點解D小棠菜只有一棵識大, 其他咁細??

作者: pwhfanny2005 發表于 2012-9-23 23:25:29
3299 15

點解D小棠菜只有一棵識大, 其他咁細?? 已三個星期了, 但都唔係好識大?? 蕃茄又係?? D皇帝菜都大得好慢, d泥好多青台, 因我一個星期只去一次有乜方法??
pwhfanny2005 發表於 2012-9-24 17:25:44 |顯示全部樓層

佢地係咪唔夠肥, 所以唔識大?? 係咪我疏苗唔夠?
回復

Christopher 發表於 2012-9-24 18:21:31 |顯示全部樓層
你D泥系咪太濕唔疏水? 好少種到泥都長青苔波, 如果咁多青苔, 種咩都唔得啦, 營養都比晒D青苔囉
回復

Cedric_ys 發表於 2012-9-24 22:41:40 |顯示全部樓層
pwhfanny2005 發表於 2012-9-24 17:25
佢地係咪唔夠肥, 所以唔識大?? 係咪我疏苗唔夠?

發苗後有冇追肥?小棠菜要疏苗兼追肥才會大,下次試下啦!
回復

mkman 發表於 2012-9-24 23:24:52 |顯示全部樓層
隔仔田種嘢應該好容易種嘅,啲泥有青苔就要溝啲金泥落去。
回復

pwhfanny2005 發表於 2012-9-25 09:16:00 |顯示全部樓層
Cedric_ys 發表於 2012-9-24 22:41
發苗後有冇追肥?小棠菜要疏苗兼追肥才會大,下次試下啦!

我有追肥, 但可能唔夠, 都有疏苗但可能唔認心疏咁多!
回復

pwhfanny2005 發表於 2012-9-25 09:20:27 |顯示全部樓層
mkman 發表於 2012-9-24 23:24
隔仔田種嘢應該好容易種嘅,啲泥有青苔就要溝啲金泥落去。

但現在應該加唔到泥, 而且我租這格仔田, 唔知可唔可以加泥?

你啲格仔田係邊到租㗎?  發表於 2012-9-25 12:13
回復

dincat 發表於 2012-9-25 09:36:28 |顯示全部樓層

有青苔係泥偏酸, 要撈石灰中和酸性

============================
pwhfanny2005  現在嬸上泥面得唔得呀?
yes, 灑少少在泥面, 淋水, 會溶

Christopher  酸性高既話, 用豆渣做肥應該比較好  
你咪亂老點人啦, 豆渣要充份發酵後先可以當肥料, 仲要當基肥埋泥底
就咁用, 生豆渣在泥內發酵會燒根, 肥傷, 死梗
你有無睇晒人地全個帖, 請睇#9
用生豆渣算係堆肥, 所有堆肥都係要經過發酵期成熟後用會較安全
你可以搵你盆三色椒放生豆渣試下lor, 睇下可以捱幾耐, 唔死得的話再上黎報告

大家都希望交流栽種心得和經驗,理論和實踐有時會很不同,要試過至知,成與敗都可分享,也是一份樂趣。  發表於 2012-9-25 16:29
你都痴既, 我D椒用緊新泥種, 營養都唔知幾夠, 就算唔系放生豆渣用過其他肥料都會肥傷死啦! 你系度博大霧都唔好當我地傻啦, E家我D又唔系冇營養!  發表於 2012-9-25 14:38
#9 系話發酵左先比較好, 但系#2 都有話 "直接施用亦可"! 你先系冇睇野囉  發表於 2012-9-25 14:12
人地台灣都有人用過, 仲話可以 "可以集中發酵或直接施用亦可"  發表於 2012-9-25 13:54
http://www.plant-seeds.idv.tw/showthread.php?t=33835 <==  發表於 2012-9-25 13:51
回復

Cedric_ys 發表於 2012-9-25 12:11:14 |顯示全部樓層
pwhfanny2005 發表於 2012-9-25 09:16
我有追肥, 但可能唔夠, 都有疏苗但可能唔認心疏咁多!

起碼要留3吋株距,中間再加花生麩和划鬆啲泥,應該會好啲。

在牛頭角!  發表於 2012-9-25 12:17
回復

dincat 發表於 2012-9-25 13:34:55 |顯示全部樓層
你租格仔田, 用舊泥??
如果上手落肥重手, 或者d泥用得耐都會偏酸
你接手時無撈石灰??

呢土偏酸, 適合野草青苔, 野草快大過你d作物, 扯晒營養
酸性泥土亦不適合農作物

我有撈石灰!  發表於 2012-9-25 14:35
回復

Christopher 發表於 2012-9-25 14:45:57 |顯示全部樓層
dincat 發表於 2012-9-25 09:36
有青苔係泥偏酸, 要撈石灰中和酸性

============================

如何利用豆渣製作肥料?

可把土壤或木屑舖在地面上,均勻灑上豆渣混合,利用烈陽快速晒乾,收藏備用。 <== 看清楚啦

我根本冇叫佢就咁當花肥一樣就感落, 你咪叻唔設啦, 用土壤溝MIND 來晒就唔洗下下發酵好耐先用架

==========================

"sam2008 要備幾耐才用得呀??"

