大家樂集團及其旗下的11個品牌~歡迎導盲犬

作者: mono 发表于 2012-11-8 21:54:02
3020 11

希望所有機構歡迎盲目犬。
大家認注呢個標誌嘞。

jose666 發表於 2012-11-8 22:17:32 |顯示全部樓層
好多商場都有, 不過如果一個盲人只帶住導盲犬, 點知邊道有呢個標誌呀~? 除非隻狗識字啦~

又係喎  發表於 2012-11-8 23:11
mono 發表於 2012-11-8 23:11:09 |顯示全部樓層
呢個標誌,我覺得係比啲有眼嘅人睇。唔好一見到有狗入去,就要走去投訴。
只係我覺得....
corina 發表於 2012-11-8 23:29:16 |顯示全部樓層
唔知有幾多年冇去大x樂
金盞花 發表於 2012-11-9 00:31:09 |顯示全部樓層
當我係小學生時都知道失明人士帶狗上巴士到食店係可以嘅.   真奇怪嚟到呢個時候竟然有人見到失明人士帶狗出現好似當人怪物看待, 真想問吓宜家嘅教育教d乜架?!  

可能以前使用導盲犬既失明人士較少,大家唔慣,依家開始多,所以未習慣掛...(我見識少,未見過呀...)  發表於 2012-11-11 13:16
corina 發表於 2012-11-9 00:34:46 |顯示全部樓層
金盞花 發表於 2012-11-9 00:31
當我係小學生時都知道失明人士帶狗上巴士到食店係可以嘅.   真奇怪嚟到呢個時候竟然有人見到失明人士帶狗出 ...

現在香港人自以為是,樣樣都投訴
八王爺 發表於 2012-11-9 09:23:48 |顯示全部樓層
很有趣,一張標貼,各人意見不同。
但肯定盲的看不到。狗也不認得。
開眼嘅......都未必看到。

評分

查看全部評分

andyman 發表於 2012-11-9 23:40:49 |顯示全部樓層
八王爺 發表於 2012-11-9 09:23
很有趣,一張標貼,各人意見不同。
但肯定盲的看不到。狗也不認得。
開眼嘅......都未必看到。 ...

有些開眼的人, 目中只有自己
031504 發表於 2012-11-10 17:19:55 |顯示全部樓層
香港人好鬼死善忙
5,6年前有套日本電影,導盲犬小Q,果陣不知勁HIT~個個睇到喊苦喊忽
然後現在就係到投訴

真奇怪,,又唔見D人投訴強國人係商場/周街痾紙,,,現在反而投訴一隻比人更尊守跌序的狗???

套戲成功吸引到人眼光係小Q呢隻狗仔夠可愛, 搞到個個都要搵金毛嚟養. 至於套戲教人嘅道理就可以不理.  發表於 2012-11-11 12:19
AIR 發表於 2012-11-10 22:34:29 |顯示全部樓層
係好多係香港FA 人都唔無呢方面知識架, 我見過唔少人 睇到盲人拖住導盲犬果啲目光,同埋講野啲語氣... 我真係有啲火上黎.   有啲人跟本無留意或者唔會去睇個主係盲人, 又唔知果隻係導盲犬, 就指手或腳講三講四.

mono 發表於 2012-11-11 01:10:48 |顯示全部樓層
都係!現今香港好多人都會以自已為準則。所以投訴變得必然嘅事。
我有朋友,抽唔到 iphone 5 都打電話投訴。
金盞花 發表於 2012-11-12 12:53:29 |顯示全部樓層
cklife: 可能以前使用導盲犬既失明人士較少,大家唔慣,依家開始多,所以未習慣掛...(我見識少,未見過呀...)

莫講以前未見過, 今次來港嘅導盲犬都未遇過, 之但係未見過都有受教過, 見到咁嘅情況都唔應該當人怪物扮.  有次一位失明人士帶同導盲犬一同接受電台訪問, 佢話餐廳侍應見佢眼碌碌質疑佢唔係失明, 又話叫佢帶個名牌喺心口話<我係失明人士>以知識別.  有d拒絕接待就話裹面有細路多唔方便喎!  近年導盲犬事件都有宣傳, 喺外國係平常事, 唔明有d人咁無常識, 仲話香港係國際都市, 仲要超英趕美, 真失禮