粉紅喜蔭花 Pink Episcia 種植心得分享

作者: GOODluck20x 发表于 2012-9-17 15:03:13
42531 234
GOODluck20x 發表於 2012-11-27 23:05:27 |顯示全部樓層
claudiatang 發表於 2012-11-27 22:21
鴨哥﹗請問這季節能將喜蔭的走莖剪下來扦插嗎?

claudia,

我0系一年四季都有剪走莖去上盆. 只糸吾同季節有少許吾同做法. 萬變不離其中系保濕 . 現在
季節當然適合吧 , 如剪走莖時 , 走莖本身有根系會更怏適應新盆環境 .

歡迎你呀

早晨﹗謝謝你。我只有幾款。但綜合來看只有朱古力的走莖有根長出來。其它的都沒有。所以很容易玩完。  發表於 2012-11-28 09:13
GOODluck20x 發表於 2012-11-28 21:45:54 |顯示全部樓層
claudiatang 發表於 2012-11-27 22:21
鴨哥﹗請問這季節能將喜蔭的走莖剪下來扦插嗎?
claudiatang  早晨﹗謝謝你。我只有幾款。但綜合來看只有朱古力的走莖有根長出來。其它的都沒有。所以很容易玩完。  發表於 12 小時前

客气!
如果吾糸粉紅喜蔭生命力會比較強 , 就算插冇根走莖成功率相信90% or 以上. 當然吾好選擇太細的走莖 .有根走莖糸最安全做法. 都系重点保濕就可以.

鴨哥﹗謝謝  發表於 2012-11-28 22:36
GOODluck20x 發表於 2012-11-28 22:44:41 |顯示全部樓層
Sergio  哥哥,我想問插葉繁殖可出原色機會率有幾多個%  發表於 18 分鐘前

Sg妹 ,

我插過 Episcia Cleopatra ,  Episcia Peppermint Brocade , Episcia pink smpke .  只有 Episcia Peppermint Brocade 出回粉紅色葉 . Episcia pink satin 插葉 over 3個月仍未長出小葉. 仍有待觀察 . 坦白說,未能答到機會率. 或者以相同品種去嘗試插10塊成株葉再睇結果. 參考結果相信會輕微提高機會率o既準確性 . 現在只能推算吾同品種會出現吾同機會率 .個人認為系基因穩定性去取决插葉o既結果.

多謝哥哥用心解答妹妹的問題!期待你的測試結果!我上網search有關資料希望可以跟哥哥交流心得!  發表於 2012-11-28 23:19

評分

查看全部評分

purplestar 發表於 2012-11-28 23:19:06 |顯示全部樓層
鴨鴨,我想問下插葉版pink smoke的種法是否跟天使版種法一樣呢?我見佢出左好多好多氣根,係唔係濕氣重得滯呢?
GOODluck20x 發表於 2012-11-28 23:48:42 |顯示全部樓層
purplestar 發表於 2012-11-28 23:19
鴨鴨,我想問下插葉版pink smoke的種法是否跟天使版種法一樣呢?我見佢出左好多好多氣根,係唔係濕氣重得滯 ...

星星,

插葉版pink smoke的種法跟天使版大同小異 . 插葉版系可以吾洗入温室. 同普通Episcia  處理方法差不多 . 氣根多吾會有大問題. 當濕度高好多氣根系正常0既. 當你冇入温室就好快冇哂氣根 . ^^

purplestar  平凡兒子當天使亞媽咁種,會唔會有奇蹟出現呢!?XDDDD  發表於 昨天 22:46
我e-mail 張 order list 比你..奇蹟想發生就發生o架la XDDDDDDDDD

平凡兒子當天使亞媽咁種,會唔會有奇蹟出現呢!?XDDDD  發表於 2012-11-29 22:46
GOODluck20x 發表於 2012-12-17 12:54:17 |顯示全部樓層
八爺  發表於 1 小時前 |只看該作者

俊鴨鴨,求救ING!

棵粉紅喜蔭新葉長得唔夠老葉枯嘅速度,
現在葉片少咗......

如何救治? 已經在溫箱22度,高濕

八爺,

依你文字未能推算你系 放花架人工灯入温箱 OR 放窗边入温箱.
個人感覺放花架人工灯入温箱會穩定性高一點 . 適應期較短 , 在適應期内爛葉的情況亦不會
太嚴重. 只要濕度及光線充足相信好快適應 .

而放窗边入温箱適應期較長 . 如假設光線充足 , 濕度可嘗試略為降低一點 . 預濕度约 70% 左右
而噴水保濕不用噴於葉面, 噴在溫箱頂部造一層水蒸氣便可.

Episcia Peppermint Brocade 個人覺得與 E. Moonlight Valley 都系較易控制的品種 .
相信只係未能適應八爺的環境. 不用擔心 ! 適應期很快會完 !

謝謝!不是窗邊。因為有養豹紋守宮,一齊保溫,室內光線可能不夠。  發表於 2012-12-17 12:57
八王爺 發表於 2012-12-17 14:21:16 |顯示全部樓層

隻插葉SMOKE 生得好好咁。真系同一個環境,唔同品種有好大差別!

