什麼是chicken wings? 什麼是"餐廳"?

作者: Springonions 发表于 2012-9-21 12:04:33
2054 15

什麼是chicken wings?

陪着女兒去美國的大學開學, 以下是本人親聞親睹.

我們在大學的銀行等辨手續, 有兩個操普通話的男孩走進來, 坐在我們旁邊.

男孩1: 美國買車也不太貴, 只八萬美金, 買得過. 過兩天就去買.
男孩2: 是啊.
男孩1: 這裡的人常常說吃chicken wings, 什麼是chicken wings呀?
男孩2: chicken wings就是雞趐膀, 真的很好吃, 你要試試.

我在想: 他怎麼可能通過考試來美國讀大學? 他又怎麼可能畢業呢?

什麼是"餐廳"?

一位北京餐廳老闆配合奧運外國商機,要製作中英文廣告看板,於是找到廣告公司。

"請問牌子上寫些什麼呢?"
"就寫「餐廳」吧,中、英文都要喔。"
"好的,明天來取吧。"
廣告公司製圖員不會英文,心裡嘀咕:這餐廳的英文怎麼拼呢?
於是在線上的翻譯網頁輸入「餐廳」,單字翻譯網頁很快就送回翻譯結果。

製圖員感嘆的說:「喲,這英文的詞兒還真他媽的長,都說了外國佬比中國人蠢啦,咱們寫兩個字就代表餐廳了,他們居然要用這麼多字母。要是被罰抄書的同學多慘啊。」

第二天,餐廳老闆來取,回家立刻掛上……

jellyfishy 發表於 2012-9-21 12:15:17 |顯示全部樓層
哈哈哈..... 他國的chicken wings 特別香~

八萬美元,佢地可能以為美元和人仔係1兌1.  
Christopher 發表於 2012-9-21 12:22:28 |顯示全部樓層
大陸D學生英文水平一向好低, 我有大陸網友佢地大學畢業但根本唔可以用英文做簡單溝通, 下下要用 TRANSLATOR (翻譯器)

我估佢地系去美國學 "中國語文" , 所以唔需要英文好
maybabe 發表於 2012-9-21 13:19:32 |顯示全部樓層
可能係出外靠朋友咯,
好似你見到咁, 一個唔識一個識就得咯, 一個英文唔好揾個英文好既幫手咪得咯 :>

我估架咋
claudiatang 發表於 2012-9-21 13:31:41 |顯示全部樓層
我女兒最怕和大陸的人用英文電郵。講一百次大家都不明對方講乜。
claudiatang 發表於 2012-9-21 14:10:57 |顯示全部樓層
Springonions 發表於 2012-9-21 13:52
一位北京餐廳老闆配合奧運外國商機,要製作中英文廣告看板,於是找到廣告公司。

"請問牌子上寫些什麼呢?" ...

KATY 發表於 2012-9-21 15:24:07 |顯示全部樓層
出國讀書多好 !!
學會了chicken wings就是雞翼

出國讀書竟然系去學咩系 CHICKEN WINGS... 佢父親真系丟錢入咸水海囉 =.=  發表於 2012-9-21 16:40
擔泥 發表於 2012-9-21 16:10:47 |顯示全部樓層
第二篇看到照片時真的笑了.

我馬上用 google translate 試試, 又沒有問題喎. 不知他們用什麼線上翻譯?
有點奇, 除非用國外的線上翻譯 (他們又應該不曉得), 正常error message 應該用中文嗎 ...
Christopher 發表於 2012-9-21 16:44:23 |顯示全部樓層
擔泥 發表於 2012-9-21 16:10
第二篇看到照片時真的笑了.

我馬上用 google translate 試試, 又沒有問題喎. 不知他們用什麼線上翻譯?

佢地上唔到 GOOGLE 架! 好多網系大陸都被封鎖, 咩 YAHOO, GOOGLE, YOUTUBE 佢地除非翻牆, 唔系一律上唔到!

我估佢地用百度之類D大陸網, 所以翻譯就更差!
KATY 發表於 2012-9-21 17:52:52 |顯示全部樓層
Re : Christopher >> 出國讀書竟然系去學咩系 CHICKEN WINGS... 佢父親真系丟錢入咸水海囉 =.=  

我要搵錢就難難難o者, 人地一到步, 買架車8萬美金濕濕碎.
去外國洗少少錢又學到野, 絕對有價值
Christopher 發表於 2012-9-21 18:02:31 |顯示全部樓層
KATY 發表於 2012-9-21 17:52
Re : Christopher >> 出國讀書竟然系去學咩系 CHICKEN WINGS... 佢父親真系丟錢入咸水海囉 =.=  

我要搵錢 ...

系敗家仔個腦有問題 D 錢亂 FING, 唔系佢老豆賺錢唔辛苦, E 個年代的後生以為洗屋企錢系 "天經地義" , 要去賺錢就 "要佢條命", 其實就算做到老板都系一樣FING 錢容易賺錢難, 所以 E D 敗家仔連 CHICKEN WINGS 都唔識就學人留學, 簡直系浪費社會資源, 浪費學位, 有好多人想讀都冇機會架!

有錢既強國人, 大家都好難明白佢地d 錢是從何來呢!!  發表於 2012-9-22 00:00
大陸現在有好多有錢人,錢的來源不明,送個仔去讀書的目的,只不過想用了一部份的錢。所以未必是個女敗家,分分鐘係個老豆想敗家。  發表於 2012-9-21 21:24
Juna 發表於 2012-9-21 18:40:37 |顯示全部樓層

我公司有個大陸勞工,擁有雙學位。初時都担心,咁平人工,老細會唔會炒晒我地,請晒雙學位來代替我地。

點知,佢連影印機上的英文都唔識
飯碗可保了

佢咪就係唔識放大縮細兩個字囉。仲同人講無這兩個功能

唔係嗎? 影印機得幾隻英文喎~  發表於 2012-9-21 23:46
corina 發表於 2012-9-21 19:14:39 |顯示全部樓層
我喺中大接觸既國內生英文都o.k.,同外國教授溝通都冇問題喎~

大陸學生的質素,可能是兩個極端。  發表於 2012-9-21 21:25
技術之達人 發表於 2012-9-21 21:40:54 |顯示全部樓層
雞翼果個事實又堅係幾無奈- -  (實際上反映出英文字詞貧乏)
第二果個笑死我喇,translation error- -
jose666 發表於 2012-9-21 21:45:38 |顯示全部樓層
笑C左~~~
sausau 發表於 2012-9-21 21:58:53 |顯示全部樓層
餐廳~~~translate server error~~~笑死我。唔知美國人睇了有甚麼反應。

睇完咁囉>>>>> ERROR  發表於 2012-9-22 00:04