投訴Christopher (UID: 80008)挑釁生事

關閉 [複製鏈接]
作者: 金剛 發表于 2012-10-27 17:38:02
3309 13
請管理員minmin或超級版主,看看這些言論主持公道,過份的包容卻引來一連串的挑釁!

http://hkplants.com/forum.php?mo ... 78&fromuid=5824

29# Christopher發表於 昨天 18:34

你又廢UP, 種菜都系人類經濟觀! 我都話如果你要同我講生命平等, 你地就唔好開山移石, 種野翻土殺虫唔系殺佢地? 你感講法, 人類就唔應該去種野, 應該地球有咩食咩, 你種田都唔知道已經殺左幾多條虫命!

仲有同我講虫命, 本人就系最憎D虫! 即使你好似電視感講到虫死晒所有生物會滅亡, 我都唔會同情D虫, 見一條殺一條!

你系未試過同D虫搏鬥過先講得咁口響! 我都經歷過虫害既恐怖所以最最最討厭佢地!

以上言論已被管理員或版主屏蔽,可是她仍死心不息繼續駡人!

點評 :

Christopher  你真CHEAP, 竟然屏蔽我文章, 早知你E個假民主既CHEAP人同共黨官員一樣衰到冇人有!  發表於 昨天 23:09

我並不認識 Christopher ,但她的言論真的很令人反感!

之前她已有前科,我採取了包容態度,可是她一而再,再二三出現過極的言論,令人很不安!
=================================================

http://hkplants.com/forum.php?mo ... 45&fromuid=5824 [蔬菜] 第一次種田

21# Christopher 發表於 2012-9-12 18:16:08
好殘忍, 好浪費呀, 應該煮左佢做 "法式田螺" 嘛

*** 片蛭體內充滿血液, 是高營養的食物

點評 :
金剛  蝸牛變田螺? 食用的蝸牛是人工繁殖培養,蝸牛日常以泥土、腐植質及各種不同品種的樹葉作食糧,蝸牛胃部裏的食物殘餘可能對人體有害。  發表於 2012-9-12 18:33

22# Christopher 發表於 2012-9-12 23:26:48

" 金剛  蝸牛變田螺? " <== 我地叫 "法國田螺" 果D 其實唔系真系田螺, 而系蝸牛黎架! 你咁都唔知就證明你未食過, 我以前就認識一個好鍾意食蝸牛既希臘人, 佢都系系人地D田挖蝸牛來食架!

講到食你地D唔入廚房既男人就唔洗同我 OU 啦, 仲有咁既開玩笑都睇唔出你真系理解力好低, 翻去惡補先同我 OU 啦
==============================================

http://hkplants.com/thread-119640-1-1.html  [交換] 求魚翅瓜種子

這篇她說要用外國學回來的粗口駡我,是樓主通知我得知此事,但我不想回覆叫樓主刪除了該部份,

但樓主已向版主:george作出投訴,但沒有收到任何回覆~~
==============================================

http://hkplants.com/forum.php?mo ... 82&fromuid=5824 種咩都死,why?

mingfunming 發表於 2012-9-11 13:43:24
討論吓啫, 唔駛人身攻擊.....

點評 :

Christopher  我個人就系咁衰, 人地攻擊我, 我就加倍回禮, 你一句就得我 "只怪自己材疏學淺", 但我又唔見系怪人地初哥用蒸餾水淋花系好高名囉, 仲冇事搵野攪   發表於 2012-9-11 14:21

Christopher  " 只怪自己材疏學淺 " <== 感E句就唔系人身攻擊? 咪 50 步笑 100 步啦, 你學會咩叫禮貌先同我講啦  發表於 2012-9-11 14:18

http://hkplants.com/forum.php?mo ... 92&fromuid=5824

我一早已將 Christopher  列入黑名單,可是我的帖子她仍是可以回覆,系統可以修改這部份嗎? 我不想再看到這個人的回覆!!
Christopher 發表於 2012-10-27 20:02:40 |顯示全部樓層

很好呀! 我挑釁生事? 本來果個燒田既問題早就冇人再討論, 你硬系要拉出來要指責我, 系邊個生事? 仲叫人屏障我文章, 得你講唔比人講, 你e d唔系攪事又霸道?

仲有除左我最後生氣道話你 cheap, 我有真系用過粗口咩? 我有 "問候" 過你家人咩? 我有咒過你全家咩? 我有辱罵過你系豬狗動物不如咩?

