返回列表 發新帖

新手 - 點發蕃茄種子?

作者: Christopher 发表于 2012-9-6 21:48:12
6219 24
一o一lll 發表於 2012-9-11 12:54:28 |顯示全部樓層
makkd 發表於 2012-9-11 12:02
你棵茄竟然唔駛用拐杖!我棵由高過六吋開始就一定要有枝野磅住,如果無的話佢會訓喺泥面唔願起身宜家成 ...

佢地幼苗期嗰陣同你啲一樣追光追得太勁 全部玩拱橋 要久唔久望吓佢地 一見又拱 即刻將個盆一百八十度旋轉

但到棵茄大到咁上下 條莖開始壯就唔會玩拱橋了
一o一lll 發表於 2012-9-11 13:28:48 |顯示全部樓層
頭先去睇睇

衰野又大左 越生越直 成棵樹咁....
IMG_2051 (Small).jpg
IMG_2052 (Small).jpg
IMG_2053 (Small).jpg

Good, 希望我D都快高長大啦  發表於 2012-9-11 13:33
Christopher 發表於 2012-9-12 00:35:21 |顯示全部樓層
makkd 發表於 2012-9-11 12:02
你棵茄竟然唔駛用拐杖!我棵由高過六吋開始就一定要有枝野磅住,如果無的話佢會訓喺泥面唔願起身宜家成 ...

超弊, 我唔換盆好地地, 一換佢地同你果D一樣玩拱橋!?

我急到跑落樓下買竹籤同索, E家變成咁, 唔之死唔死得? (另外一盆分開左留比人就好D唔洗竹籤)

加泥俾佢地咪得囉, 記得攞出去晒喎~  發表於 2012-9-12 08:38
makkd 發表於 2012-9-12 00:55:37 |顯示全部樓層
唯有頂字先,我嗰陣時用尼龍繩輕綁,五花大绑咁滯

今早有D陽光好似好D啦  發表於 2012-9-12 09:11
一o一lll 發表於 2012-9-12 07:47:58 |顯示全部樓層
Christopher 發表於 2012-9-12 00:35
超弊, 我唔換盆好地地, 一換佢地同你果D一樣玩拱橋!?

我急到跑落樓下買竹籤同索, E家變成咁, 唔之死唔死 ...

其實你種咁多 係咪真係有咁多盆 咁多地方俾你種呢? 因為遲吓番茄標高得好快 大到可以有人咁高 而且如果你而家揀幾棵壯嘅嚟種 只要久唔久將個盆180度掉轉 就唔需要用竹枝了 佢地玩拱橋只係追光而己

果D完全發軟蹄果D, 生得慢發唔設, 仲有多左果D已經做左泥肥啦, E家只有留比人果盆同E個長型盆果D, 放心啦  發表於 2012-9-12 09:10