保護瓜果嘅不織布袋

作者: 花園仔 發表于 2008-5-5 15:33:48
128363 469
jeremyip 發表於 2008-7-8 10:16:54 |顯示全部樓層
原帖由 花園仔 於 2008-6-17 21:27 發表
提子快熟嘞, 用吉吉買嘅網袋黎試吓黃蜂可唔可以為所欲為!

我都想種葡萄, 請問你在港那裡買到葡萄樹/接枝/種子???
我搵極都搵唔到呀!.................>_<
回復

花園仔 發表於 2008-7-8 10:51:27 |顯示全部樓層
原帖由 jeremyip 於 2008-7-8 10:16 發表

我都想種葡萄, 請問你在港那裡買到葡萄樹/接枝/種子???
我搵極都搵唔到呀!.................>_

元朗, 屯門, 花墟都常見到有出售. 有時撞唔啱冇貸咪同老細講聲囉!
建議購買時最好有掛果果, 試吓甜唔甜先至買呀!
回復

jeremyip 發表於 2008-7-8 14:08:55 |顯示全部樓層
原帖由 花園仔 於 2008-7-8 10:51 發表

元朗, 屯門, 花墟都常見到有出售. 有時撞唔啱冇貸咪同老細講聲囉!
建議購買時最好有掛果果, 試吓甜唔甜先至買呀!

唔該晒! 請問元朗屯門有冇地址呀?
回復

花園仔 發表於 2008-7-9 09:47:59 |顯示全部樓層
原帖由 jeremyip 於 2008-7-8 14:08 發表

唔該晒! 請問元朗屯門有冇地址呀?

呢幾年都係行行吓撞啱就買嘅啫, 一般無留意嗰度叫乜街呀! -- 元朗
路邊有位停車就落車睇吓, 啱咪買D囉, 陳乜記丫馬! -- 屯門藍地
至於花墟就好老土嘞, 泊車體酒店嗰邊要行好軟, 近D停車位得30分鐘, 唉!
嗱! 近公廁嗰頭都好多果木擺出黎架!
回復

jeremyip 發表於 2008-7-9 10:41:26 |顯示全部樓層
原帖由 花園仔 於 2008-7-9 09:47 發表

呢幾年都係行行吓撞啱就買嘅啫, 一般無留意嗰度叫乜街呀! -- 元朗
路邊有位停車就落車睇吓, 啱咪買D囉, 陳乜記丫馬! -- 屯門藍地
至於花墟就好老土嘞, 泊車體酒店嗰邊要行好軟, 近D停車位得30分鐘, 唉!
嗱! 近公廁 ...

Useful Information ! Thanks a Lot!
回復

開心小露台 發表於 2008-7-19 20:51:51 |顯示全部樓層
你種啲水果又大又靚.......
見到都流哂口水......
回復

gilbert 發表於 2008-7-20 22:24:07 |顯示全部樓層
好想食呀
回復

花園仔 發表於 2008-9-1 12:32:26 |顯示全部樓層
好多人揾吉吉袋買, 小心啵, 疏窿嗰隻袋唔係咁掂呀!

今朝嘅苦瓜..... 好彩呢隻OK啵!

隻袋唔係咁掂呀!

隻袋唔係咁掂呀!

好彩呢隻幾OK丫!

好彩呢隻幾OK丫!
回復

蘑菇 發表於 2008-9-1 13:54:58 |顯示全部樓層
原帖由 花園仔 於 2008-9-1 12:32 發表
好多人揾吉吉袋買, 小心啵, 疏窿嗰隻袋唔係咁掂呀!

今朝嘅苦瓜..... 好彩呢隻OK啵!

疏窿嗰隻袋唔得架,因為個窿其實都幾大,細d嘅蟲,如蚜蟲都捐得入 ,所以而家用佢黎做盆底防蟲網,效果好正。
回復

angelpui 發表於 2008-9-1 14:01:23 |顯示全部樓層
原帖由 花園仔 於 2/6/2008 20:54 發表
.......