我個人都已經夠小氣, 你仲小氣過d女人, 下下打小報告, 究竟系邊個容忍邊過?

仲有田螺果件事, 系你唔識野仲先踩場, 你仲恥笑人地, 仲想講系你岩?

仲有 "材疏學淺" 件事, 好明顯系有人先諷刺我, 而且我每次反擊都唔用粗口唔罵人豬狗動物不如, 仲有件事本來系同你冇關, 你又插嘴, 感系邊個挑釁生事?

你個人 8 冇人想理, 但我回咩你都加嘴要挑剔, 仲成日打小報告, 都好明顯系你最冇事攪事!

我唔知你上來e道幾耐, 系d咩既 "王馬掛", 不過我唔會因為感就屈服, 我唔覺得你系d咩咁巴閉既人要我收口, 仲有以你e個又挑釁又打小報告既性格, 真系冇資格投訴人地!

唔好以為你斷章取義人地就信晒你, 人在做天在看, 你e 個行為有幾正義? 笑死人啦!

仲有, 可能你持住你來得耐, 識人多就無限挑釁別人扮晒野, 不過E D 野我唔 BUY 囉! 我話我見過唔少FORUM, D人講野再粗魯粗口過一萬倍都有, 我一句粗口都未出你就打小報告, 一句悔辱你系咩動物或者咒你既話都冇出過, 究竟系邊個失禮小氣挑釁生事? 少自以為了不起啦!

你LEE條友成日係到"了事豆非", 又話LEE樣又話個樣, 咁你又係米好掂? 面就人比, 假就自己刁, 下下出口傷人, 你咁有種, 出LAY講啦!!! 我見過你, 要搵你好易   發表於 2012-10-27 22:14
回復

KUNO 發表於 2012-10-27 21:12:11 |顯示全部樓層
嘈完未?
回復

大綿被 發表於 2012-10-27 22:23:10 |顯示全部樓層
KUNO版主, CHRISTOPHER之前都係好多唔同嘅POST 出聲去話人, 我相信一定有人投訴過, 咁你地嘅管理員又做左D MUK? 禁言?? 什麼都沒做過!!
回復

KUNO 發表於 2012-10-27 23:05:09 |顯示全部樓層
首先本人不並非花草樹木版及農業植物版的版主!
本人今天才在管理處看見這投訴事件,在事件因由完全未清楚明白之下並不可能亂作處分!
另外本網各位版主及超級版主只屬義務性質,並不可能每分每秒完全查核每編發帖.

還有,本人感到你非常無禮!
回復

大綿被 發表於 2012-10-27 23:21:38 |顯示全部樓層
是嗎, 你都覺得我無禮?!  那CHRISTOPHER嘅非常無禮之討論,你地又會點處理?! DELETE我嘅ACCOUNT ?

再三出言無禮衝撞本人, 即時禁言一星期!  發表於 2012-10-27 23:48
回復

KUNO 發表於 2012-10-27 23:42:52 |顯示全部樓層

Christopher :
首先請你唔好再回應金剛所有帖子,以免再起任何討論衝突!
互不相干,亦唔好出帖作任何影射方式討論.
啱傾就傾,唔啱傾就算數! OK?

若果再出現先主動挑起爭吵者,畀我處分邊個都唔好啦,啱唔啱?

唔該Christopher金剛兩位多多合作!

係丫~超級版主大大,真係長左少少~比個機會花友仔啦~  發表於 2012-10-28 00:42
大綿被 都係有感某人的行為不妥先咁嬲姐,不如 禁言3日就算la,1星期好像長左少少@@  發表於 2012-10-27 23:55

評分

查看全部評分

回復

jellyfishy 發表於 2012-10-28 00:24:53 |顯示全部樓層

今晚我見到 Christopher的帖"仲叫人屏障我文章, 得你講唔比人講, 你e d唔系攪事又霸道?"  ,所以我要出來澄清.
我去害蟲版睇野,見到有個帖”[緊急] 如何開荒”,Christopher 回覆金剛的帖時,用了"你又廢UP” 回應金剛,我認為係人生攻擊,所以遮了Christopher的帖,避免爭執延續.而當時金剛沒有跟帖和Christopher 對戰,我也沒有帖需要再遮.

我係超版,唔會俾任何一個花友控制我的,花友的建議,我會聽,但不代表我就跟人意思做的.

