-13 13:58
澳門佳麗仲有 Juna ,今朝話報左名咖...  發表於 2012-12-13 12:09
你終於都肯出黎~=="  發表於 2012-12-13 12:04
回復

george 發表於 2012-12-13 12:13:19 |顯示全部樓層
報名花友如下:

香港花友(名額五十個):
10. ahhung68 (第一次參加大型聚會, 超緊張)

澳門花友(名額五個):
1. saolan  (澳門佳麗)

哈哈~~ 唔該哂~~  發表於 2012-12-13 12:17
回復

蘭姐 發表於 2012-12-13 12:33:21 |顯示全部樓層
報名花友如下:

11.蘭姐

澳門花友(名額五個):
回復

ben_pang 發表於 2012-12-13 12:34:53 |顯示全部樓層
報名花友如下:

11.蘭姐
12.ben_pang

澳門花友(名額五個):
1. saolan  (澳門佳麗
回復

kelly 發表於 2012-12-13 12:42:01 |顯示全部樓層
報名花友如下:

11.蘭姐
12.ben_pang
13. kelly

澳門花友(名額五個):

回復

Dreamer 發表於 2012-12-13 13:16:33 |顯示全部樓層

報名花友如下:

1. kendrew (係咪可以開始報名?我第一)
2. 小野貓 (我咪第二囉~~~~好開心丫~)
11. 蘭姐
12. ben_pang
13. Kelly
14. Dreamer  (我與花友.........『 414 』春天有個約會)

澳門花友(名額五個):

我剛想問點解你仲未報名,原來你等14!你鬼馬丫你!xD  發表於 2012-12-13 13:36
回復

Workingbee 發表於 2012-12-13 13:18:23 |顯示全部樓層
報名花友如下:

1. kendrew (係咪可以開始報名?我第一)
2. 小野貓 (我咪第二囉~~~~好開心丫~)
11. 蘭姐
12. ben_pang
13. Kelly
14. Dreamer  (我與花友.........『 414 』春天有個約會)
15. Workingbee (希望到時D花花見得人啦)

澳門花友(名額五個):
回復