新手徵求香草樹

作者: Christopher 發表于 2012-9-1 12:12:19
3249 25

我果棵羅勒終於死到得番條 QAN

有冇地方可以買到香草樹 (除左紫蘇, 因為我有一盆啦!), 最好唔好太大, 易種D, 我屋企太熱我怕又死一盆

最好有地址, 花墟去過得一間有 (就系我買羅勒同紫蘇果間, 但好怪我買完羅勒後發現網上D羅勒條 QAN 好青綠, 但我果棵買時就系下面乾到似乾柴)
farkas 發表於 2012-9-1 12:37:42 |顯示全部樓層
你留意下分享板, 睇下有冇其他農友送贈香草,或者你試下 pm Cora,睇下佢有冇羅勒多出來, 因為佢種左好多好靚既羅勒, 我個棵都係佢送, 而家種到好大棵好健康

附加 : 我比較鍾意 COD, 我唔系好熟E度D人, 覺得E D 野都系 COD 好  發表於 2012-9-1 12:57
THANK YOU, 我見佢地都只系分享花, 我又冇咩太大興趣, 所以POST 上來, 我比較想種D易種又食得既野  發表於 2012-9-1 12:54
回復

tomtomtom 發表於 2012-9-1 13:08:40 |顯示全部樓層
又賣吓廣告先

敬請留意以下活動,有香草送出:
http://hkplants.com/thread-98018-1-1.html
回復

Christopher 發表於 2012-9-1 15:53:09 |顯示全部樓層
tomtomtom 發表於 2012-9-1 13:08
又賣吓廣告先

敬請留意以下活動,有香草送出:

看過了, 不過...

1) 日子未定  =>

•活動日期 - 29/9(六)(即中秋節前夕);後備:2/10 (紅假)   時間:下午3時至5時

2) 地點又未定  =>

•活動地點 - 暫定花墟兒童遊樂場或旺角大球場入口位置 (與康文署聯絡借用安排再確定)

今日都9月啦... 咩都未定好難排 SCHEDULE 架
回復

victorliu 發表於 2012-9-1 16:15:53 |顯示全部樓層
我有d甜羅勒嘅, 今日會煮左一半食左, 你要可以剪d枝條比你, 不過只係方便觀塘mtr交收, 如果有興趣可以pm我, 等得的話幫你發埋根都得, 放心喎, 尼d野好易種, 枝條絕對唔會係乾柴
回復

Christopher 發表於 2012-9-1 16:28:18 |顯示全部樓層
victorliu 發表於 2012-9-1 16:15
我有d甜羅勒嘅, 今日會煮左一半食左, 你要可以剪d枝條比你, 不過只係方便觀塘mtr交收, 如果有興趣可以pm我, ...

TY 可以同我先發根嗎? 收幾錢? 起碼D泥個盆都要$$$
回復

Cora 發表於 2012-9-1 17:37:14 |顯示全部樓層
farkas 發表於 2012-9-1 12:37
你留意下分享板, 睇下有冇其他農友送贈香草,或者你試下 pm Cora,睇下佢有冇羅勒多出來, 因為佢種左好多好靚 ...

,Farkas ,多謝讚賞!我的甜羅勒算係唔錯啦*^_^*好高興你個D都生得好好:-)得閒貼D相睇下呀!

我都"甲"住CORA你d靚野架~~  發表於 2012-9-1 21:46
回復

suki4140 發表於 2012-9-1 18:07:37 |顯示全部樓層
我有d甜羅勒嘅, 今日會煮左一半食左, 你要可以剪d枝條比你, 不過只係方便觀塘mtr交收, 如果有興趣可以pm我, 等得的話幫你發埋根都得, 放心喎, 尼d野好易種, 枝條絕對唔會係乾柴

其實我都好想種羅勒,因為係好多食譜都見到佢,佢好似最多用途咁,
但係可惜屋企細,見到大家post出黎果d都種到好大好大棵咁~ /-\
回復

沙咀釣友 發表於 2012-9-1 23:03:52 |顯示全部樓層
師兄你種羅勒都種得死咁你知唔知咩原因呢?
你要種香草樹咁你想要種D咩香草呢?

最重要係, 羅勒種種下就會木化, 咁咪係香草樹囉, 其實...... 你想種咩?
回復

Christopher 發表於 2012-9-1 23:19:49 |顯示全部樓層
沙咀釣友 發表於 2012-9-1 23:03
師兄你種羅勒都種得死咁你知唔知咩原因呢?
你要種香草樹咁你想要種D咩香草呢?