我的處事手法,幾年來眾花友都樂意支持我,大家也很合作,和平相處.我版規都寫明,我係大晒架喇,邊個唔鍾意可以離開,我唔會覺得可惜的.

講多句,歡迎有人投訴我架,睇下有無人 support 你囉.哈哈哈哈~~~~

支持~  發表於 2012-10-28 11:37
支持支持支持.......  發表於 2012-10-28 10:44
支持  發表於 2012-10-28 07:42
打個掌印支持先~ :D  發表於 2012-10-28 01:49
堅過石堅!  發表於 2012-10-28 00:45

評分

查看全部評分

回復

Christopher 發表於 2012-10-28 09:47:12 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2012-10-28 00:24
今晚我見到 Christopher的帖"仲叫人屏障我文章, 得你講唔比人講, 你e d唔系攪事又霸道?"  ,所以我要出來澄 ...

首先我專重你既意見, 不過我要澄清, 我從來冇要人地 SUPPORT

我有野直講, 唔似有D人開個小號來扮路人甲, 扮野支持自己仲用D好似黑社會既口吻 "我見過你, 要搵你好易" 來威脅人!

我系唔怕, 佢搵到我又可以點? 唔通佢打女人咩, 打左我就即刻可以告佢傷人啦!

我只覺得佢下下咬住人地好Q煩, 其實有睇過文章都知佢會次都系我回帖時即來發帖, 而且唔系1,2 次, 有時仲直接系我文章點評恥笑我, 所以我唔覺得我有屈過佢, 佢真系搵我來攪!

你地既做法有你地既原因, 我根本冇怪你地, 反而系佢開個小號挑引話 "DELETE我嘅ACCOUNT ? ", 都好明顯佢系玩野啦! 不過我都廢事同個小號吵O者

D人點睇我我一向唔理, 不過踩到上心口我一定會反擊囉!

"你又廢UP” E 句同你講廢話一樣我唔覺得有人身攻擊, 或者你覺得嚴重左, 不過起碼我冇罵過人系 X柴或者用動物來形容攻擊佢, 或者 "問候" 佢同佢家人, 又或者咀咒佢全家,  如果被人屏障全篇文我就覺得唔公平有偏袒佢, ANYWAY, 佢有幾岩幾好? 我唔覺得D人會睇唔到, 人地睇唔到個天都見到啦, 我唔再多講 E 件事啦

究竟佢有冇挑釁佢心知, 連小號都用埋來攻擊人仲講人地真系冇咩資格話人, 一個人唔光明正大要洗橫手扮支持者, 我冇咩理由同佢和氣生財

評分

查看全部評分

回復

技術之達人 發表於 2012-10-28 10:15:47 |顯示全部樓層

利申:我絕對不偏幫任何一個人,我只係作出我GE分析同意見姐,絕冇369之成份!!
     (有D係我自己個人意見,如果金/C睇GE話,你地唔洗睇括號GE野) (字體方面請各位原諒,我懶得改大改字樣)

雖然我知我唔應該加把口GE,但係身為局外人,當局者迷,有時你地兩位爭論者可能已忘記當初發言時GE理由,大家冷靜D先= =
我仲有野要打!!~  係http://hkplants.com/forum.php?mo ... 4&fromuid=64896到,我睇晒咁多個帖子URL,得知C(懶得打)係應該有相當rich plants knowledge(我唔理佢有冇講錯)  而金只係發表佢自己個人意見,而C又對前者之意見有意異,導致現今次罵戰 ~  

有時睇野要多角度,唔好話我呢個唔種花GE F.3花友冇乜資格同D大人講野啦(可能姐 - -) ,我今日打得呢個帖,就係睇你地唔順眼,嘈完又嘈~ (冷笑)
所謂:觀點與角度~  如果我錯左,你話我唔識野/冇對呢方面GE認知/(甚至係)廢,都冇問題,因為事實你係比我強。   (點解我要打呢句呢? 因為你地好似鯊魚同魚仔咁,窮追猛打,好心啦,字眼冇謂太過激動- -  我都可以打到好激架 )

要話人地係咪有人身攻擊之言論? 咁我又覺得冇GE,如果將「你又廢UP」呢句當作發表自己之意見論,可視為發言者認為自己之能力比受批評者高,已得知話人講野nonsence,我又唔覺得有人身攻擊GE。 金採取柔和及回避,以盼停止爭論。 C對花友的意見有異,而發表自己之言論,有花友可能認為字眼過激,但係睇作為非對任何人作出批評,係正確的。(但係果句你廢UP囉可以DEL左佢GE )

「材疏學淺」呢個言論係無謂的,MING連受者都冇打出黎,佢同邊個講「材疏學淺」呢? 不知/不明    以C之角度,話我「材疏學淺」,有冇搞錯?  

