~~大家去港鐵站交收要小心D喇~~

作者: jose666 發表于 2012-12-6 08:56:16
6093 14
打擊水客變亂殺良民 
港鐵任意擴權 
接仔等人隨時罰錢
http://hk.apple.nextmedia.com/news/art/20121206/18092188

水貨活動令港鐵站烏煙瘴氣,為整頓站內秩序,港鐵近日加強執法,嚴打站內交收活動,惟連累本港市民。速遞公司、網購買賣雙方在閘口傳遞貨品均會被檢控,最高罰款5,000元;連相約親友在站內等候、接送小孩及傳遞餸菜予家傭也遭殃。前立法會交通事務委員會主席鄭家富質疑,港鐵為方便執法,對鐵路附例內空泛的條文作無限演繹,容易造成權力過大及擾民。

港鐵近日在車站張貼告示及廣播,嚴禁在車站範圍交收貨品。多名中招網民在網上大吐苦水,稱相約拍賣網賣家在旺角站閘口交收貨品被罰款,「我冇出閘,賣家就喺閘外,突然有職員行嚟,話唔可以交收,之後佢出咗張告票,罰2,000蚊」。

...............................

tomtomtom 發表於 2012-12-6 09:07:41 |顯示全部樓層
咁大件事

我諗要係月台交收喇~  發表於 2012-12-6 11:16
回復

cklife 發表於 2012-12-6 09:10:20 |顯示全部樓層

呀....接係當交收仔仔?

呀媽漏左銀包,攞番個銀包比媽媽都唔得?

------------------

一定要係站外做交收,要計多一筆交通費先為度數喎.....

咁...會唔會唔係閘口交收,而變左月台多左人交收呢?

我自己諗法,會係出開街要坐港鐵先約人交收,跟住進行地底交易囉...

月台交收都好, 不過有唔同線呢~  發表於 2012-12-6 11:17
回復

DORA 發表於 2012-12-6 09:29:26 |顯示全部樓層
我地成日都會交收咖喎

要小心, 唔好企定定等~  發表於 2012-12-6 11:18
回復

小野貓 發表於 2012-12-6 10:20:08 |顯示全部樓層
咩公司咁巴閉....水貨客未管好...仲要佢地咁得閒判斷咩叫交收...接仔...
正事唔做理閒事~

趕盡殺絕  發表於 2012-12-6 11:19
回復

jellyfishy 發表於 2012-12-6 10:31:56 |顯示全部樓層
唔係好信喎~ 我成日响站內等人, 近日都唔見有職員做d 咁既事~  Apple Daily 的東西, 信一半先啦~ 無其他報館有更實質的報導, 我唔會信囉.
回復

siuhamster 發表於 2012-12-6 10:43:40 |顯示全部樓層
唔怪得我個日係尖沙咀站不斷聽到廣播啦...
不過現場既人好似冇咩理會喎
不過都係小心為妙,唔係比人罰錢就唔抵

小心D好  發表於 2012-12-6 11:21
回復

claudiatang 發表於 2012-12-6 11:10:49 |顯示全部樓層
可能多水貨客出入的站才會吧?上水、粉嶺、羅湖等。如果太子旺角沿線都係就大件事了。

好似話尖沙咀站都有廣播  發表於 2012-12-6 11:20
此言甚是~~  發表於 2012-12-6 11:17
回復

cklife 發表於 2012-12-8 09:01:50 |顯示全部樓層
一陣打電話去問下先...我覺得要反影下我地既意見...
唔係佢地只係聽到某一邊既意見...做既決定只係適應某一類人...
另外既其他類人,佢地會忽略左....
回復

cklife 發表於 2012-12-8 12:10:09 |顯示全部樓層
剛剛打去港鐵問過.....
佢帶我遊花園,話港鐵附例有一條係話要遵從張貼既告示。
但我好實質問佢,我地既花友會交收植物,但無錢銀交易,咁又得唔得呢...
佢就答我,佢地係一個運輸工具,最好就唔好啦...要交收就要係港鐵站出面。我問係出左閘定係完全係港鐵建築物外邊...佢話係建築物外邊...

咁我又問佢,如果湊仔,交收個BB咁點算...又或者呀媽漏左銀包,攞番比佢咁又點計呢?
佢就話,唔係太過份既,係無問題,但太過份既佢地會勸譽....如果唔聽都會出告票....
但就無話咩叫做太過份囉...

以上係我大概既記憶,實質字眼可能有出入。

以我自己理解......就係...無硬性概定咩叫做過份,咩叫做可以.....留有空間比佢地自己執生...
我諗都係會睇下做左之後,外間既反應。

嘩~ck大大你好大效率丫~我唔鬼理佢..下星期要交收~  發表於 2012-12-8 12:12
回復

cklife 發表於 2012-12-8 15:49:08 |顯示全部樓層
小野貓  嘩~ck大大你好大效率丫~我唔鬼理佢..下星期要交收~

咁你做下報告丫...睇下有無人[目及]實你...

嗯...明天就知道~我會留意有唔對路就出閘先...無謂為果幾蚊唔見$~  發表於 2012-12-9 14:40
回復

cowslip 發表於 2012-12-10 10:52:48 |顯示全部樓層
粉嶺同上水一直好嚴,(有水貨客開始),閘口交收會比人哦哦哦,佢d員工睇得好實。
回復

小野貓 發表於 2012-12-16 14:19:36 |顯示全部樓層
唔記得左報告下添...唔係個個站都捉播....我交收果個站無野~可能唔係太多人~
回復

池中之物 發表於 2012-12-17 08:32:30 |顯示全部樓層
siuhamster 發表於 2012-12-6 10:43
唔怪得我個日係尖沙咀站不斷聽到廣播啦...
不過現場既人好似冇咩理會喎
不過都係小心為妙,唔係比人罰錢就唔 ...

應該係講D地產經紀~~
回復

池中之物 發表於 2012-12-17 08:35:05 |顯示全部樓層
完全可以不用理會~~出告票我打死唔接~唔出示身份証明文件~
未有警察到場~搶閘離站~職員咬我食?
話分兩頭~交收時都盡量避免阻塞通道~影響到其他人亦唔好
回復