洗潔精水??????多左條問題

作者: 木守宮 发表于 2008-5-1 11:19:46
13658 27
我有幾個問題想問下
1.幾時要用洗潔精水
2.洗潔精水有咩用
3.whywhy new buy 既av要用洗潔精水
4.如果要用~用既份量應該幾多啊
5.點樣用啊:Q
thx~~~~

chris 發表於 2008-5-1 15:48:17 |顯示全部樓層
1.幾時要用洗潔精水
每月一次,

2.洗潔精水有咩用
用來除蟲消毒, 最有效是蟎蟲, 我過的會再加d碧露

唔知佢有無蟲有無菌, 要先做除蟲消毒同隔離

4.如果要用~用既份量應該幾多啊
一公升加一兩滴
fit2you2 發表於 2008-5-1 16:45:24 |顯示全部樓層
即是沒有事的都要用, 預防作用 ???
tongtony 發表於 2008-5-1 17:59:32 |顯示全部樓層
原帖由 chris 於 2008-5-1 15:48 發表
1.幾時要用洗潔精水
每月一次,

2.洗潔精水有咩用
用來除蟲消毒, 最有效是蟎蟲, 我過的會再加d碧露

唔知佢有無蟲有無菌, 要先做除蟲消毒同隔離

4.如果要用~用既份量應該幾多啊 ...

閣下說的碧露, 是否滴露消毒葯水,洗潔精水是否也能殺菌呢?
請指教
木守宮 發表於 2008-5-1 19:02:57 |顯示全部樓層
點用嫁啊
peeseela 發表於 2008-5-1 19:07:44 |顯示全部樓層
洗潔精 : 洗葉的一兩滴開1公升就夠了,要殺蟲的十滴也可以,浸10-15分鐘, 浸後必須過水洗淨。
我新買回來的植株, 會去泥切根浸洗潔精15分鐘, 重新落新盆.

chris 發表於 2008-5-1 22:36:40 |顯示全部樓層
我是用噴壼噴整棵植物的, 噴到盆底出晒水,

碧露是由植物提煉的除蟲藥, 在日本買的, 剛睇過佢個網頁, 話成份有問題, 要回收, 所以而家無得賣
小白 發表於 2008-5-2 00:05:54 |顯示全部樓層
原帖由 chris 於 2008-5-1 22:36 發表
我是用噴壼噴整棵植物的, 噴到盆底出晒水,

碧露是由植物提煉的除蟲藥, 在日本買的, 剛睇過佢個網頁, 話成份有問題, 要回收, 所以而家無得賣

1. 噴壼噴整棵植物, 之後, 是否自然風乾 !!!
2. 係咪連葉底都噴

多謝指教
chris 發表於 2008-5-2 13:39:40 |顯示全部樓層
風乾十幾分鐘, 跟住要用番清水噴番乾淨佢

2. 係咪連葉底都噴
係, 葉底都要噴, 有時蟲蟲會係葉底的
木守宮 發表於 2008-5-4 01:28:51 |顯示全部樓層
原帖由 chris 於 2008-5-2 13:39 發表
風乾十幾分鐘, 跟住要用番清水噴番乾淨佢

2. 係咪連葉底都噴
係, 葉底都要噴, 有時蟲蟲會係葉底的

唔會殘留左D清潔精係D泥到咩~
David 發表於 2008-5-4 03:12:21 |顯示全部樓層
原帖由 木守宮 於 2008-5-4 01:28 發表

唔會殘留左D清潔精係D泥到咩~

Yes, the 清潔精 will make the soil more alcaline.  But I think once a month shouldn't hurt the plant too much
chris 發表於 2008-5-4 11:57:49 |顯示全部樓層
係呀, 要用清水清得好乾淨先得, 我噴到盆底係咁出好多水架,

而且咁樣仲可以清洗泥土內的殘留肥料, 肥料積聚會令泥土變酸
木守宮 發表於 2008-5-4 12:12:27 |顯示全部樓層
應該係株紫羅蘭  澆完水先再噴or噴完水先再澆
如果噴完水先再澆會唔會有殘留物
kathyonon 發表於 2009-2-20 18:04:39 |顯示全部樓層
各位花友:想問吓洗潔精是否平日在屋企用嗰種定係有AV專用的洗潔精?thanks!
小君 發表於 2009-2-20 20:26:52 |顯示全部樓層
14# kathyonon

是的,洗洁精十水,才可以。
cotychan 發表於 2009-2-20 22:28:11 |顯示全部樓層
應該係株紫羅蘭  澆完水先再噴or噴完水先再澆
如果噴完水先再澆會唔會有殘留物
木守宮 發表於 2008-5-4 12:12

係噴完再澆,還要澆到棵AV底下有水出.
孖吉 發表於 2009-2-20 22:32:58 |顯示全部樓層
用泵氣O既水壼啦,咁就唔會有噴水定澆水O既問題
victoria 發表於 2009-2-20 23:05:10 |顯示全部樓層
兩滴 : 係小小的兩滴啊
注意洗潔精的份量, 太多反而影響植物
kathyonon 發表於 2009-2-21 01:38:21 |顯示全部樓層
但如果D AV開梗花,好不好用洗潔水定等佢D花謝哂先洗?因我是剛剛開始種AV所以很多問題,THANKS!
cotychan 發表於 2009-2-21 01:44:48 |顯示全部樓層
唔消毒,可能會有菌傳播俾其他植物,但係如果淋到啲花就會謝,咁淋唔淋,就你自己諗啦!
12下一頁