外國郵購AV

作者: aegean008a 发表于 2012-10-14 23:56:51
1908 7
綱上看到有網站(https://www.violetbarn.com/store/index.php)
可訂購不同種類AV, 雖然運費貴!
但十字花, Episcia , Kohleria 什麼都有!!

請問各位師兄/姐可否分享綱上郵購AV之經驗及要注意地方?!  
謝謝!!

kennytaki 發表於 2012-10-15 00:03:16 |顯示全部樓層
之前有花友討論過,可以找一找
deco 發表於 2012-10-15 11:03:52 |顯示全部樓層
我屋企人時常去美國,我都想問帶植物返來是否需要申報?海關規定有無限制?邊種花香港較少見、值得帶返來?

無咩較少,大部份在花舍已經有了。  發表於 2012-10-15 13:42
要申報,要有出口紙。  發表於 2012-10-15 11:09
mkpetpet 發表於 2012-10-19 17:21:29 |顯示全部樓層
要睇下係咩品種,有啲限制品種或瀕危品種要攪好文件先入得。你試下打電話去問問吖。

http://www.afcd.gov.hk/tc_chi/qu ... nts/qua_plants.html
loveting1230 發表於 2012-10-27 14:23:47 |顯示全部樓層
好靚阿. 好多都係$5/6 美金~_~
aegean008a 發表於 2012-10-27 21:31:02 |顯示全部樓層

普通花就係5, 6元美金, 十字花15 至25美金. 但運費要4百港幣太貴了. 除非瞞住老婆拉, 哈哈!!
佢地d 目錄中2012年有19種新花.
十字花總共有88種呀!
喜蔭有31种!
以下有4張Capture!

2012 New AV List

2012 New AV List

Chimerias List

Chimerias List

Psychedelic Moon 2012 New

Psychedelic Moon 2012 New

Episcias List

Episcias List
Tony 發表於 2012-10-27 21:34:14 |顯示全部樓層
其實好多發叔同leo嗰邊都有~外國寄過黎有風險,計返條數其實喺香港買仲抵
aegean008a 發表於 2012-10-27 21:42:02 |顯示全部樓層

同意!
不過羨慕d美國人!
鐘意佢地明碼實價將價錢標明!