我的乖乖,黑鼻鼻短暫的一生

作者: claudiatang 發表于 2012-12-12 12:17:13
1811 16

二0 0 九年九月七日的舊照

這是前天捕捉到到的其中一隻貓B。昨天送去做手術。剛剛送回來。老伴在家接收了。打電話來報告情況,在電話中都聽見牠叫到好慘。

這隻黑鼻仔替牠做了手術後牠都一直由我和鄰居飼養。很乖。可惜10月某天早上我如常出門餵牠,見牠躺在地上。抱起牠不到兩分鐘牠就 在我懷中嚥氣了。

IMG_0072 (Medium).JPG
IMG_0068 (Medium).JPG
IMG_0069 (Medium).JPG
IMG_0071 (Medium).JPG
太陽鳥 發表於 2012-12-13 01:52:07 |顯示全部樓層
願"黑鼻仔"—路好走,牠好安祥ar claudiatang : 牠知道你憐愛佢ka......節哀順變
回復

sausau 發表於 2012-12-13 09:33:01 |顯示全部樓層
我也想起我以前的愛貓...捱過了手術,但最後都...牠臨終時仍不想弄污地方(當時我們放牠在床上),吃力也要從床上跳下,爬到牠的[廁所]小解。
我相信有動物天堂。黑鼻仔現在沒有痛苦,一定很快樂。

秀秀,不知牠等了我多久.......................>.<!!!  發表於 2012-12-13 10:06
回復

corina 發表於 2012-12-13 09:51:18 |顯示全部樓層
最怕睇到呢d貼,一定忍唔住
回復

claudiatang 發表於 2012-12-13 10:02:33 |顯示全部樓層
太陽鳥 發表於 2012-12-13 01:52
願"黑鼻仔"—路好走,牠好安祥ar claudiatang : 牠知道你憐愛佢ka......節哀順變

謝謝你﹗
因為不知牠的死因,至今我仍未能釋懷。

'鼻鼻'知道是你,所以就放心去"天堂動物園",你們總算有緣說聲<再見>........... -.-  發表於 2012-12-13 19:16
回復

claudiatang 發表於 2012-12-13 10:05:10 |顯示全部樓層
corina 發表於 2012-12-13 09:51
最怕睇到呢d貼,一定忍唔住

謝謝你為黑鼻鼻流淚。我無意令你傷心。
回復

sausau 發表於 2012-12-13 10:27:42 |顯示全部樓層
claudia: 不知牠等了我多久

在天堂沒有時間,只有[現在],所以牠不會覺得在[等候]。那裡有很多動物朋友和牠作伴呢。

我是指牠在嚥氣前一真在等,到我出門口見到牠抱起才嚥氣。  發表於 2012-12-13 10:49
回復

sausau 發表於 2012-12-13 11:00:41 |顯示全部樓層
我是指牠在嚥氣前一真在等,到我出門口見到牠抱起才嚥氣。

噢,搭錯線添。
回復

vivi 發表於 2012-12-13 12:22:59 |顯示全部樓層
claudiatang 發表於 2012-12-13 10:02
謝謝你﹗
因為不知牠的死因,至今我仍未能釋懷。

Claudia, 其實我諗...鼻鼻係天堂生活, 而家一定好舒服,
我知鼻鼻都唔想你唔開心咖
回復

土豆貓 發表於 2012-12-13 12:40:23 |顯示全部樓層

SO SAD.......D人成日話狗係靈性動物, 其實貓貓都係架, 你對佢既心思佢會明白, 所以都要等到你見你一面, 係你懐中先走.....知易行難不過都要試下放開啦....
回復

Springonions 發表於 2012-12-13 18:16:22 |顯示全部樓層
你話晒可以見貓貓最後一面, 我家養了一隻貓13年了, 它走的時候我去了澳洲讀書, 連最後一面也没機會
回復

太陽鳥 發表於 2012-12-13 19:11:17 |顯示全部樓層
claudiatang: 同你分享我一個經歷,希望你都能放鬆些......知道得太清楚也是傷心。唉!我以前領養過一頭"4嵗的家貓",我再養他多4年,死時8y:當年我發覺他食野時有問題,便帶他回SPCA,他們話咪咪牙有問題,麻醉check牙後可能有需要脫牙ka,同日仲抽血驗下個腎的指數,到了第2天我去領回咪咪,Dr. 話咪咪腎指數唔好,最多幾個月命之類,但當時咪咪已給脫了4只牙,回家後腎病+無了牙,叫他怎食野呢??,最後那幾日他連飲水都很辛苦,之後仲唔多動及第3眼簾都落了,我再帶他回SPCA,檢查後 Dr. 建議[安樂死],我當...時....真的百般...不願......但見他辛苦的樣子,......唉!仲要我填文件tim..... 當要..簽..名....時....我的淚水立刻流出來,嘩!...嘩嘩地喊!估唔到抱咪咪去,之後空手走(他不是打針後死在我懷抱的 )....... ....我現在都怪自己,如同他check了腎指數後知道他不多時日,我一定不會同佢脫牙........。<SPCA我以後都不會幫襯>

大家都有過這種錐心的傷痛﹗  發表於 2012-12-13 21:25
回復

wilson 發表於 2012-12-14 00:21:38 |顯示全部樓層
凡事都有定期,天下萬務都有定時。

雖然不能一時間釋懷, 但始終要看開點....好好的活在當下.
回復

sandyhf 發表於 2012-12-14 06:59:22 |顯示全部樓層
最最最怕看到這類post,眼淚不受控制的... ....
回復

ylee 發表於 2012-12-14 12:44:03 |顯示全部樓層
RIP, take care.
回復

炸饅頭 發表於 2012-12-30 00:49:16 |顯示全部樓層
好傷心..我都唔知講咩好 我地巳經將寵物當為自己家人咁看待 每次見到呢啲情景都好心痛 忍不住落淚 節哀順變

有心﹗  發表於 2012-12-30 09:15
回復