大家怎样食用香草?

作者: 神仙鱼 发表于 2012-10-5 14:51:29
690 4
我種了:九層塔,柠檬叶,罗勒,紫蘇,迷迭香,薄荷。但只會吃九層塔&薄荷。其它不知道如何食用,请問大家對食用香草有什么好方法吗?
我觉得九层塔和牛肉,青椒達配好好吃!放在凉拌青瓜内也很好吃!
一o一lll 發表於 2012-10-5 15:04:19 |顯示全部樓層
天婦羅
LHS1 發表於 2012-10-5 15:05:20 |顯示全部樓層

多是直接加入水中,出街口渴時飲. 那便不用花錢喝那些無益多糖軟性飲料!
Christopher 發表於 2012-10-5 15:06:23 |顯示全部樓層
1) 迷迭香葉粗味濃, 用來醃肉比較好

2) 青蘇可炸成天婦羅 又可以打爛做糕點, 沖茶都OK, 赤蘇用來煮大閘蟹

3) 薄荷用來做夏天凍飲, 又或者做冰凍甜品用都OK

4) 甜羅勒煮西餐什麼都OK, 我最常做義大利麵用甜羅勒就 PERFECT

5) 泰國金不換沖茶都已經很香, 用來做菜什麼都OK, 我有一次還放在白粥上吃
csw_sylvia 發表於 2012-10-5 15:10:39 |顯示全部樓層
九層塔 - 我試過加蒜頭, 辣椒炒蝦, 幾好味. 炒其他肉類都唔錯, 例如台式的三杯雞, 泰式的炒肉碎.
柠檬叶 - 我試過切碎用來淹豬頸肉再焗, 然後再用另一些切碎 + 青檸汁做點汁配焗豬頸肉食
罗勒 - 可做青醬; 直接加到鮮茄煮意粉中 (最後才落, 因煮耐咗會無晒味), 或配番茄, 芝士 + 油醋汁做 salad.
迷迭香 - 跟羊非常配合, 用來配其他肉類都唔錯, 剛剛的 lunch 就用了它來淹雞排, 煎.