種植桑樹的問題

作者: 因果 發表于 2007-8-6 06:35:39
4549 6
係屋企露台用花盆種桑樹可唔可以種到果實出來.請指教.
EddieOR 發表於 2007-8-6 10:48:50 |顯示全部樓層
可以用盆種,很多人都是用盆種植的,只要有充足的水份和陽光便可
我剛剛上網看到以下的資訊,不知道是否真的,給你參考:
「桑樹有雌雄之分,雌樹會結果,果實在初夏時呈現紫紅色,桑果可以生吃,酸酸甜甜的」
回復

因果 發表於 2007-8-6 21:47:34 |顯示全部樓層
EddieOR版主~~~~唔該哂
回復

笨笨 發表於 2007-8-6 21:50:56 |顯示全部樓層
原帖由 EddieOR 於 2007-8-6 10:48 發表
可以用盆種,很多人都是用盆種植的,只要有充足的水份和陽光便可
我剛剛上網看到以下的資訊,不知道是否真的,給你參考:
「桑樹有雌雄之分,雌樹會結果,果實在初夏時呈現紫紅色,桑果可以生吃,酸酸甜甜的」 ...

咁~~~~如果選中咗雄桑樹 咁會點樣~~~~
回復

因果 發表於 2007-8-6 23:13:15 |顯示全部樓層
咁~~~點樣先分得出雌雄呢
回復

yp仔 發表於 2007-8-6 23:26:11 |顯示全部樓層
可以有果摘。
雌雄我就唔知點分,但係用大桶種會好d(洗衣粉)
我自己培苗,現在在農場種了20棵,相信要2年才有得收果。
如有興趣種,我還有幾棵苗出售。
回復

EddieOR 發表於 2007-8-6 23:50:15 |顯示全部樓層
唔太建議用洗衣粉桶

1. 洗唔乾淨會令到植物死亡 ( 如果乾淨的話會冇味的,所以洗完後曬曬太陽等佢冇哂D洗衣粉粒子 )
2. 要自己吉窿,麻煩而且我平時吉窿都係燒熱螺絲批再整 <-- 咁樣會好點,但有整時會有臭味,對身體不好
回復