徵求車厘子種法

作者: 大隻講 發表于 2012-9-1 12:13:29
12343 10

車厘子是怎樣種 十分感激
金剛 發表於 2012-9-1 14:46:08 |顯示全部樓層

櫻桃樹適宜生長在年平均溫度是 7°C- 14°C 的地方. 香港天氣太熱, 不適宜櫻桃樹生長。
中國的樱桃樹適宜生長在北溫帶,即是比較涼,冷的地方,如青島,大連等地。

就算在適宜櫻桃生長的地方, 也【沒有人用種子繁殖櫻桃】, 因為用種子種不能保證品質一定好 ,即係你用甜櫻桃的種子, 會長出酸的櫻桃。 櫻桃樹和許多果樹一樣, 是用接枝法繁殖, 即係用甜櫻桃樹的樹枝, 接在普通櫻桃或其他樹的樹幹上, 就會長出甜櫻桃。

回復

fnv234 發表於 2012-9-1 14:57:43 |顯示全部樓層
係呀,香港唔適合種
如果你想試嘅話,可以用破殼法
小心將個殼破開,粒仁浸一晚水然後種落泥
不過要小心整到粒仁,爛咗或者有傷口就好易發霉架啦

似乎你係過來人... 試過 "破殼法" ...  發表於 2012-9-3 17:45
回復

金剛 發表於 2012-9-1 15:10:24 |顯示全部樓層

其實上圖的照片是我今日食的櫻桃 (車厘子 ) ,我早上都將種子破了殼,雖然香港不適宜種,但我都會試種,種櫻桃(車厘子 )要用冷沉積法

先把車厘子去殼,用開果仁的工具就容易開,再準備一個盒,在盒內先放濕水苔,再放去了殼的車厘子,再放濕水苔,然後把盒放入雪櫃蔬果格內,約兩個月後可發芽

巧高深 "冷沉積法" ...  發表於 2012-9-3 17:46
我都試過,就是不發芽,失望。  發表於 2012-9-2 10:05
回復

mikecho 發表於 2012-9-1 19:59:09 |顯示全部樓層
櫻桃種三年了,兩吋粗,從來就只長葉!不開花更不結果!聽說花芽分化要一定的冷量,否則不長花!

可以POST圖片來分享嗎?  發表於 2012-9-3 17:10
回復

大隻講 發表於 2012-9-1 20:26:17 |顯示全部樓層
mikecho 發表於 2012-9-1 19:59
櫻桃種三年了,兩吋粗,從來就只長葉!不開花更不結果!聽說花芽分化要一定的冷量,否則不長花! ...

唔該晒成
回復

yingyiu 發表於 2012-9-2 21:03:51 |顯示全部樓層
我在server room 種得不錯
回復

金剛 發表於 2012-9-3 17:04:29 |顯示全部樓層

已將處理好的櫻桃種子存放到雪櫃下層
回復

KATY 發表於 2012-9-3 17:18:04 |顯示全部樓層
在香港種車厘子, 只有種, 冇收成o家

^^預咗喇,嫁接就有,不過產量少  發表於 2012-9-3 17:49
回復

大隻講 發表於 2012-9-3 22:10:10 |顯示全部樓層
                         多謝各位比意見,本人決定放棄

^^咁易放棄  發表於 2012-9-4 13:46
回復

Suki林 發表於 2019-2-19 19:24:10 來自手機 |顯示全部樓層
買苗返嚟種得5得架?
回復