學人種 虎尾蘭 Sansevieria

作者: 四少 发表于 2012-9-21 11:44:08
4722 31

下面係我一直放係姊家窗邊的綠化植物, 只有 虎尾蘭 頂得住 "缺水" "浸水" "勁冷氣" "陰" "暴曬" "死日跌落地" ... etc

哈哈... 因為姊家真係無咩理會d植物, 成日唔淋水, 中意時就淋到積晒水浸住 or 一日幾次@@, 晾衫時又易撞跌, 位置向西北又陰有時又曬奇奇怪怪, 冷氣又勁抽... . . 最後好多植物都頂唔順死晒, 黃金葛/迷你椰子/撞撞香/大戟科... etc 都死晒 ... . 唯有佢 虎尾蘭 狀態最好, 未有死過一棵, 雖然無仔生, 但有生長喎, 每年我都要修短佢再植.

Sansevieria trifasciata Hahnii

近日呢,因種田上黎多左, 睇相又多左, 之後就衰左 . . . 依家學人種 虎尾蘭 ... .

希望可以找到多些品種 ... 我家又多了好多植物, 遲下... 搜集到多d, 種定左再補相...  我家依家係種花的好時機, 夏天就不行, 完全無陽光, 因為正南 @@
Monk's 發表於 2012-9-22 00:32:59 |顯示全部樓層
不死身,超強
jose666 發表於 2012-9-22 08:43:32 |顯示全部樓層
我屋企果棵唔淋水唔理, 都生仔, 好強~~
四少 發表於 2012-9-22 20:34:27 來自手機 |顯示全部樓層
除图中三种,其他品种末敢放到姊家,除非有後備。真係得來不易。
太陽鳥 發表於 2012-9-22 21:33:30 |顯示全部樓層
虎尾蘭' 真係平靚正 抗輻射、吸甲荃等等。。。

四少:相中的"虎尾蘭"如換大少少的盆就有新朋友標出來
bettyart2000 發表於 2012-9-22 22:55:37 |顯示全部樓層
超好種,又好生養。
四少 發表於 2012-9-23 23:08:46 來自手機 |顯示全部樓層
太陽鳥 發表於 2012-9-22 21:33
虎尾蘭' 真係平靚正  抗輻射、吸甲荃等等。。。

四少:相中的"虎尾蘭"如換大少少的盆就有新朋友 ...

放在姊家的綠化植物,我家的不是這些品种,刚中毒搜集中。
laugenroll 發表於 2012-9-24 11:58:33 |顯示全部樓層
我都有種, 唔知係咪個盤細, 佢中間生BB, 但咁樣係咪無得分株呢?

中間三塊白少少的葉就是新生出來的一個新芽

中間三塊白少少的葉就是新生出來的一個新芽

另一株又有芽仔了.

另一株又有芽仔了.
四少 發表於 2012-9-24 13:36:53 |顯示全部樓層
laugenroll 發表於 2012-9-24 11:58
我都有種, 唔知係咪個盤細, 佢中間生BB, 但咁樣係咪無得分株呢?

如果唔係想要多株, 咪由佢唔好分囉, 中間生側芽, 長多d成朵金花咁幾靚...

大果盆, 盆內應該有 臭桑b 兩棵(or more), 另外仲有d似係 掌上明珠
Sansevieria grandis
四少 發表於 2012-9-25 15:14:49 |顯示全部樓層
thanks 王爺
Sansevieria trifasciata Hahnii 'Jade Dwarf Marginated'

thanks Monk Sir
Sansevieria kirkii var. pulchra 'Coppertone'

Sansevieria pinguicula

怎樣植物去到你手便變得奇毒無比...!  發表於 2012-9-25 19:56
四少 發表於 2012-9-25 16:55:00 |顯示全部樓層
呢個花店買的, 唔平啦, 不過... 感覺比人呃, 有好多粉介虫, 我唔介意, 買個品種, 慢慢種返好佢,
問題係... 原來... 佢無根莖 == , 就咁插入泥, 還好有的不是單一葉片, 只要不爛, 應該成活 ...

Sansevieria trifasciata ‘Bantel's Sensation’

哩棵好嘢黎架! 銀脈虎尾蘭啊!  發表於 2012-11-14 08:33
mingfunming 發表於 2012-9-25 16:59:13 |顯示全部樓層
這花店好無商業道德
四少 發表於 2012-9-26 09:11:51 |顯示全部樓層
Monk's  怎樣植物去到你手便變得奇毒無比...!  發表於 昨天 19:56

但願一直如此可愛, 不如被我養丑... . .

9# 的那個, 是否錯了, 正確是 Sansevieria masoniana 麼 ?

插葉喔, 或會有不少變異 http://www.tbg.org.tw/tbgweb/cgi ... ic=10848&show=0

我希望可自行插葉而得到變異, 最好是曲(卷)葉的 ^ ^
四少 發表於 2012-9-27 09:45:35 |顯示全部樓層
感謝 ht333147 ^ ^ ...
傳統的 柱狀, 誰知它名字 ? 呵呵, 想了很久, 最後還是用這個"飯盒"種它, 形狀最美....

四少 發表於 2012-9-27 09:50:06 |顯示全部樓層
thanks Billy ^ ^

這個色差也很遠, 賣家圖片是灰銀色的 ....

想哭, 這個收到拆開後才發現爛根, 有一棵已爛心 應該救不活, 只餘這個希望不要一直爛下去....
賣家亦只能退款, 因為已賣光了 @@
四少 發表於 2012-9-27 09:57:54 |顯示全部樓層
把兩盆同品種的下種在一起, 這樣也多點空間給它倆, 亦能展示它們的美 ...
給我發現了, 其中小的那個, 已活起來長了很多根 & 葉芽 ^^ (之前seller一直給它乾乾的, 不死也不長的寄存在售賣店)

四少 發表於 2012-10-4 10:23:58 |顯示全部樓層
又一新成員

Sansevieria "Silver Blue"

哈哈.當然.我有好好保管架  發表於 2012-10-4 11:14
安全到手了 :)  發表於 2012-10-4 10:45
四少 發表於 2012-10-9 15:12:58 |顯示全部樓層
收到禮物好開心 ...

最後果盆都幾靚 ^^  發表於 2012-10-9 15:31
四少 發表於 2012-10-16 13:17:47 |顯示全部樓層
^ ^ 到手了, 終於到手了 ....

綠的

這個比較丑

短小的

這個太有趣了

小小的 姖武士

還是小苗 的 小武士

白邊很美, 說是 對生 但這苗不是對生 葉
mkpetpet 發表於 2012-10-24 15:25:56 |顯示全部樓層
嘩,大開眼介,原來虎尾蘭都咁多品種。我都有盆柱狀嘅,種咗起碼三年,當年花墟叫佢做象牙虎尾蘭。
12下一頁