返回列表 發新帖

租農地種菜

作者: ayclui 發表于 2007-8-5 22:17:49
26226 32
PACO 發表於 2007-8-8 01:51:27 |顯示全部樓層
原帖由 ayclui 於 2007-8-7 23:16 發表

呢個近唔近你? $100 一個月, 最少 6 個月.

http://www.naturalfarmhk.net/

ayclui-得3呎x6呎!咪仲細個社區園圃計劃!!

Aapril-社區園圃計劃係港九各地都有,你真係唔就腳咩??(不過元朗最近應該係天水圍,而且未有開班住,大約9月你先問吓啦,有大把位!! )
回復

ayclui 發表於 2007-8-8 09:35:03 |顯示全部樓層
原帖由 PACO 於 2007-8-8 01:51 發表

ayclui-得3呎x6呎!咪仲細個社區園圃計劃!!

Aapril-社區園圃計劃係港九各地都有,你真係唔就腳咩??(不過元朗最近應該係天水圍,而且未有開班住,大約9月你先問吓啦,有大把位!! ) ...

係喎, 無留意 tim
諗住近元朗嘛  
回復

Aapril 發表於 2007-8-8 21:29:41 |顯示全部樓層
好ar, 唔該晒~~~~~^ ^
回復

Walker 發表於 2007-10-3 14:40:57 |顯示全部樓層
大我自己都有租田種菜, 比多個地方你地參考下呀~
價錢我覺得OK, $300一個月, 有人打理, 包晒肥料種子架啦~
我平時搭去錦上路, 轉TAXI入唔跳標就到架啦~ 

綠野田園
http://www.thegreenfarm.org/
回復

cestbaga 發表於 2007-10-3 16:13:08 |顯示全部樓層
原帖由 Walker 於 2007-10-3 14:40 發表
大我自己都有租田種菜, 比多個地方你地參考下呀~
價錢我覺得OK, $300一個月, 有人打理, 包晒肥料種子架啦~
我平時搭去錦上路, 轉TAXI入唔跳標就到架啦~ 

綠野田園
http://www.thegreenfarm.org/ ...

我都有visit過呢個田園,雖然最後冇租到,但我都覺得呢度唔錯
田主幾好人同有心,由於配套好,比較適合種野新手 :]
回復

cestbaga 發表於 2007-10-3 16:25:39 |顯示全部樓層
原帖由 PACO 於 2007-8-6 07:56 發表

好細咋,大約5呎x5呎啦 (我種緊!!)玩吓過吓日神就可以

我同意你講嘅野,過吓日神係唔錯的,我都有visit過:]
我就覺得好處有: 1) 超方便,响市區就可以種野,唔駛吓吓入新界  2) 平  3)有堂上,適合新手  4) 識到好多愛種食嘅人
唔好有: 1) 田好細,好難滿足貪心嘅我  2)d 泥好似沙咁,一d都唔肥,要俾好多肥   3)要一季抽一次,季尾點都要清返個塲比人  4) 去園圃同落田感覺真係一d都唔同.响園圃你最多有種野嘅感覺,但冇做農夫嘅感覺

係咪懶係中肯咁呢
回復

PACO 發表於 2007-10-3 19:33:22 |顯示全部樓層
原帖由 cestbaga 於 2007-10-3 16:25 發表

我同意你講嘅野,過吓日神係唔錯的,我都有visit過:]
我就覺得好處有: 1) 超方便,响市區就可以種野,唔駛吓吓入新界  2) 平  3)有堂上,適合新手  4) 識到好多愛種食嘅人
唔好有: 1) 田好細,好難滿足貪心嘅我  2)d 泥 ...

講得十分好!我都好想租田種野,不過開頭check唔到邊度有,所以止住痕先囉
回復

cestbaga 發表於 2007-10-3 22:57:59 |顯示全部樓層
原帖由 PACO 於 2007-10-3 19:33 發表

講得十分好!我都好想租田種野,不過開頭check唔到邊度有,所以止住痕先囉

我覺得園圃係一個好開始嚟ga,起碼佢會敎你點扎架,點整肥 :]
你玩咗幾多期園圃?
回復

PACO 發表於 2007-10-4 05:00:53 |顯示全部樓層
原帖由 cestbaga 於 2007-10-3 22:57 發表

我覺得園圃係一個好開始嚟ga,起碼佢會敎你點扎架,點整肥 :]
你玩咗幾多期園圃?

吓! 我第一次玩咋.不過會繼續報名參加,仲要租兩幅添!!! (天水圍區)

回復

cestbaga 發表於 2007-10-4 17:37:56 |顯示全部樓層

回復 29# 的帖子

努力呀~
回復

小梨子 發表於 2009-2-12 20:04:29 |顯示全部樓層
我想問呢個網的是否http://www.naturalfarmhk.net/
close左了?
如果真是有100一個月,又抵玩啊
回復

jeremyip 發表於 2009-4-9 18:17:43 |顯示全部樓層
有興趣的話,我粉嶺農場都有地出租。當然係有機種植。
yp仔 發表於 2007-8-6 23:28

請問係粉嶺邊度? 面積有幾大同埋幾多錢? PM me.
thanks
回復

彩虹農莊12 發表於 2015-12-7 17:03:40 來自手機 |顯示全部樓層
一般租田都有人淋水、但D蟲蟲最大問題、邊到有附蟲網溫室租呢?
回復