乜都種吓嘅花園仔

作者: 花園仔 發表于 2008-5-7 10:37:29
2240870 19822
Caribbean 發表於 2009-5-21 20:41:36 |顯示全部樓層
老師老師您好!

我想問下我的玩具南瓜的花 'lum' 大到咁上下還未開就已經謝, 點解? 點樣可以救佢?
回復

Caribbean 發表於 2009-5-21 21:06:37 |顯示全部樓層

老師老師:

還有, 我種了兩棵 "珍珠矮豆", 兩三朵花已經想開, 但前幾天開始D葉由棵野下面開始變
黃, 今日變得重差, 連上面D葉都開始變淡色, 我怕等唔到見到有豆出, 老師, 有冇辦法呢?
P5200032 (Small).JPG

Sorry! 是同樣的相, 錯誤 attach 左兩次, 之後無法 delete???

Sorry! 是同樣的相, 錯誤 attach 左兩次, 之後無法 delete???
回復

JicJicmom 發表於 2009-5-21 22:00:10 |顯示全部樓層
花老師好 ~~ 積媽今早冒雨響天台摘蕃茄仔發現問題呀~
小蕃茄脹卜卜極可愛 ,但今早剛轉紅就裂開 , 點解會咁呢 ?
積媽曾經響水果檔買車厘子, 老闆話熟透0既車厘子一掂雨水就會爆裂 ,咁我d蕃茄仔係唔係因為淋到雨所以會咁呢 ?
如果係0既話 , 又係乜野原理呢 ? 而家踏入雨季 , 想農作物唔淋雨, 係無乜可能架喎 .....
回復

小豆子 發表於 2009-5-21 22:50:01 |顯示全部樓層

老師, 可唔可以比衫兄個地址我呀~?
我要去SHOPPING呀add14icon
回復

ammonch 發表於 2009-5-21 23:04:05 |顯示全部樓層
回復

花園仔 發表於 2009-5-21 23:17:11 |顯示全部樓層
6801# Caribbean
老師老師您好!
我想問下我的玩具南瓜的花 'lum' 大到咁上下還未開就已經謝, 點解? 點樣可以救佢?
================================================

你好!
我未種過玩具南瓜, 所以好難精準答你.
好多得意嘅植物都唔一定適合本地種植嘅. 掃興說話唔想多講嘞!
南瓜落花落果情況泥土施肥過度及泥土太濕都會係原因架.

有時唔會個個得架!

有時唔會個個得架!
回復

花園仔 發表於 2009-5-21 23:28:06 |顯示全部樓層
6802# Caribbean

老師老師:

還有, 我種了兩棵 "珍珠矮豆", 兩三朵花已經想開, 但前幾天開始D葉由棵野下面開始變
黃, 今日變得重差, 連上面D葉都開始變淡色, 我怕等唔到見到有豆出, 老師, 有冇辦法呢?

=======================================================

你好!
請詳細講吓施肥情況.

甜羅勒好大塊葉.

甜羅勒好大塊葉.
回復

花園仔 發表於 2009-5-21 23:39:34 |顯示全部樓層
6803# JicJicmom
小蕃茄脹卜卜極可愛 ,但今早剛轉紅就裂開 , 點解會咁呢 ?
積媽曾經響水果檔買車厘子, 老闆話熟透0既車厘子一掂雨水就會爆裂 ,咁我d蕃茄仔係唔係因為淋到雨所以會咁呢 ?
如果係0既話 , 又係乜野原理呢 ? 而家踏入雨季 , 想農作物唔淋雨, 係無乜可能架喎 .....
======================================================
積媽好!
熟透嘅小蕃茄紅卜卜梗係靚啦, 因為佢嘅皮好薄, 一吸收咗過多嘅水份之後, 就會裂開架罅.
所以蕃茄成熟期間要控制水份及肥料施放, 採收要適時配合至有好成績架!

今日收咗两個大肉蕃茄.
回復

JicJicmom 發表於 2009-5-21 23:43:30 |顯示全部樓層
積媽曾經響水果檔買車厘子, 老闆話熟透0既車厘子一掂雨水就會爆裂 ,咁我d蕃茄仔係 ...
花園仔 發表於 2009-5-21 23:39

花老師好 ~~~
原來係咁0既 ~~~ 我成日聽到你地提及 "臨收成要(控)制下水份" , 我成日都唔明,而家知喇 ~~~
控制水/肥呢一家野真係要慢慢學呢 ~~~
回復

moontsang 發表於 2009-5-21 23:53:22 |顯示全部樓層
積媽曾經響水果檔買車厘子, 老闆話熟透0既車厘子一掂雨水就會爆裂 ,咁我d蕃茄仔係 ...
花園仔 發表於 2009-5-21 23:39

靚爆add6icon
回復

花園仔 發表於 2009-5-22 00:02:20 |顯示全部樓層
6767# farfeifar
舉手發問:
老師請問咩條件對蔥生長得比較好呢?
我d細香蔥種極都係幾條毛毛, 唔識大,(有定期下肥架)
睇到有d眼冤...而家又發緊d沖繩九条太蔥,
想遲d唔駛買菜搭蔥呀!
=================================

花花好!
春天秋天嘅氣溫就最適宜種吓蔥蒜韮類植物嘞.
細香蔥種極都係幾條毛毛咁係正常格, 唔係洗乜我寄幾棵成年嘅俾積媽亞!
耐性D啦, 種吓大D密D, 種吓又大D密D....
上面啱啱講過, 雖然我帖子牌頭叫乜都種吓啫, 但都要體吓係咪適時適地先至種架!
想唔駛買菜搭蔥呀, 易啦, 種紅頭香蔥就一年到晚有得食啦!

大葉嘅番薯苗好滑架!

大葉嘅番薯苗好滑架!
回復

花園仔 發表於 2009-5-22 00:09:19 |顯示全部樓層
呢輪少人講士多啤梨囉!
回復

花園仔 發表於 2009-5-22 00:11:49 |顯示全部樓層
話題會轉去瓜瓜度架!

佛手瓜(合掌瓜)

佛手瓜(合掌瓜)
回復

花園仔 發表於 2009-5-22 00:17:39 |顯示全部樓層
天氣炎熱又有流感, 飲多D清凉飲料囉!

半邊蓮

半邊蓮

白花蛇舌草

白花蛇舌草
回復

花園仔 發表於 2009-5-22 00:23:03 |顯示全部樓層
荷花就黎開洛, 可惜冇蓮子嘅.
好彩蓮葉密質質, 用黎煲冬瓜湯, 整荷葉飯都好正架!
回復

小寶 發表於 2009-5-22 00:24:11 |顯示全部樓層
白花蛇舌草好似在街邊成日見到~
回復

花園仔 發表於 2009-5-22 00:26:10 |顯示全部樓層
邊個話臭草渡唔到夏架!
俾50%陽光佢咪OK啦!
回復

花園仔 發表於 2009-5-22 00:33:18 |顯示全部樓層
6816# 小寶
白花蛇舌草好似在街邊成日見到~
==========================

係呀!
種多D保健飲品材料身體都健康D架!
崩大碗, 夏枯草, 車前草, 鑽地老鼠.....

蘆薈都幾有用架.

挖苗新種嘅美國翠莉蘆薈

挖苗新種嘅美國翠莉蘆薈
回復

花園仔 發表於 2009-5-22 00:35:42 |顯示全部樓層
桑樹周身都係寶
回復

花園仔 發表於 2009-5-22 00:37:49 |顯示全部樓層
出花先, 費事美新及住曬個鐘
回復