C同金可以重新睇下自己打左D咩回覆/主題,諗番你地當初打呢堆字GE心情及感受係咩~     你地會有唔同GE感想!!!~

(再利申: 本人如有任何資料錯誤,絕對與其他花友無關,純粹本人之分析!!!!)

[youtube]ysSxxIqKNN0&autoplay=1[/youtube]
回復

金剛 發表於 2012-10-28 10:41:21 |顯示全部樓層
我在部部落都看過網友們筆戰,到最後那場筆戰仲打起官司上來~~我作為旁觀者只有感歎!
本來我想保持沉默,是不想其他花友受到傷害,首先!我想向大綿被道一歉,對不起!因為我出這個帖,而引起大家的一些言論,心感抱歉!我不是一個喜歡投訴的人,可以容忍的話,我都儘量保持沉點!我明白每個人都有情緒及生活壓力!我會儘量去體諒!昨天在我未出此帖的時侯,有朋友說不想我卷入負能量的旋渦裡,但很抱歉!帖子我出了!
我不想再回帖,謝謝大家!

GLI
種植本是養性怡人情的,點解變成咁@m@"  發表於 2012-10-28 13:24
發表個人意見/感受是應該,如果話了吾回應就要言出必行,大家都講自己的見解,各施各法,冇話誰対誰錯,各執己見持續爭辯就會有不愉快收場  發表於 2012-10-28 11:17
回復

malike 發表於 2012-10-28 14:10:34 |顯示全部樓層
大家以和為貴, 口舌勿招尤, 凡事留三分, 渡人亦渡己! 大家互勉。

贊成~  發表於 2012-10-28 17:36
同意!  發表於 2012-10-28 14:18

評分

查看全部評分

回復

jellyfishy 發表於 2012-10-28 21:18:16 |顯示全部樓層
好喇,當時人都表達了自己意見,請大家向前望,呢個post 也無需要再延續.封帖喇.
回復

jellyfishy 發表於 2012-10-29 12:22:09 |顯示全部樓層
Christopher 發表於 2012-10-28 09:47
首先我專重你既意見, 不過我要澄清, 我從來冇要人地 SUPPORT

我有野直講, 唔似有D人開個小號來扮路人甲, ...

我以為我思覺失調, 我在這個post 的帖都無引用回覆, 只引用過你"癈up"呢句野來澄清我無跟人意思做野. 若任何人要投訴我, 我係歡迎的, 可能我講得唔清楚, 另人誤會, 不好意思喇.

奇怪喎, 我明明記得在害蟲版把你的帖遮蔽時, 你和金剛都無跟帖回覆對罵架, 今早驚自己思覺失調, 再回去望下,  哈~ 係喎, 你真係有點評繼續罵人喎.   由Christopher 留給金剛的點評: 你真CHEAP, 竟然屏蔽我文章, 早知你E個假民主既CHEAP人同共黨官員一樣衰到冇人有!  發表於 3 天前 27/10/12

說別人 cheap, 癈up, .... 等等字句屬不尊重及人身攻擊的言語, 學校老師都有教過啦, 這是園藝館, 這裡的花友一向都很以禮待人, 說話溫文. 別處的文化是別處的事. 來得我們園藝館就要守我們這裡的規舉和尊重我們的溝通文化.

我以為我遮蔽左你一次, 應該無第二次喇掛, 點知你在這帖提醒我, 你在"如何開荒" 主題延續吵架. 雖然事情已是幾天前的事, 我遮蔽也沒意思了, 但始終你一再說了不尊重及人身攻擊的言語, 我會向你扣分以示警告.

我衰在無 kuno 手起刀落咁決斷, "大綿被 " 鬧人, 也被禁言七天, 我對此無異議.

我主要用遮蔽和勸告方式, 現在看來似乎太仁慈了, 我會考慮將來用更嚴厲方式對待任何生事之徒.  

呢件事暫告一段落, 但我懇切希望各大花友能在此處玩樂, 同時留意自己言行, 言論自由在這裡是不能濫用的, 我們超版向任何花友作處分, 未必一定有通知或解釋, 謹此聲明.

評分

查看全部評分

回復