有冇人知呢棵係咩苗嚟?

作者: 一o一lll 发表于 2012-10-25 15:29:44
1761 14
之前種圓茄 喺圓茄個盆爆出嚟 佢啲葉冇乜紋的 好想知咩嚟 有冇人知?
IMG_2438 (Small).jpg
IMG_2440 (Small).jpg
C.G.Chow 發表於 2012-10-25 15:45:58 |顯示全部樓層
野。。。草。。。。我估

野草燒不盡 春風吹又生.....  發表於 2012-10-25 15:46
babycherry 發表於 2012-10-25 17:03:47 |顯示全部樓層
呢個係... 我唔記得個名~~~
不過佢有黃花、橙花、紛紅花...
我細細個時叫佢就 "太陽花"

唔鬼記得個名添~~
babycherry 發表於 2012-10-25 17:05:05 |顯示全部樓層
你過去花草樹木果版問下應該有人答到你~~
Christopher 發表於 2012-10-25 17:05:51 |顯示全部樓層
babycherry 發表於 2012-10-25 17:03
呢個係... 我唔記得個名~~~
不過佢有黃花、橙花、紛紅花...
我細細個時叫佢就 "太陽花"

"太陽花"? 系咪指 "向日葵" ?
babycherry 發表於 2012-10-25 17:07:32 |顯示全部樓層
唔係 向日葵喇好明顯...

話明係 "細細個" 果時呀!
babycherry 發表於 2012-10-25 17:13:11 |顯示全部樓層
呢隻花...
頂...條link水蛇春咁長..
http://hk.image.search.yahoo.com ... ;.crumb=s2BjsAo1Rcf

雖然唔多似係 但都多謝解答(^。^)  發表於 2012-10-26 02:59
Christopher 發表於 2012-10-25 17:17:50 |顯示全部樓層
babycherry 發表於 2012-10-25 17:13
呢隻花...
頂...條link水蛇春咁長..
http://hk.image.search.yahoo.com ... lt=A8tUwJkQAIlQ0hUA ...

叫 "松葉牡丹" 囉!

http://ppswiki.org/%E5%A4%AA%E9%99%BD%E8%8A%B1/

太陽花,拉丁學名Portulaca grandiflora,又稱松葉牡丹、大花馬齒莧。馬齒莧科、馬齒莧屬。

莖細而圓,平臥或斜生,節上有叢毛。葉散生或略集生,圓柱形,長1-2.5厘米。花頂生,直徑2.5-4厘米,基部有葉狀苞片,花瓣顏色鮮艷,有白、深、黃、紅、紫等色。蒴果成熟時蓋裂,種子小巧玲瓏,棕黑色。園藝品種很 多,有單瓣、半重瓣、重瓣之分。太陽花沒有牡丹那樣雍容華貴,沒有月季那樣美麗嬌艷,更沒有白楊那樣修長挺秀。

太陽花剛長出的葉子是淺綠的,過了幾天,葉子長大后就變成了墨綠色,綠得發黑,綠得耀眼。從遠處看,像一根根刺均勻地插在嫩莖上,但它并不尖,也不刺人,而是光滑油嫩。太陽花的莖柔嫩多汁,一根根嫩紅的莖從花盆裡延伸到花盆外;當然,太陽花的莖是長短不同、粗細各異的。花朵儀態萬千:有的花朵全開了,像一張笑開的臉;有的花瓣這半邊舒展開了,那半邊卻遲遲不肯綻開,像一個害羞的姑娘;有的還是個花骨朵兒;有的……每天為太陽花松土施肥,使花兒開得更加艷麗。

雖然唔多似係 但都多謝解答(^。^)  發表於 2012-10-26 02:59
dincat 發表於 2012-10-25 17:18:09 |顯示全部樓層
No,太陽花啲葉係長又尖

呢棵好似馬齒莧,食得既
babycherry 發表於 2012-10-25 17:24:31 |顯示全部樓層
Christopher 發表於 2012-10-25 17:17
叫 "松葉牡丹" 囉!

http://ppswiki.org/%E5%A4%AA%E9%99%BD%E8%8A%B1/

應該錯喇!! d 葉都唔同...我唔記得個名喇

依...但serach相...又有d係呢d葉噃~~
silicon 發表於 2012-10-25 17:50:18 |顯示全部樓層
野菜,馬齒莧

多謝解答(^。^)  發表於 2012-10-26 03:00
一o一lll 發表於 2012-10-25 18:04:29 |顯示全部樓層
dincat 發表於 2012-10-25 17:18
No,太陽花啲葉係長又尖

呢棵好似馬齒莧,食得既

一直都認為呢度多勁人 我問親咩 貼張相上嚟都大把人識答

我諗應該都係馬齒莧嚟 因為馬齒莧同呢棵野條莖一樣紫紅色的
dincat 發表於 2012-10-25 18:10:28 |顯示全部樓層
一o一lll 發表於 2012-10-25 18:04
一直都認為呢度多勁人 我問親咩 貼張相上嚟都大把人識答

我諗應該都係馬齒莧嚟 因為馬齒莧同 ...

咁你係咪兜路讚我呢?

我怕醜架,

唔係兜 係堅讚(^。^)  發表於 2012-10-26 02:55
金剛 發表於 2012-10-25 18:11:24 |顯示全部樓層

開正我個番,馬齒牡丹葉片橢圓形或卵圓形,形似馬齒而得名,而松葉牡丹葉片針葉形,故名松葉牡丹,依兩種係園藝品種,野外生個種就係同科屬的馬齒莧又稱五行菜,花朵黃色,葉青,梗赤,花黃,根白,子黑,又名五行草,味道帶有酸味可入藥喺野菜之一

http://hkplants.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=11235&pid=623461&fromuid=5824

====================================

回覆點評:

tt28  正確我都有種三幾棵來加落沙律食.

在弱光下生長快而幼嫩,在連陰雨天易徒長,如光照太強則易老化,佢嘅生長適溫在攝氏20-30度,沙質土生長較理想

正! 我最鐘意食沙律!  發表於 2012-10-26 02:55
正確我都有種三幾棵來加落沙律食.  發表於 2012-10-25 18:40
餓驚力 發表於 2012-10-26 00:16:42 |顯示全部樓層
馬齒莧(瓜子菜)好嘢黎架!有d有機菜檔都有得賣,d種子好細粒開過花後吹到週圍都係想冇都難!我種咗幾盆要黎煲涼茶.

我估都係吹啲種子過嚟我盆圓茄度先有 見同佢咁有緣 我都特登換新盆收養佢  發表於 2012-10-26 02:57