點解會有紅蜘蛛?點預防同消滅?

作者: 遙日 發表于 2008-5-24 15:38:41
5433 11
今日發現屋企的茄子被紅蜘蛛侵害,已經唔要得啦…
隔離果棵有少少感染,我"率"死左d
但都驚有倖存蜘蛛繼續為害人間…
究竟點樣可以消滅紅蜘蛛?

同埋我一直放係屋入面,無接觸過其他花同昆蟲?點解會生蜘蛛?
有無辦法預防?
gtrnismo 發表於 2008-5-26 15:50:51 |顯示全部樓層

以我所知怕兩樣野

1 - 風
2 - 雨

室內最容易出現呢個問題, 擺出去吹下風咩都死
回復

遙日 發表於 2008-5-28 00:02:03 |顯示全部樓層
gtrnismo,好多謝你的回答﹗
等我即刻拎去吹下佢先﹗
回復

beebee 發表於 2008-5-28 22:36:07 |顯示全部樓層
原帖由 遙日 於 2008-5-24 15:38 發表
今日發現屋企的茄子被紅蜘蛛侵害,已經唔要得啦…
隔離果棵有少少感染,我"率"死左d
但都驚有倖存蜘蛛繼續為害人間…
究竟點樣可以消滅紅蜘蛛?

同埋我一直放係屋入面,無接觸過其他花同昆蟲?點解會生蜘蛛?
有無辦法 ...

我都係用苦鍊油架﹗
http://www.hkplants.com/viewthre ... 5%E8%9C%98%E8%9B%9B
回復

luckyman 發表於 2008-6-12 15:15:27 |顯示全部樓層
苦鍊油的效用好不好?那裏有得賣呢?
回復

ChrisTsui 發表於 2008-6-12 15:22:57 |顯示全部樓層
原帖由 luckyman 於 2008-6-12 15:15 發表
苦鍊油的效用好不好?那裏有得賣呢?

苦鍊油o係花墟花寶有得賣~
有園藝店老闆娘教我用發酵鮮奶噴葉片,話可以殺紅蜘蛛,不過我驚鮮奶發酵後會好臭,所以未試過~
回復

遙日 發表於 2008-6-12 17:44:03 |顯示全部樓層
我都唔敢用發酵鮮奶,臭之餘我又驚會惹蟻惹小強,又或者"牛"其他唔知咩虫出來…

最近上網找資料話可以試下用洗衣粉開水來噴d葉,我怕噴唔夠均勻,改為用布沾洗衣粉水來抹下d葉

咁樣同d植物"沖過涼"後,好似真係無左蜘蛛…不過我的虫害唔係好嚴重,而且只係過左2日,未知係咪真係有效
回復

小寶 發表於 2008-6-13 00:30:15 |顯示全部樓層
我睇網話用牛奶就OK, 噴上葉面, 等D 紅蜘蛛飲到爆肚
回復

蘑菇 發表於 2008-6-13 15:40:53 |顯示全部樓層
原帖由 遙日 於 2008-6-12 17:44 發表
我都唔敢用發酵鮮奶,臭之餘我又驚會惹蟻惹小強,又或者"牛"其他唔知咩虫出來…

最近上網找資料話可以試下用洗衣粉開水來噴d葉,我怕噴唔夠均勻,改為用布沾洗衣粉水來抹下d葉

咁樣同d植物"沖過涼"後,好似真係無左蜘蛛…不 ...

我有個做園藝的朋友話d植物有蟲係可以用番皂水噴(但要好希),但如果係果樹就可能唔係咁好,因為自己食番晒麻。我d茄子都係用苦棟油,起碼都叫做有機麻。
回復

遙日 發表於 2008-6-14 23:30:10 |顯示全部樓層
原帖由 磨菇 於 2008-6-13 15:40 發表

我有個做園藝的朋友話d植物有蟲係可以用番皂水噴(但要好希),但如果係果樹就可能唔係咁好,因為自己食番晒麻。我d茄子都係用苦棟油,起碼都叫做有機麻。 ...

磨菇你唔駛擔心,我的白茄子唔知係咪有問題
只開花不結果,所以我係當佢開花植物咁種,噴洗粉水都無問題~
回復

wind99421133 發表於 2008-7-4 16:37:35 |顯示全部樓層
其实要消灭红蜘蛛有一个简单可行的方法,既无污染又有效果。
就是用个大塑料袋把花花连同盆一起套住,在里面熏一盘蚊香,十几分钟后就搞定了。 要记得在塑料袋顶端戳几个小孔透气哦。
回復

foresteyes 發表於 2008-7-15 04:57:02 |顯示全部樓層
原帖由 wind99421133 於 2008-7-4 16:37 發表
其实要消灭红蜘蛛有一个简单可行的方法,既无污染又有效果。
就是用个大塑料袋把花花连同盆一起套住,在里面熏一盘蚊香,十几分钟后就搞定了。 要记得在塑料袋顶端戳几个小孔透气哦。 ...

我個朝顏有呢個問題, 但上咗架, 唔可以用呢個方法
回復