舊網花友分享種子Sinningia SP Rio das Pedras

作者: tata 發表于 2007-8-9 14:59:33
7195 70
GOODluck20x 發表於 2007-8-11 10:40:33 |顯示全部樓層
妳地d 容器好靚 !!
請問魚骨頭係咪講緊 Sinningia 屬 ?
回復

soniamok 發表於 2007-8-11 11:16:59 |顯示全部樓層
原帖由 GOODluck20x 於 2007-8-11 10:40 發表
妳地d 容器好靚 !!
請問魚骨頭係咪講緊 Sinningia 屬 ?

Sinningia SP. "Rio das Pedras" ---> 俗稱「魚骨頭」, 是超迷岩來的
回復

ayclui 發表於 2007-8-11 16:08:49 |顯示全部樓層
回復 #20 kong 的帖子

多謝 kong 姐心得
等我帶兩粒薯仔返公司嘆冷氣先
回復

八王爺 發表於 2007-8-11 19:52:25 |顯示全部樓層
原帖由 kong 於 2007-8-11 02:14 發表
ayclui, 唔使唔好意思, 大家傾下計先熱鬧嘛, 魚骨頭放入杯或容器中加保鮮紙提高濕度當然好,但在炎炎夏日就太熱啦, 若你放公司有空調是可以的.

我唔會澆太多水, 因容器沒去水洞,容易浸爛根, 且在杯底放了大珠石, 澆 ...

係呀! 地上的葉都好似 流金張相咁黃咗。
不过,地下真係有球。所以我帶晒返公司。又見佢地生葉仔啦!

另外,流金送的 super orange 好大啦!6块葉,其中2块1cm咁大咯!
唔知幾时开花呢?
回復

ayclui 發表於 2007-8-11 20:24:53 |顯示全部樓層
八王爺, 好彩你d魚骨同迷岩都生性
super orange 有無相睇
回復

jellyfishy 發表於 2007-8-12 02:27:28 |顯示全部樓層
原帖由 八王爺 於 2007-8-11 19:52 發表

係呀! 地上的葉都好似 流金張相咁黃咗。
不过,地下真係有球。所以我帶晒返公司。又見佢地生葉仔啦!

另外,流金送的 super orange 好大啦!6块葉,其中2块1cm咁大咯!
唔知幾时开花呢? ...

係呀~ 家下天口熱, 魚骨有點熟, 希望佢d 種子識得係個杯裡成長啦.

個super orange 真係 super big, 但就仲未有 super orange flowrer 出~~ 期待中呀~~
回復

ayclui 發表於 2007-8-12 11:20:17 |顯示全部樓層
嘩嘩! kim 版主d super orange 真係好精壯呀 點樣可以養到咁好呢
回復

kong 發表於 2007-8-12 11:30:21 |顯示全部樓層
回復

tata 發表於 2007-8-12 11:48:56 |顯示全部樓層
嘩~又係咁靚架

回復

tata 發表於 2007-8-12 11:58:12 |顯示全部樓層
原帖由 kim 於 2007-8-12 02:27 發表

係呀~ 家下天口熱, 魚骨有點熟, 希望佢d 種子識得係個杯裡成長啦.

個super orange 真係 super big, 但就仲未有 super orange flowrer 出~~ 期待中呀~~

阿金,

你啲超級橙好似住得好迫喎..............................
回復

GOODluck20x 發表於 2007-8-12 15:14:48 |顯示全部樓層
super orange  好正呀!!
回復

GOODluck20x 發表於 2007-8-12 15:16:21 |顯示全部樓層
原帖由 kim 於 2007-8-12 02:27 發表

隻鴨仔係咪''實Q'' 黎? 好威武o咼
回復

jellyfishy 發表於 2007-8-12 21:02:59 |顯示全部樓層

回復 #28 kong 的帖子

嘩~~ 乜佢要D 葉仔咁大先有花呀??  咁我真係要同佢地分家先得喇....
回復

jellyfishy 發表於 2007-8-12 21:03:31 |顯示全部樓層
黃鴨仔?  SURE SIR~~~  呵呵~~~
回復

kong 發表於 2007-8-12 22:45:21 |顯示全部樓層
super orange 比我熱到黃葉!
回復

golddigger27 發表於 2007-8-13 22:49:30 |顯示全部樓層
好靚啊super orange!!!   請問super orange有沒有苗仔或種子?
回復

tata 發表於 2007-9-12 12:23:57 |顯示全部樓層
大咗好多喇~ 呢個唔知係咪冧呢
回復

soniamok 發表於 2007-9-12 12:27:18 |顯示全部樓層

回復 #37 krista 的帖子

係花冧黎架,我果 d 都係咁樣,遲 d 就會伸條長頸出黎
回復

tata 發表於 2007-9-12 12:30:34 |顯示全部樓層
原帖由 soniamok 於 2007-9-12 12:27 發表
係花冧黎架,我果 d 都係咁樣,遲 d 就會伸條長頸出黎

好嘢, 你啲花上咗嚟未呀? 有無相睇呀?
回復

ann 發表於 2007-9-12 12:43:46 |顯示全部樓層
太好啦
回復