心臓手術

作者: connie925 發表于 2012-9-10 09:21:55
2221 13
我有個朋友(49歳),原本入院通波仔(3條血管塞了),但後來醫生發學佢心辦倒流,建議佢要換埋心辦 + 搭橋(唔通波仔)
請問各位,有冇朋友做過類似既手術,手術後情況如何?因有朋友話開刀後遣症多,建議用中藥治療,所以佢15, 16 都唔知點算。
謝謝!
Juna 發表於 2012-9-10 09:31:19 |顯示全部樓層
塞三條血管已經好危險
回復

connie925 發表於 2012-9-10 10:20:21 來自手機 |顯示全部樓層
我都係咁話,e+搵中醫搞,未免太遲。
回復

prodorothyhkg 發表於 2012-9-10 10:26:43 |顯示全部樓層
心臟唔講得少,隨時暈低就冇架啦
回復

corina 發表於 2012-9-10 10:43:41 |顯示全部樓層
我親戚(鬼佬,年70)都係3條血管塞了,一條全塞冇得通,一條通得一半,一條可以通曬,安裝心臟起?器.心臟問題要快d決定,唔講得笑~
回復

劍狼 發表於 2012-9-10 10:47:27 |顯示全部樓層
我阿爺廿多年前做過心臟手術, 印象中住院最小兩星期, 手術後身體差左一定有.
你朋友情況睇落都幾嚴重, 現在睇中醫太遲了. 我覺得先做手術, 休息一段時間, 再睇中醫調理會好d.
回復

saolan 發表於 2012-9-10 10:50:31 |顯示全部樓層
最好快D搞掂(開刀)吾好拖喇,中医吾系吾得但好慢好慢,49嵗就要做呢個手術算系早,好多都過多十年先要做嘅。
回復

適少少 發表於 2012-9-10 11:51:08 |顯示全部樓層
總的來說, 再拖好易冇
回復

connie925 發表於 2012-9-10 12:15:56 |顯示全部樓層
多謝各位既意見
回復

ahhung68 發表於 2012-9-10 12:47:50 |顯示全部樓層
搭橋唔識, 但家母曾做過換人工心瓣手術, 動物心瓣做咗後唔使食藥, 換咗後會點就唔知啦 人工心瓣做咗後要長期食藥, 到某段時期後要更換的! 做咗後, 有些對血有影響的食物要戒掉或少食, 間唔中傷口會痕或痛, 但係好好好輕微的~ 可能我阿媽較肥, 佢行得遠啲就會喘氣, 要企吓休息一陣間, 唔知係咪同心臟手術有關
回復

jellyfishy 發表於 2012-9-11 11:03:01 |顯示全部樓層
你朋友有無乖乖地攺變飲食習慣和多運動(非劇烈運動)?乜都無變淨靠醫生的話,咁呢.... 唔會好囉.

我公司有個老伯司機68歲,佢和我好熟的,上年入院檢查發現往心臟所有血管塞了95%. 起初公立醫院要佢排今年一月做手術.老伯俾我知佢單野,我日日哦佢留意飲食,送左些麥皮要佢當早晚餐.平時佢開車接我的話,我又會哦佢,叫佢等我時,就要下車郁下,不要坐在車上成舊豬油膏.

隔左2個月,佢回醫院檢查,醫院發現佢d血管100%塞晒,即要佢入院做手術,推左入手術室,轉頭又出來,話點解佢血管塞晒,係塞到無得通,做唔到手術. 但但但...奇怪係佢仲行得走得?  觀察到一月,再試做手術,但都係做唔到... 醫院detail check 伯伯,發一垷佢心臟對出生多左條新血管,血管狀況良好,所以伯伯行得走得,仲可以做司機添~ 
伯伯好開心跟我講番佢單野,仲笑自己七十快到,居然回春~ 我都好開心,他因為思想攺變飲食和生活習慣,所以救左他一命囉.

100%塞曬都重行得走得? 估計是錯誤診斷多D.  發表於 2012-9-21 11:58
生多左條新血管???? 下, 咁都得,真係難想像.........  發表於 2012-9-13 18:45
血管居然可以再生.....................奇蹟  發表於 2012-9-11 14:21
呢個真係有點兒像神績 ...  發表於 2012-9-11 13:55

評分

查看全部評分

回復

八王爺 發表於 2012-9-16 09:07:56 |顯示全部樓層
哦!麥片早餐
回復

doko 發表於 2012-9-18 13:01:35 |顯示全部樓層
埋心辦 + 搭橋 要做開腔, 傷口好大, 香港心臟醫生係e方面係權威, 放心去做, 49都好后生, 好快復完, 我個仔做咗, 出生時同2years old.
回復

jellyfishy 發表於 2012-9-18 13:43:24 |顯示全部樓層

connie925  生多左條新血管???? 下, 咁都得,真係難想像.........  發表於 5 天前

maybabe  血管居然可以再生.....................奇蹟  發表於 7 天前

擔泥  呢個真係有點兒像神績 ...  發表於 7 天前
-----------------
我都覺得神奇架~ 伯伯現在仍然做緊公司的全職司機,當然,公司明白伯伯年紀大,佢個工作量是平常後生的一半啫~ 伯伯keep住回醫院check,暫時都無需要做手術了~ 
講多少少,伯伯話佢以前心境無咁開朗,廿幾年前老婆走佬,他身體開始差.近年子女長大,他無乜野顧,新公司無壓力俾佢,所以人開朗左,加上飲食清左,特別係多用麥皮代餐,身體就好好多喇~

好攪笑架,上個月伯伯的司機同事嘈,要求公司幫佢地調組,伯伯最近服侍第二條team,調過來的司機話,知我地呢邊無壓力俾佢,佢做得開心d喎~ (嘻~ 我地又唔係大富人家請司機,無人有架子喎,哈哈~~~)
回復