E. pink peppermint brocade

唔怪得啦 >.<  發表於 2013-1-8 17:18
心痛ing~  發表於 2012-12-17 16:29
GOODluck20x 發表於 2012-12-17 15:19:06 |顯示全部樓層
八王爺 發表於 2012-12-17 14:21
隻插葉SMOKE 生得好好咁。真系同一個環境,唔同品種有好大差別!

睇番外觀未到要急救o既 , 先 cut 左塊爛葉
如吾夠光不妨加光 及保濕便可以

插葉 version Pink Smoke 同普通Episcia 成速感覺差吾多 .
好奇怪係d葉一路轉色 , 今晚 post 比你丫  

一路轉色?!等看轉色照~  發表於 2012-12-17 16:28
哩塊已經系第三塊爛葉喇!好心痛!  發表於 2012-12-17 16:26
RIO 發表於 2012-12-17 21:55:23 |顯示全部樓層
哥,
我來交功課啊,
Episcia Moonlight Valley終於開花了,
美中不足係天氣凍葉邊有d枯

叻叻呀,咁細棵都有走莖。  發表於 2012-12-17 22:52

評分

查看全部評分

RIO 發表於 2012-12-17 21:58:13 |顯示全部樓層
經過一個月既緩適期,
由玻璃窗箱移植出來既妖后

剛移植既樣

評分

查看全部評分

RIO 發表於 2012-12-25 15:40:36 |顯示全部樓層
聖誕快樂

評分

查看全部評分

GOODluck20x 發表於 2012-12-30 14:54:59 |顯示全部樓層
RIO 發表於 2012-12-25 15:40
聖誕快樂

Rio 妹,
妖后總算有改善,其他種得好好呀!!
GOODluck20x 發表於 2012-12-30 15:01:32 |顯示全部樓層

插葉 E.pink smoke 顏色又改變了
母株偏啡黄 , 其中的走莖則淺啡黄中帶点粉紅 . 幾特別

以下糸插葉出回粉紅葉的 E.peppermint brocade

佐治按:曾於2013年4月17日編輯帖子,編輯死圖

評分

查看全部評分

Dreamer 發表於 2012-12-31 00:10:30 |顯示全部樓層
GOODluck20x 發表於 2012-12-30 15:01
插葉 E.pink smoke 顏色又改變了
母株偏啡黄 , 其中的走莖則淺啡黄中帶点粉紅 . 幾特別

E. Pink Smoke 變變變!好得意

糸幾特別 ^^  發表於 2013-1-2 11:53
八王爺 發表於 2013-1-8 16:21:01 |顯示全部樓層
我的近日爛葉頗嚴重。
要入ICU......

入温箱 + 充足光照會有幫助!  發表於 2013-1-8 17:57
RIO
係啊, 幾日低溫就枯葉, 好彩中心生長點無枯到  發表於 2013-1-8 16:27
GOODluck20x 發表於 2013-1-8 17:14:06 |顯示全部樓層
八王爺 發表於 2013-1-8 16:21
我的近日爛葉頗嚴重。
要入ICU......

八爺,

我屋企都有2種爛葉情況
1) 只放窗台沒温箱 , 天气凍+低濕 故此有爛葉情況, 但 爛葉情況不算嚴重 . 所以無去特別處理

2) 放温箱 , 小苗尚算足夠空間. 當成長後,盆與盆之間的底層葉片好容易迫爛.

過冬減少爛葉情況都係入温箱比較稳定性高. 不妨一試.
小紅楓樹 發表於 2013-1-9 11:11:06 |顯示全部樓層
想問一下葉片無爛但向後堯發生什麼問題  <之前無入温室、入左之後變成咁>

我都有呢個問題,但換個大d嘅盆就冇再向後撓啦!  發表於 2013-1-9 20:36
小紅楓樹 發表於 2013-1-9 21:33:30 |顯示全部樓層
小紅楓樹 發表於 2013-1-9 11:11
想問一下葉片無爛但向後堯發生什麼問題

ingridhung  我都有呢個問題,但換個大d嘅盆就冇再向後撓啦!  

ok thanks! let me try
GOODluck20x 發表於 2013-1-10 20:22:56 |顯示全部樓層
小紅楓樹 發表於 2013-1-9 11:11
想問一下葉片無爛但向後堯發生什麼問題

我都有盆 Pink Dream 有類似情況

相信是葉片不大適應環境的濕度特然提升以致卷曲.

但新葉是健康的. 所以無太在意 .

我放佢出來兩日好似無咁捲!新出葉是正常的。  發表於 2013-1-10 20:50

評分

查看全部評分

GOODluck20x 發表於 2013-1-10 20:24:18 |顯示全部樓層

Episcia Pink Dream

purplestar  嘩!鬼火咁靚呀!  發表於 29 分鐘前
可惜Pink Episcia吾係你杯茶

評分

查看全部評分