回郵盒仔小提議

作者: dogo 發表于 2008-5-21 01:12:10
3024 26
最近葉片花享,收到花友們不同的回郵盒仔時,就在諗有無啲簡單又安全的盒仔啦
當然最簡單就係買個膠盒仔,但盒仔也要留意有些厚正啲,重量較重,加埋信封和葉片後會過30克,
就唔只1.4元郵費。

後來我望住樽藥水就有這個設計了,將一個普通藥水樽較近口的位置cut,下身當然就放你的葉片、細球根......
之後將樽口那部份套進樽身,將用少少膠紙貼實口,免得個樽口移得太入個樽身裡面,這樣較安全又不會過重,希望這個設計幫到大家啦

soy 發表於 2008-5-21 01:27:19 |顯示全部樓層
都好好喎~
又環保,我用完D藥水樽,多數掉左佢,而家可以留番有用喇!
多謝Dogo提意
回復

水泫雲 發表於 2008-5-21 08:51:17 |顯示全部樓層
甘個野可以用信封寄嗎?郵局不會彈番回頭?加上郵箱條隙都塞唔落啦。點寄架?我都未寄過。
回復

peeseela 發表於 2008-5-21 09:13:09 |顯示全部樓層
葉片或小苗
如果迷你嘅, 用甜筒個蓋就可以, 面加塊硬簿紙皮
如果大D, 用硬卡片盒都可以, 面加塊硬簿紙皮,
以上兩樣可以放入信箱, 而要確保第二天對方收到, 最好到郵局寄(當然亦要按收件時間), 因為郵筒果d收件時間唔係好準.
郵要貼HK$1.40就可以.
回復

RIO 發表於 2008-5-21 09:23:47 |顯示全部樓層
好提議wor,
得你咁講,
我都有個小提議,
就係將250ml個d飲品盒剪開,
厚薄可以自己決定,
唔知可唔可行
回復

heiheimama 發表於 2008-5-21 11:12:24 |顯示全部樓層
原帖由 RIO 於 2008-5-21 09:23 發表
好提議wor,
得你咁講,
我都有個小提議,
就係將250ml個d飲品盒剪開,
厚薄可以自己決定,
唔知可唔可行

唔得,我都收過這樣的回郵,餅哂.你要想像郵差叔叔係會用車車你封信既,飲品盒係捱不住的.你用手一按就餅的容器,全部不可用.~
回復

RIO 發表於 2008-5-21 11:25:36 |顯示全部樓層
啊, 咁真係要搵D硬既盒.
回復

markc 發表於 2008-5-21 11:46:03 |顯示全部樓層
不如試下我的方法啊。用D有彈性的膠袋,充氣塞飲料盒里面。注意角位唔好塞滿。俾佢有空間作緩沖。通常都係D突然壓力壓到個盒。呢個方法,唔會因為一次的沖擊而整塌咗個盒。之后所需要承受疊在上面的郵件重量係有限的。也不會太重。所以重點係,要對郵寄過程中被拋,撞,跌的沖擊作緩沖。
回復

ken 發表於 2008-5-21 12:01:25 |顯示全部樓層
其實用牙線棒既盒都幾好,又夠堅硬,又唔洗左cut右cut,而且用完可以再用

回復

maywong918 發表於 2008-5-21 12:14:53 |顯示全部樓層
我係用呢個~"剔踏"糖盒,夠硬又夠細,放得入信箱,缺點係大葉放唔落~
P5051404 (Small).JPG
回復

markc 發表於 2008-5-21 12:18:02 |顯示全部樓層
小朋友吃太多糖會爛牙架。要注意啊。
回復

maywong918 發表於 2008-5-21 12:26:39 |顯示全部樓層
原帖由 markc 於 2008-5-21 12:18 發表
小朋友吃太多糖會爛牙架。要注意啊。

爛晒喇~哈哈~
回復

fnv234 發表於 2008-5-21 13:07:51 |顯示全部樓層
原帖由 maywong918 於 2008-5-21 12:14 發表
我係用呢個~"剔踏"糖盒,夠硬又夠細,放得入信箱,缺點係大葉放唔落~

我都係用呢種,不過太大嘅植物就放唔入
回復

soniamok 發表於 2008-5-21 14:37:19 |顯示全部樓層
希媽~ 又話整個貼子俾我既 ~~~~
回復

cck07123 發表於 2008-5-21 20:01:58 |顯示全部樓層
Good wor
遲d食下先  

原帖由 maywong918 於 2008-5-21 12:14 發表
回復

cck07123 發表於 2008-5-21 20:04:16 |顯示全部樓層
我第一次收葉子又無盒仔喎,親急之下買左個盒盒
so far 都無問題,未試過唔見

原帖由 水泫雲 於 2008-5-21 08:51 發表
甘個野可以用信封寄嗎?郵局不會彈番回頭?加上郵箱條隙都塞唔落啦。點寄架?我都未寄過。
回復

dogo 發表於 2008-5-21 20:43:14 |顯示全部樓層
原帖由 水泫雲 於 2008-5-21 08:51 發表

當然試過才出貼的,不會找你們做白老鼠的
你所擔心的問題都不是問題哎
回復

heiheimama 發表於 2008-5-21 22:07:47 |顯示全部樓層
原帖由 soniamok 於 2008-5-21 14:37 發表
希媽~ 又話整個貼子俾我既 ~~~~

我都諗緊點寫.寫好快,但冇時間拍示範照呀(因為還要專登做一次來拍呢).同埋最穩陣其實係用膠盒.如果是索取分享的話,最好是自備盒仔,不應麻煩分享者費心.~

或者可以寫下花友寄花時常犯的錯誤.
回復

newbie 發表於 2009-3-3 23:41:50 |顯示全部樓層
today in north point i found a small plastic box, HK$2 only! if any 花友 want to buy, can PM me ^^
$2 box.jpg
回復

peeseela 發表於 2009-3-4 09:46:39 |顯示全部樓層
today in north point i found a small plastic box, HK$2 only! if any 花友 want to buy, can PM me ^^
newbie 發表於 2009-3-3 23:41

左手面果個入唔到信箱.
回復

12下一頁