返回列表 發新帖

家裡最近開的花(6月19日更新)

作者: orchids 發表于 2008-5-1 19:54:22
4633 28
DAVIDYIP 發表於 2008-5-9 19:43:02 |顯示全部樓層
原帖由 orchids 於 2008-5-9 19:00 發表

我棵都幾易種(但唔知冬天會點),賣回來時只有花芽冇花冧,種左冇耐就出新根,跟住就出花冧,花開了1~2星期後就長新葉.
你的Phal. tetrapis "A1"係唔係都有紅班响花瓣ga? ...

我的A1同你的一樣,都有紅班响花瓣ga。
我其它Phal. tetrapis都係咁種都無事 但就係呢隻越種越死,最後真係死左。
好傷
回復

orchids 發表於 2008-5-9 20:21:04 |顯示全部樓層
原帖由 DAVIDYIP 於 2008-5-9 19:43 發表

我的A1同你的一樣,都有紅班响花瓣ga。
我其它Phal. tetrapis都係咁種都無事 但就係呢隻越種越死,最後真係死左。
好傷

我棵唔係選種,但如果冇左,我都會好傷(銀包及心).
回復

orchids 發表於 2008-6-18 20:06:22 |顯示全部樓層
我棵滿天紅種左3~4年,每次開花都唔多,真羞家!
DSC_0714 copy.jpg

Paph. niveum 重有個冧就開.
DSC_0717 copy.jpg

本來想耍估花仔
DSC_0722 copy.jpg

開估!Ornithocephalus gladiatus
DSC_0725 copy.jpg

晶龍奇蝶,我覺得佢d花有茶葉香味.
DSC_0729 copy.jpg
回復

sel 發表於 2008-6-18 21:26:49 |顯示全部樓層
-- 班葉係咁上下啦, 我覺得好好啦
回復

空手道道人 發表於 2008-6-18 21:51:37 |顯示全部樓層
Orchids
你種洋蘭種得甘靚
國蘭也不錯呀
盆晶龍奇蝶好好呀
你是否偏向有香味的花呀?
回復

orchids 發表於 2008-6-19 15:44:45 |顯示全部樓層
原帖由 sel 於 2008-6-18 21:26 發表
-- 班葉係咁上下啦, 我覺得好好啦

多謝你咁講!
回復

orchids 發表於 2008-6-19 16:01:05 |顯示全部樓層
原帖由 空手道道人 於 2008-6-18 21:51 發表
Orchids
你種洋蘭種得甘靚
國蘭也不錯呀
盆晶龍奇蝶好好呀
你是否偏向有香味的花呀?

歡迎大大你參觀!多謝讚賞!
其實我不是揀有香味的花種,因有些花香不太好嗅,但我覺得國蘭的清香很好.
買盆晶龍奇蝶是因為水晶藝及葉子扭轉,但不知何故新菖的葉子扭轉少了連行龍都失蹤.
回復

空手道道人 發表於 2008-6-19 23:33:49 |顯示全部樓層
原帖由 orchids 於 2008-6-19 16:01 發表

歡迎大大你參觀!多謝讚賞!
其實我不是揀有香味的花種,因有些花香不太好嗅,但我覺得國蘭的清香很好.
買盆晶龍奇蝶是因為水晶藝及葉子扭轉,但不知何故新菖的葉子扭轉少了連行龍都失蹤. ...

可能肥料問題,比多小小磷鉀肥,會好d
回復

BanbieChan 發表於 2008-6-20 00:16:35 |顯示全部樓層

回復 23# orchids 的帖子

嘩!D花花好靚呀
回復