第一年種時好乾淨無果蠅架,點知第二年就有好多果蠅來針到啲果花斑斑,最初都唔

知系乜東東嚟嘅,後來查查吓先知係果蠅,咁咪打電話向漁農署問囉,果個主任好

好人,即刻就同我聯絡並寄來兩種不同厚薄及尺寸嘅不織 ...

請問佢介紹左你去邊度買呀?(冇LOAN果隻好似幾好呀)
回復

mirry 發表於 2011-2-13 14:21:24 |顯示全部樓層
好勁呀, 同埋學左野!!!

THANKS~
回復

WAH 發表於 2009-4-11 20:00:34 |顯示全部樓層
吸引C人.....好想食呀,,,,點解我果棵酸既?
http://hkplants.com/home/space-3756-do-album-picid-10669.html
小朋友後面果棵
回復

WAH 發表於 2009-4-11 20:04:37 |顯示全部樓層
好想食~~咁吸引架點解我果棵酸既??
http://hkplants.com/home/space-3756-do-album-picid-10669.html
小朋友後面果棵
回復

花園仔 發表於 2009-4-15 22:10:13 |顯示全部樓層
而家<衫兄>度有現成嘅不織布防蟲網袋賣嘞!

有種一疋布咁長嘅(薄)要幾長剪幾長, 好方便嘅!
有種獨立一個個嘅(厚)笠大瓜瓜就啱!
回復

mono 發表於 2009-4-16 00:19:53 |顯示全部樓層
唔該晒老師!
將不織布嘅帖分發出嚟。等我哋啲新人,揾資料易好多!
回復

jessicayip31 發表於 2009-4-16 23:12:52 |顯示全部樓層
72# 花園仔

老師我睇完呢張相add9icon 暈左!! 睇來我前兩天辛苦起好的房蟲室都係唔多夠, 等我d苗開始結果時一定要啦啦聲整好d不織布袋保平安先得!
回復

花園仔 發表於 2009-4-17 12:27:48 |顯示全部樓層
唔想D瓜瓜學英文咪笠袋囉!
好容易啫, 尤其是有咗呢D....

順便講埋人工授粉嘞!

好似哈達咁長嘅半製成品

好似哈達咁長嘅半製成品

剪啱需要咁長嘅尺寸備用

剪啱需要咁長嘅尺寸備用

揾朶公花將D花瓣搣咗先.

揾朶公花將D花瓣搣咗先.

用花柱揩擦乸花嘅花蕊.

用花柱揩擦乸花嘅花蕊.

將乸花瓜瓜仔笠住

將乸花瓜瓜仔笠住
回復

JicJicmom 發表於 2009-4-17 12:34:34 |顯示全部樓層
花老師好 !
我而家用緊吉吉島0既不織布袋呀 , 因為太大隻, 所以積媽將佢對摺釘埋黎用, 大小奸奸好 ~仲厚左少少,希望果蠅拮唔入喇 .
上年買左好多貨響度, 用得2-3隻 .....
今年我要用哂佢呀 !!!
回復

EE閒人 發表於 2009-4-17 15:56:29 |顯示全部樓層
花老師好 !
唔好意思, d花點分公乸呀?!
回復

花園仔 發表於 2009-4-17 21:11:04 |顯示全部樓層
118# EE閒人
花老師好 !
唔好意思, d花點分公乸呀?!
==============================

你好!

所有瓜類嘅花花嘅公乸都差唔多係咁樣分別嘅:

日本南瓜嘅公花, 個樣同普通花差唔多啫.

日本南瓜嘅公花, 個樣同普通花差唔多啫.

日本南瓜嘅乸花, 有個瓜瓜仔連住架.

日本南瓜嘅乸花, 有個瓜瓜仔連住架.
回復