水母的 ROT 進化日誌

作者: jellyfishy 發表于 2008-5-2 01:33:43
13233 75
好夜... 明日用多d文字解釋呀~
睇住相先~ 

14-4-08 (生物石,開缸)

14-4-08 (生物石,開缸)

23-4-08(加魚仔,葵)

23-4-08(加魚仔,葵)

1-5-08(呢幾日加左好多野)

1-5-08(呢幾日加左好多野)
IVAN 發表於 2008-5-2 08:18:34 |顯示全部樓層
我想問下搞一個海水魚缸要幾多錢 ?
回復

羊咩咩 發表於 2008-5-2 09:08:15 |顯示全部樓層
好靚喎!
回復

ayclui 發表於 2008-5-2 09:31:35 |顯示全部樓層
睇見就羨慕啦...
回復

jellyfishy 發表於 2008-5-2 11:13:41 |顯示全部樓層
20(長)x13(闊)x14(高)寸 的缸.
4支T5 管,
開缸前先放水浸缸和生物石個多星期,
14/4 正式開海鹽和放生物石落缸度, 每日觀察有無奇怪生物係生物石度走出來及定時定候落葯 e.g. 硝化細菌....(唔得晒d化學名)
19/4 加條粗生的bb魚仔如藍寶石, 試下水.
23/4 po4 no3 ok, 係pH唔係好到 8.4, 早上加完葯水, 晚上加蝦, 火鳥, 滿天星和奶咀葵各一只又試下死唔死得.
30/4 pH值接近8.4, 未爆過苔, 膽粗粗去Shenzhen魚街買了兩只超細粒寶石花 (or叫苿莉花) 和一件全魚街最細既地毯葵回家.
1/5 早上見到花和葵都好似開得好 happy, 下午又好興奮咁去魚街買了超細的小丑兩尾 (其中 3cm 長的黃色巴東小丑, 超可愛呀~ ) 和火焰仙 (本來唔諗住買, 但見到今次入貨的 size 好細, 得5cm dia. 左右, 質地好似好健康, 所以又試下), 佢地昨晚一落水就識開口, 小丑仲一對一双的在地毯上擦擦玩玩的, 好不活潑~~

暫時缸內的情況好像很正常, 每天只餵一次, 見魚仔隻隻肯食, 除了火鳥很怕死, 好辛苦才餵到佢吃過一兩次野, 其餘魚仔個樣都好活潑.
至於珊瑚和葵, 水母專選一些較耐熱的品種. 只係怕寶石花難養d.
好彩買回家的炮仗花也是超細 size 和未回家已開口, 所以不算很難餵.
水母入貨原則均以'細'和'耐熱'為主, 連日來加了咁多野, 來緊幾個月如果無事都唔會再加新野住, 等夏天看看珊瑚生長情況再打算.
回復

jellyfishy 發表於 2008-5-2 11:21:51 |顯示全部樓層
原帖由 wetfish 於 2008-5-2 08:18 發表
我想問下搞一個海水魚缸要幾多錢 ?

只計硬件如缸, 管燈set , 化學野, pump, filter, 蛋白分流器, 沙, 生物石, etc.... HKD$2000.左右. (記得去卡奇和海洋睇睇, 好多野都超平)
其實有些東西如filter 和 蛋白分流器 可試下去 Shenzhen 魚街看看, 比較一下再入貨都得.
至於魚和珊瑚, 就好似種花買花一樣, 可平可貴喇~
水母的東西都是很平平的, 都係基於那個大原則: 通常平野都係易養d~
回復

cross 發表於 2008-5-2 11:40:15 |顯示全部樓層
水母有冇諗過遲d養水母
回復

jellyfishy 發表於 2008-5-2 12:34:08 |顯示全部樓層
原帖由 cross 於 2008-5-2 11:40 發表
水母有冇諗過遲d養水母

水母好難養架~
回復

Tony 發表於 2008-5-2 18:52:32 |顯示全部樓層

回復 6# 的帖子

卡奇D野真係幾平ga,我上次買樽蝦糧,得幾間有,卡奇最平,$20,另外個幾間要$22-30  ,卡奇真係值得推薦~~不過係個樣好似亂咗DD
回復

cross 發表於 2008-5-2 21:29:57 |顯示全部樓層
原帖由 kim 於 2008-5-2 12:34 發表

水母好難養架~

不論講緊野呢個同海節(唔記得係邊個節)
都係難養
但真係好似幾個隱
回復

jellyfishy 發表於 2008-5-2 22:52:21 |顯示全部樓層
大家幫手俾d 意見.
水母怕反缸.
會唔會太多魚呢?
聽說寶石花好難養, 家下正頭痛點樣保證佢個個頭都受到光.
回復

Tony 發表於 2008-5-2 23:14:05 |顯示全部樓層
係個缸有59公升水,你有10樣野(係咪5條魚,1隻蝦,4舊野呀?)每樣野都有5.9公升水,都夠啦呱~~~
回復

cross 發表於 2008-5-2 23:17:54 |顯示全部樓層
原帖由 Tony 於 2008-5-2 23:14 發表
係個缸有59公升水,你有10樣野(係咪5條魚,1隻蝦,4舊野呀?)每樣野都有5.9公升水,都夠啦呱~~~

重點反而係穩定姐
回復

Tony 發表於 2008-5-2 23:22:49 |顯示全部樓層

回復 13# 的帖子

咁又係,不過假設而家係穩定,魚就都夠啦,會好舒服tim~~~
回復

cross 發表於 2008-5-2 23:47:24 |顯示全部樓層
原帖由 Tony 於 2008-5-2 23:22 發表
咁又係,不過假設而家係穩定,魚就都夠啦,會好舒服tim~~~

其實數量..好睇你d水
我見人地上網好多講幾多L一條魚
但係都有d玩家係用盡佢的空間..勤d換水..落重本係設置
一樣可以養比所謂「應該」養的數目多
回復

Tony 發表於 2008-5-2 23:54:08 |顯示全部樓層

回復 15# 的帖子

有d玩家係用盡佢的空間<--------我覺得魚太多,攪到好有壓迫感,少少地,幾條就夠啦~~

回復

cross 發表於 2008-5-3 00:23:02 |顯示全部樓層
原帖由 Tony 於 2008-5-2 23:54 發表
有d玩家係用盡佢的空間

我都係.
但有d人鐘意多..或是儲品種之類
回復

八王爺 發表於 2008-5-3 06:34:38 |顯示全部樓層
現在空間感很好。
如果 只係想养 葵,魚唔使太多。

不过,如果想养魚,現在好似少咗一個主角,全部係配角咯!
回復

cross 發表於 2008-5-3 09:05:35 |顯示全部樓層
原帖由 八王爺 於 2008-5-3 06:34 發表
現在空間感很好。
如果 只係想养 葵,魚唔使太多。

不过,如果想养魚,現在好似少咗一個主角,全部係配角咯!

和諧感吧
回復

friday 發表於 2008-5-3 18:55:12 |顯示全部樓層
石上有苔...不過, 很平常啫..

整體幾好
12手寶石花好易燒...  難養, 怕熱woo...take care
地毯葵唔平...
skimmer 有冇野出,
回復

1234下一頁