來參觀我的小花園~~(14/11//08 updated P.13)

作者: raccoon 發表于 2008-4-25 15:55:12
27850 252
kong 發表於 2008-11-10 11:20:07 |顯示全部樓層
原帖由 raccoon 於 2008-11-9 11:18 發表

唔好話俾人知…我用P mode EV +0.7,光圈快門是auto的。

(細聲)唔該! 聽落都唔係幾難,我得閒攞黎試下先!
回復

raccoon 發表於 2008-11-10 17:17:06 |顯示全部樓層
原帖由 kong 於 2008-11-10 11:20 發表

(細聲)唔該! 聽落都唔係幾難,我得閒攞黎試下先!

唔使客氣…其實我好多時都用auto就算,呢部機測光各樣都幾準。
回復

kong 發表於 2008-11-14 13:55:32 |顯示全部樓層
我拍的 susan! 用 macro 光圏 4.5啦! 點解冇得較禁止閃燈嘅?
DSC_0120 (Small).JPG
回復

raccoon 發表於 2008-11-14 14:01:41 |顯示全部樓層
原帖由 kong 於 2008-11-14 13:55 發表
我拍的 susan! 用 macro 光圏 4.5啦! 點解冇得較禁止閃燈嘅?

花花mode係冇得禁止閃光架,要用P mode先得。
White Balance可以較到光管(你花架應該係用光管照明),色彩會準確d。
回復

kong 發表於 2008-11-14 14:09:55 |顯示全部樓層
原帖由 raccoon 於 2008-11-14 14:01 發表

花花mode係冇得禁止閃光架,要用P mode先得。
White Balance可以較到光管(你花架應該係用光管照明),色彩會準確d。

收到! 調較埋 white balance, thanks!
回復

raccoon 發表於 2008-11-14 14:11:16 |顯示全部樓層
原帖由 kong 於 2008-11-14 14:09 發表

收到! 調較埋 white balance, thanks!

影多張正面既靚女相黎睇下…add14icon
回復

kong 發表於 2008-11-14 17:06:00 |顯示全部樓層
剛剛去街回家, 好攰, 下次交功課! 同一次影,睇住先!
DSC_0107 (Small).JPG
回復

raccoon 發表於 2008-11-14 17:42:47 |顯示全部樓層
原帖由 kong 於 2008-11-14 17:06 發表
剛剛去街回家, 好攰, 下次交功課! 同一次影,睇住先!

我見到隻狗公仔…
回復

raccoon 發表於 2008-11-14 23:05:25 |顯示全部樓層

雜貼一堆

希望大家喜歡。
20081109_1239 (Medium).JPG
20081109_1241 (Medium).JPG
20081109_1242 (Medium).JPG
20081109_1244 (Medium).JPG
20081109_1245 (Medium).JPG
20081109_1246 (Medium).JPG
20081109_1247 (Medium).JPG
20081109_1250 (Medium).JPG
20081110_1251 (Medium).JPG
20081108_1231 (Medium).JPG
回復

江江 發表於 2008-11-14 23:09:30 |顯示全部樓層
好美的小花園.....
羨煞鄰人了
回復

raccoon 發表於 2008-11-15 23:12:36 |顯示全部樓層
原帖由 江江 於 2008-11-14 23:09 發表
好美的小花園.....
羨煞鄰人了

江江的花園一定比我的漂亮多了。
回復

sandylam 發表於 2008-11-16 00:28:35 |顯示全部樓層
呢度既花花好靚呀~
我有個小問題,我想問殖料成日換會影響開花嗎?
我既迷岩殖料都生青苔,我已經換左一次但又再生.
我用隱型眼睛既夾夾走面層有青苔既殖料,再加返新既,差不多二星期又變返好多青苔.
我驚換得太密會影響迷岩生長.
回復

raccoon 發表於 2008-11-16 09:48:20 |顯示全部樓層
原帖由 sandylam 於 2008-11-16 00:28 發表
呢度既花花好靚呀~
我有個小問題,我想問殖料成日換會影響開花嗎?
我既迷岩殖料都生青苔,我已經換左一次但又再生.
我用隱型眼睛既夾夾走面層有青苔既殖料,再加返新既,差不多二星期又變返好多青苔.
我驚換得太 ...

我沒有試過經常換植料,但相信不會對植物太好,因為可能會傷到根系,也要它常常適應新植料。
我的迷岩很多都生青苔,除了醜怪一點以外,我覺得問題不大。
回復