乜都種吓嘅花園仔

作者: 花園仔 發表于 2008-5-7 10:37:29
2240881 19822
laugenroll 發表於 2009-5-19 23:47:25 |顯示全部樓層
老師你好, 一直有看你的帖, 你常說壽司青瓜好食, 又見你種白青瓜, 請問你的種子在哪裡買呢?
回復

may.sun 發表於 2009-5-19 23:49:46 |顯示全部樓層
6757# may.sun
老師,咁似節瓜o既~
========================

係好似架, 不過冬瓜條柄粗好多, 力量感强好多囉!

幾棵節瓜苗苗體刀豆苗苗前顯得太細少嘞! ...
花園仔 發表於 2009-5-19 23:28

刀豆係巨B~ 刀豆食得冇
回復

cookie20002005 發表於 2009-5-20 00:43:55 |顯示全部樓層
大家好!
呢棑最抵種係嘞, 易種, 花靚, 多產, 好食....
花園仔 發表於 2009/5/19 20:58

老師你d無架豆角種子可以係邊到買到架
回復

nuage 發表於 2009-5-20 00:50:52 |顯示全部樓層
cookie20002005 發表於 2009-5-20 00:43

我都想知
回復

farfeifar 發表於 2009-5-20 01:46:33 |顯示全部樓層
6752# yuchungkit
老師你D冬瓜躝系棚到,但我種系地下任得距生,兩者有乜方好處呀!多謝!
============================================
你好!
兩者都得, 躝地嘅好處係唔使撘棚架, 缺點係瓜重易壓傷, 如積水會浸 ...
花園仔 發表於 2009-5-19 22:01

老師, 咁冬瓜咁大個條柄承得到麼?
到佢生到bb仔咁大個點托啊???
回復

yuchungkit 發表於 2009-5-20 10:23:18 |顯示全部樓層
6765# farfeifar

我都有D疑,如果種個大冬瓜幾十斤重,同時間有又幾個瓜,頂吾頂得順
回復

farfeifar 發表於 2009-5-20 12:37:43 |顯示全部樓層
舉手發問:
老師請問咩條件對蔥生長得比較好呢?
我d細香蔥種極都係幾條毛毛, 唔識大,(有定期下肥架)
睇到有d眼冤...而家又發緊d沖繩九条太蔥,
想遲d唔駛買菜搭蔥呀!
回復

小豆子 發表於 2009-5-20 17:03:40 |顯示全部樓層
老師, 我上個月落種既苦瓜到依家都未有芽出, 唔知係咪方法用錯左呢(直接落泥)
請問苦瓜應該點發芽先岩呢~?
回復

妹仔 發表於 2009-5-20 17:14:44 |顯示全部樓層

老師你好, 我叫妹仔是新丁, 現時開始種植菜果已經4星期了,比其他田友種的特別細少,可能翻田時落少了肥料,希望老師教導如何追肥...
同時亦發現田內有蚜蟲了,可以怎樣清除或防範呀! 聽講可落防蟲綱是嗎??可在什麼地方買到呀!
另外想問套青瓜的袋可在什麼地方買呢~!?
希望老師幫忙, 謝謝!
回復

花園仔 發表於 2009-5-20 18:04:23 |顯示全部樓層

6761# laugenroll
老師你好, 一直有看你的帖, 你常說壽司青瓜好食, 又見你種白青瓜, 請問你的種子在哪裡買呢?
=====================================================

大家好!

<壽司青瓜>及<青瓜 -- 白色長條>都係 Y牌 .
一般種籽肥料農藥舖都有得賈嘅, 我帮襯元朗<衫兄>!

原本唔想包住D茄子嘅, 點知見隻蠅蠅嬲住個瓜瓜仔,
仲唔識做咩!
回復

花園仔 發表於 2009-5-20 18:17:38 |顯示全部樓層

6769# 妹仔
老師你好, 我叫妹仔是新丁, 現時開始種植菜果已經4星期了,比其他田友種的特別細少,可能翻田時落少了肥料,希望老師教導如何追肥...
同時亦發現田內有蚜蟲了,可以怎樣清除或防範呀! 聽講可落防蟲綱是嗎??可在什麼地方買到呀!
另外想問套青瓜的袋可在什麼地方買呢~!?
希望老師幫忙, 謝謝!
======================================

你好!
睇帖 = 體貼
我唔係老師黎架, 只不過喜歡同大家分享種植經驗咋!
你嘅問題帖子內都有架!
瓜袋體<園藝工具篇>度有詳細資料嘅!
回復

donaldyh 發表於 2009-5-20 18:28:03 |顯示全部樓層
想請問茄子須要人工授粉嗎?
回復

花園仔 發表於 2009-5-20 18:45:32 |顯示全部樓層
6768# 小豆子
老師, 我上個月落種既苦瓜到依家都未有芽出, 唔知係咪方法用錯左呢(直接落泥)
請問苦瓜應該點發芽先岩呢~?
=============================================

你好!
苦瓜發苗點都得, 我覺得直接落泥係正常做法, 因出芽後苗苗好瘦弱架, 移苗反而唔好呢!
至於出芽快慢會因種籽質量及種植環境有所差異嘅!

好似我近來落種嘅两棵, 出芽時間就好唔同嘞!
回復

cookie20002005 發表於 2009-5-20 18:46:39 |顯示全部樓層
花老師咁你d無架豆角係咪係蚜兄到買架???
回復

花園仔 發表於 2009-5-20 19:09:09 |顯示全部樓層

6763# cookie20002005
==========================

元朗<衫兄> - <精選美國無架豆>!

又開花囉!
回復

花園仔 發表於 2009-5-20 19:17:43 |顯示全部樓層

6765# farfeifar
到佢生到bb仔咁大個點托啊???
6766# yuchungkit
我都有D疑,如果種個大冬瓜幾十斤重,同時間有又幾個瓜,頂吾頂得順

唔識揾個網笠住個瓜瓜吊體棚架度咩?
睇吓 6770# 個南瓜咪知囉,
唔同重量自有唔同嘅對應方法啦!

仲有我個棚係懸掛式結構, 主臂1 1/4吋鉛水管, 棚架 1/2吋鉛水管架, 個個幾十斤都冇問題格!
回復

cookie20002005 發表於 2009-5-20 19:20:01 |顯示全部樓層
6763# cookie20002005

元朗 - !

又開花囉!
花園仔 發表於 2009/5/20 19:09

老師你種d無架豆真係好靚呀,我一定要試種先得呀唔該晒老師
回復

花園仔 發表於 2009-5-20 19:24:05 |顯示全部樓層
6772# donaldyh
想請問茄子須要人工授粉嗎?
===================

茄子係自花授粉! 唔使人工授粉嘅! --
不過我鍾意帮吓佢!
我帖子內有好多講茄子格!
回復

mono 發表於 2009-5-20 22:12:11 |顯示全部樓層
老師,我向田見人地啲茄子無包袋,好以無乜事。係咪都係防瓜蠅㗎?
回復

花園仔 發表於 2009-5-20 23:05:50 |顯示全部樓層
6779# mono
老師,我向田見人地啲茄子無包袋,好以無乜事。係咪都係防瓜蠅㗎?
=====================================

你好!
我體唔同環境都種咗D茄子, 都好少笠袋嘅.
咁我見蠅蠅體茄子上爬爬走仲唔採取行動咩!
回復