棉花蟲大特寫

作者: george 發表于 2007-6-19 00:51:36
24992 12
原創者:sharonyan

之前為牠們拍了輯大特寫, 大家以後看見牠們記緊小心呀!!
大家有新花要帶回家, 都記緊要做足殺蟲 & 隔離工作呀!!
如果看到葉幹有白點就要小心喇~~
雖然棉花蟲動作緩慢, 但用牙籤點一點, 仍清楚可見白色小蟲正在蠕動... ...
george 發表於 2007-6-19 00:53:17 |顯示全部樓層
這就是泥土棉花蟲喇... ...
一經發現只好把所有根系剪掉.
再用漂白水浸大約10分鐘. 之後再下盆 & 入溫室重種~~
回復

Emma 發表於 2007-11-5 13:41:21 |顯示全部樓層
唔好意思, 請問如果用漂白水, 要1比幾多呢?
我都發現有其中一棵中左招, 尋日只係用左need oil浸, 又唔記得cut左晒D根, 所以今晚可能又要再同佢做手術, 謝謝!

Emma
回復

noel 發表於 2007-11-5 14:50:55 |顯示全部樓層
以一個圓筒形膠桶為例 (xx洗衣粉呢),我會加一湯匙漂白水。
回復

trust_fl 發表於 2007-11-5 14:55:36 |顯示全部樓層
嘩~~ 勁呀~~ 咁都影到~~~
我都見到我有棵好似有呀~~ 大獲啦~~
回復

vkzone2002 發表於 2007-11-5 14:56:15 |顯示全部樓層
好細粒呀...... 你睇我唔到你睇我唔到
回復

heiheimama 發表於 2007-11-5 15:13:20 |顯示全部樓層
你個macro好勁!~
回復

比得大帝 發表於 2007-11-5 15:26:59 |顯示全部樓層
原帖由 noel 於 2007-11-5 14:50 發表
以一個圓筒形膠桶為例 (xx洗衣粉呢),我會加一湯匙漂白水。

我重手d, 以一個14吋直徑, 約4吋高水, 我加2個蓋的漂白水(不過蓋有大有少, 約10cc, 大概1:500), 約浸20分鐘, 葉死不了的, 不過唔好再重, 我試過將啲葉漂白咗.
回復

orchids 發表於 2007-11-5 15:42:20 |顯示全部樓層
我重以為你們講的棉花蟲是棉花粉介,原來是這樣子,我有幾盆花的泥土都有這蟲,我以為是粉蝨,但我只知牠們在泥裏活動不覺牠們在植株走動,最近天氣轉凉,淋水時都會看到底碟很多死蟲,想請問這蟲對紫羅蘭有什麼害處?
回復

Connie 發表於 2007-11-8 19:50:16 |顯示全部樓層
是否天氣轉涼便出現 , 剛發現 Polly Doodle 有 , 但忘記加了藥水, 是否需用清水再沖, 請盡快告知. thanks!
回復

noel 發表於 2007-11-9 13:22:35 |顯示全部樓層
原帖由 Connie 於 2007-11-8 19:50 發表
是否天氣轉涼便出現 , 剛發現 Polly Doodle 有 , 但忘記加了藥水, 是否需用清水再沖, 請盡快告知. thanks!

棉花蟲是高濕所致,如有發現最好的方洗是切根換新植料重種,
之前最好成棵用稀釋漂白水消毒一下~   
另外最好檢查一同擺放的花花,因為通常有蟲害出現,附近的花都會中招!
回復

Connie 發表於 2007-11-10 17:10:08 |顯示全部樓層
noel

已將所有殺蟲(包括同事的) , 不敢切根 ,因已失敗多次, 另公司再裝修, 花需搬回家.
回復

Yenleelwy 發表於 2015-3-7 17:20:23 |顯示全部樓層
真是一門高深的學問!多謝分享
回復