種植物會吾會引好多飛娥入屋?_? (急)

作者: loveting1230 发表于 2012-9-17 15:26:26
949 2
halo~
各位師兄師姐好~

最近我係百x買左盤迷你玫瑰
原本幾日內都冇乜野...

但好似係我落左魔肥之後幾日...
出現左好多飛娥

有d好細 有d有手指公甘大隻(女仔既手指公)

點解會甘?
因為我住15樓 冇乜昆蟲會甘飛入屋...

尋晚重有隻好似草猛既蟲係個窗度...
個刻我真係係怕了...

有冇人可以教教我點做?

thanks<3

Christopher 發表於 2012-9-17 17:57:01 |顯示全部樓層
你要小心, 飛蛾對D植物有害, 因為佢地既幼虫 "夜盜虫" 會食左你棵植物既葉! (本人既金不換先前就有夜盜虫吃了葉子)

香草有非法入侵者 - 等等! 你系邊個?
http://hkplants.com/forum.php?mod=viewthread&tid=119574&page=1&extra=#pid1364941

我尋日用洗潔精加水嘖d葉;發現冇乜有洞既葉; 又冇蟲和~_~ 點算  發表於 2012-9-18 12:51
Christopher 發表於 2012-9-18 13:02:09 |顯示全部樓層

" loveting1230  我尋日用洗潔精加水嘖d葉;發現冇乜有洞既葉; 又冇蟲和~_~ 點算 "

用洗潔精好似唔系咁環保...

ANYWAY, 我既做法就系用 2隻指天椒(連種子) + 3粒蒜頭, 切/拍碎佢地, 再加入 2杯水(500ml), 浸 12小時以上, 再隔左D渣, 用噴壺噴成棵植物同泥面, 噴足 3~5日, D虫唔鐘意辣椒同蒜頭既味, 就會自己走