我想種香草, 不過我家好熱, 可能就系咁熱死左棵羅勒
回復

leeleeplant 發表於 2012-9-1 23:31:44 |顯示全部樓層
其實今日係花墟見到好多香草野,乜都好似有,十零蚊就有啦!  羅勒好似要間中剪下先生得多嘅,如果你齋睇,佢會生得冇咁壯架。試試添!
回復

victorliu 發表於 2012-9-2 01:50:50 |顯示全部樓層
羅勒通常冇咁快木質化, 你種左好耐咩, 我個枝3個幾月仲係好綠好壯, 食極都有, 佢又唔洗點打理, 唔洗日頭哂, 柄埋一二邊自動大, 不過係冇咩觀賞價值, 如果係為左靚或者貪香味, 唔推介種尼家野

我個盆冇刻意修剪, keep 住連盆都唔過1米
回復

Christopher 發表於 2012-9-2 14:47:12 |顯示全部樓層
victorliu 發表於 2012-9-2 01:50
羅勒通常冇咁快木質化, 你種左好耐咩, 我個枝3個幾月仲係好綠好壯, 食極都有, 佢又唔洗點打理, 唔洗日頭哂, ...

我唔系為靚又或者香, 而系為左 "食", 我屋企種既都將會系食得既野

佢枯晒啦, 我今日同佢 NUT 盆時, 發現成盆泥都系根, 我估之前果個賣野既種佢種左好耐, 所以木質化左

*** PS : 我都幾會煮野架, 不過種野就...

回復

suki4140 發表於 2012-9-2 21:48:18 |顯示全部樓層
樓主會唔會試下種mint或者奧勒岡~
mint我上年種的~不過果陣唔知夏天香草要特別照顧,所以一到夏天就枯死了~
而家識左打理之後,就算連花友jose666(再次感謝你的分享)分享的胡椒mint..寄了幾日..收到果陣謝謝地..
插左幾日,而家都開始有d起色了>v<
但係其實除左咁之外,mint真係幾易種.你可以試下~

同埋奧勒岡都係我推薦的,買左番黎一個月到啦,都係呢個夏天先買..
只要泥乾淋水(寧乾勿濕),成日有光..就會生得快到好誇張~
因為岩岩幫佢剪完頭髮煮左黎食,所以分享唔到比你~~.但呢個真係易種~!!!!

謝謝意見 :)  發表於 2012-9-2 22:08
回復

victorliu 發表於 2012-9-9 19:09:52 |顯示全部樓層

有相睇啦

Thank you, 愛死你啦 ^B^  發表於 2012-9-9 21:00
回復

Christopher 發表於 2012-9-10 22:21:22 |顯示全部樓層
victorliu 發表於 2012-9-9 19:09
有相睇啦

今晚收到香草, E 家落左盆啦, 非常感謝 VICTOR 大人大大! (雖然見你比我年紀細一圈)

我都唔細啦, 就3張野啦, 祝你棵草快高長大  發表於 2012-9-11 13:27
回復

Christopher 發表於 2012-9-11 13:35:01 |顯示全部樓層
" victorliu  我都唔細啦, 就3張野啦, 祝你棵草快高長大 "

THANK YOU, 你個樣唔似快3張, 頂多似快大學畢業果隻

冇咁高level啦,所以低低地响觀塘做野  發表於 2012-9-11 19:02
回復

powergun 發表於 2012-9-12 10:52:33 |顯示全部樓層
我想問你地種食用植物用乜肥料架?
回復

Christopher 發表於 2012-9-12 11:24:58 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2012-9-12 10:52
我想問你地種食用植物用乜肥料架?

下載以下的PDF表格就可以知道用什麼肥好啦

各種元素對植物的功用
http://www.mediafire.com/?cy3yf1ulfyig8qv

資訊下載區(農業植物種植時間表5月23日更新、新增24節氣)
http://hkplants.com/thread-8331-1-1.html
回復

powergun 發表於 2012-9-12 11:57:53 |顯示全部樓層
Christopher 發表於 2012-9-12 11:24
下載以下的PDF表格就可以知道用什麼肥好啦

各種元素對植物的功用

多謝回覆, 但我地普通人唔知d化學元素點整出黎的, 只係想知花友們用乜野淋d可食用的植物而可以令人安心食用, 唔怕惹蟲又無臭味

Christopher  有冇用過有機液肥? 用時要稀釋 液肥:水 = 1:500 , 有機肥可以用廚餘自己做, 用廚餘桶做有機肥唔會有臭味傳出來又唔會有蚊, 個桶系 太子道西 180 號有
等我留意下有機液肥先, thx

有冇用過有機液肥? 用時要稀釋 液肥:水 = 1:500 , 有機肥可以用廚餘自己做, 用廚餘桶做有機肥唔會有臭味傳出來又唔會有蚊, 個桶系 太子道西 180 號有  發表於 2012-9-12 12:18
回復

12下一頁