士多啤梨唔開花(第一次種野)

作者: kaching902 發表于 2012-9-11 21:25:54
10925 16

我2月開始種了,2月中出苗
種到e家好多莖,但冇花,,,,都半年了

係咪天氣太熱唔開花??

我係旺角買的,日本種植罐

唔該唒大家呀!!!
candylpy 發表於 2012-9-11 21:44:03 |顯示全部樓層
士多啤梨的生長適溫約 15 - 25 度,性喜和暖,忌高溫多濕,最好置於小型溫室內種植。

士多啤梨最好的種植方法當然是分株法。植物定植期時會在地面上長出水平走向的植株作無性繁殖,稱為匍匐枝 (Stolon)、又稱芽莖走根 (Runners),凡節點觸地處會長根。將生長茂盛的有根的匍匐枝上的自生芽體用刀子割下再種植於濕潤的培養土裡。由於植物會不斷長出匍匐枝,因此如果不希望植物長得亂糟糟的話要避免匍匐枝接觸到泥。方法可用禾稈草或樹皮覆蓋泥土表面,甚至可以用膠布覆蓋。

分株和移植最好選擇於天氣晴朗的早上進行,分株和移植後第一次澆水要「澆透」(澆到底孔出水),頭一至兩天要置於有反射陽光的蔭涼處,避免陽光的直射。保持泥土的濕潤,一株獨立的士多啤梨就會長成。分株和移植後兩星期方可施肥。

由種子開始種植的話,種子要均衡散播於濕潤的培養土上。泥土應保持濕潤,種子發芽需光,不可覆蓋。 種子發芽適溫約 20 - 25 度。發芽率通常只有 50% 左右,發芽率亦會因為水份、施肥、土壤、氣候等因素而進一步下降。 因此可每盆每次最好播種超過 5 粒種子。

種子約 15 - 20 天發芽,待本葉 4 - 5 片時可移植於連結育苗缽

土壤

培養土可利用細泥炭土,細蛇木屑,或砂質壤土

定植期時泥土可以排水良好的壤土以 5︰1 混合有機質配製。

亦可再以 10 份泥土混合 1 份中細木炭屑以增加排水性及增加有機質。

植物的生長除了需要陽光和水份之外,土壤的營養亦是十分重要的一環,因此需要定期施肥來補充土壤裡的營養。

肥料中最主要的成分為氮、鉀、磷。氮是葉、莖生長所需,磷是花、果實成長所需,而鉀則幫助植物根部生長。

其他元素如鈣、鎂等也不可少。

而施肥方式又有分基肥、追肥、液肥三種。

基肥:加入土中,在植物發育期間最好使用;

追肥:沿著土面四周施灑;

液肥:用水稀釋來灌施。

在市面上所販售的各種肥料中有20-20-20的是指內含氮20%、磷20 %、鉀20%,以此類推,可以依自己所需要的肥料類型來購買。
回復

Cedric_ys 發表於 2012-9-11 21:46:26 |顯示全部樓層
要到十一、二月天氣凍才開花結果。記得十月要將分株剪去定植,書話只留第二代及之後的苗,我今年實驗緊。如有其他高人,請賜教。
回復

kaching902 發表於 2012-9-11 21:57:32 |顯示全部樓層
Cedric_ys 發表於 2012-9-11 21:46
要到十一、二月天氣凍才開花結果。記得十月要將分株剪去定植,書話只留第二代及之後的苗,我今年實驗緊。如 ...

點樣分?   就咁剪條莖之後插入泥???   

我真係咩都唔識...第一次種野...多多指教
回復

麥煞那 發表於 2012-9-11 22:04:57 |顯示全部樓層
kaching902 發表於 2012-9-11 21:57

我真係咩都唔識...第一次種野...多多指教  ...

參考下呢個 post 啦

http://hkplants.com/thread-84530-1-1.html
回復

kaching902 發表於 2012-9-11 22:09:42 |顯示全部樓層
麥煞那 發表於 2012-9-11 22:04
參考下呢個 post 啦  

http://hkplants.com/thread-84530-1-1.html

thanks
回復

tomtomtom 發表於 2012-9-11 22:12:01 |顯示全部樓層
其實你D士多啤梨渡到夏已經好叻
回復

Cedric_ys 發表於 2012-9-11 22:12:49 |顯示全部樓層
kaching902 發表於 2012-9-11 21:57

我真係咩都唔識...第一次種野...多多指教  ...

買番來的是母株,長大後會生出很多走莖,將走莖放在泥面會生根變成第一代也叫太郎苗,之後太郎苗生出走莖就係二郎苗。只要將苗與苗中間的走莖剪斷,將苗放入盆栽種就會開花結果。泥土和施肥方法可參考其他花友的資料或者漁農署的網業。
回復

KATY 發表於 2012-9-11 22:16:02 |顯示全部樓層
而家太熱喇.
如果植棵夠健康, 12月中啦
花就會大爆發, 士多啤梨接踵而來
回復

kaching902 發表於 2012-9-11 22:27:58 |顯示全部樓層
tomtomtom 發表於 2012-9-11 22:12
其實你D士多啤梨渡到夏已經好叻

我係室內種的,有時會開冷氣
回復

kaching902 發表於 2012-9-11 22:31:21 |顯示全部樓層
我2月放左十幾粒種子,  好似有7-8粒發到牙,,之後死下死下就剩返4棵   現在有3棵強d    一棵好似生得好慢咁
洗唔洗拔左佢?   等其他可以多d營養?

加油,我都有兩盆放在公司嘆冷氣,希望成功  發表於 2012-9-11 23:30
唔洗,就喥度過炎夏la!  發表於 2012-9-11 22:50
回復

xx_Luca 發表於 2012-9-11 22:44:58 |顯示全部樓層
早幾日放左種子, 見大家咁講, 應該冇野睇lu ...
回復

Cedric_ys 發表於 2012-9-11 23:25:17 |顯示全部樓層
kaching902 發表於 2012-9-11 22:31
我2月放左十幾粒種子,  好似有7-8粒發到牙,,之後死下死下就剩返4棵   現在有3棵強d    一棵好似生得好慢咁
...

只要有一棵強壯的苗, 就可生更多的太郎苗. 好好培養到十一月, 新年就會有收成.

十一月定植

十一月定植

一月已經開花

一月已經開花

保護工作要做足才有收成

保護工作要做足才有收成
回復

loveting1230 發表於 2012-9-12 00:35:34 |顯示全部樓層
我種左6日發芽~
我估要晒下太陽先容易發芽
不過真係估吾想得50%會發芽~
回復

KATY 發表於 2012-9-12 01:03:43 |顯示全部樓層
今年夏季我的也生了很多走徑
有幼苗捱吾住死左,也有的勉強活下去
希望在冬季時,多多少少都有d收成啦
回復

kaching902 發表於 2012-9-12 01:08:47 |顯示全部樓層
仲有3個月  
回復

kaching902 發表於 2012-9-18 05:14:28 |顯示全部樓層
走莖是什麼?
回復