備用系指你要用果陣先拿出來用, 同時間冇關, 重點系 "利用烈陽快速晒乾", 唔乾唔OK

要備幾耐才用得呀??  發表於 2012-9-25 14:49
回復

Cedric_ys 發表於 2012-9-25 15:45:04 |顯示全部樓層
dincat 發表於 2012-9-25 13:34
你租格仔田, 用舊泥??
如果上手落肥重手, 或者d泥用得耐都會偏酸
你接手時無撈石灰??

租格仔田好靠運氣,上手攪過啲咩都唔知,除非重新換過啲泥,不過又唔化算。豆渣、花生麩都要經過發酵才釋出養分,過程中會發熱才會燒傷啲種子或幼苗。你啲苗都有三星期,係株距中間加肥應該唔怕傷到。至於酸唔酸可以用試紙測試下,係觀塘街巿旁的化工原料店有售,大約十蚊。不過植物都有適應性,試下追肥先,唔得先重新撈石灰種過.
回復

dincat 發表於 2012-9-25 20:31:40 |顯示全部樓層
你的情況正是我園圃內另一位園友現在景況, 其他園友種的菜已收了2轉食左
她種的莧菜, 通菜算是最粗生, 適合夏天種植, 但就係種極唔大, 奀奀瘦瘦, 青苔雜草又多
不知道上手種過咩作物, 園圃導師唯有叫她加石灰中和酸性, 灑泥面沖水

網上搜尋的資訊五花八門, 有人用過及自己試過可行的方法, 我才會推薦別人用
你可以睇下其他園藝大師及高級花友的意見
http://hkplants.com/forum.php?mo ... =%E8%B1%86%E6%B8%A3

p.s. 無人提過豆渣用在酸性泥土較好
回復

pwhfanny2005 發表於 2012-9-25 21:34:42 |顯示全部樓層
Cedric_ys 發表於 2012-9-25 15:45
租格仔田好靠運氣,上手攪過啲咩都唔知,除非重新換過啲泥,不過又唔化算。豆渣、花生麩都要經過發酵才釋 ...

上手都係我, 我租左三個月種通菜,莧菜及羅勒, 打理個場的人敎我D舊泥會照用, D大根頭就拔出來, 其他就剪碎佢, 佢比左D牛屎蚯蚓肥做堆肥, 又比左石灰我佢話可以消毒, 一個星期後,我才下種籽, 其實之前種通菜時都有D青台, 但我冇諗過會越來越多! 第一次租時佢比新泥我, 我用左咖啡渣同牛屎蚯蚓肥做堆肥, 不過心急即日已播種 , 其實睇場的人成日叫我上佢地D堂, 我覺得貴,如果我唔係有興趣種野, 我都覺得一個月$130租格仔田都好貴, 所以冇上堂, 我好多野唔識, 我所講的格仔田唔係康民處那些, 只係一個個的膠箱, 佢地好多野都唔比我用, 一定要用有機野, 石仔都唔可以放在D泥到!

青苔多可能係土壤潮濕和少鬆土, 得閒番土令疏水良好就有改善. 我都無上過堂,只係上下網, 睇下書都可以學到種菜呀!  發表於 2012-9-25 23:08
回復

dincat 發表於 2012-9-25 22:40:15 |顯示全部樓層

牛屎 屬 磷鉀肥, 對根, 花果有幫助
咖啡渣微酸性
如果你第二次種, 溝石灰量不足, 都未能中和泥土酸性
或者你可以照#12樓意見, 買試紙測試下泥土酸度

種菜要用氮肥, 例如花生麩, 魚肥
市面亦有很多熟成有機肥料
氮:磷:鉀 比例大約  是  5-1-1  的就係

========================
clychris  如果手上無石灰,用住茶籽得唔得?
茶粉粉用法係灑在泥面淋水, 主要殺蟲蝸牛/螺仔/鼻涕蟲, 我都唔知係酸/鹼。
石灰係鹼性, 無石灰, 去裝修材料舖買"福粉", 功效一樣, 價錢更平

如果手上無石灰,用住茶籽得唔得?  發表於 2012-9-26 00:23
回復

pwhfanny2005 發表於 2012-9-25 23:43:22 |顯示全部樓層
dincat 發表於 2012-9-25 22:40
牛屎 屬 磷鉀肥, 對根, 花果有幫助
咖啡渣微酸性
如果你第二次種, 溝石灰量不足, 都未能中和泥土酸性

請問骨肥得唔得, 我唔方便用花生麩, 我屋企好細, 花生麩加水係會好臭, 唔想影響屋企人!

花生麩係埋在泥底做基肥, 浸麩水要浸2-3個月以上先可以用得 你講既骨肥, 係骨粉嗎? 骨粉係磷鉀肥, 幫助根部發育, 有助吸收, 種菜主要用氮肥  發表於 2012-9-26 00:11
回復